εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξαγωγές Ελληνικών Προϊόντων

0 comments

 

Μεγάλη υποχώρηση κατά 7,8% των εξαγωγώνελληνικών προϊόντων παρατηρήθηκε το Μάρτιο 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
 
 
Ισχυρό πλήγμα σημειώθηκε στις ελληνικές εξαγωγές τον περασμένο Μάρτιο, με τη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα να μειώνεται, σχεδόν σε όλους τους κλάδους, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από τις Τρίτες Χώρες. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, μεγάλο μέρος των πιέσεων οφείλεται στα γεγονότα της Κύπρου, τη διαφοροποίηση της χρονικής συγκυρίας του Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων, καθώς και στη βάθυνση της κρίσης σε πολλές οικονομίες του κόσμου, με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί εμπορικούς δεσμούς.
 
Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ-ΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2012 μειώθηκε κατά 7,8% (στα 2,04 δις ευρώ από 2,25 δις ευρώ). Η μείωση αυτή προέρχεται από την υποχώρηση κατά 6% των εξαγωγών προς τις χώρες την ΕΕ και κατά 9,6% προς τις Τρίτες Χώρες. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη και ξεπερνά το 10,7%.
 
Αξιοσημείωτη πάντως είναι η εξισορρόπηση των μεριδίων των χωρών της ΕΕ (49%) και των Τρίτων Χωρών (51%), στη συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι χώρες της ΕΕ αποσπούν το 66% της αξίας των εξαγωγών.
 
Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη «στο πεδίο των εξαγωγών καταγράφεται μία μικρή εικόνα. Από τη μία πλευρά είναι οι νέες ισχυρές πιέσεις που δέχονται οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, λόγω του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος και από την άλλη είναι η σταδιακή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων προς όφελος της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Ειδικά, η πρόσφατη υπουργική απόφαση που διευκολύνει τις επιστροφές ΦΠΑ προς τους εξαγωγείς αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την εξομάλυνση της καταβολής των οφειλών του Δημοσίου προς τις διεθνοποιημένες επιχειρήσεις της χώρας. Επιπλέον, τα κίνητρα για μειωμένες εγγυήσεις εξαγωγών, σε συνδυασμό με απλοποιημένες τελωνειακές διαδικασίες για τους Εγκεκριμένους Οικονομικούς Φορείς, προσδίδουν νέα δυναμική στην εισαγωγή όρων συνεργασίας και διευκόλυνσης μεταξύ Εξαγωγέων και Αρμόδιων Αρχών.
 
Υψηλές αντοχές τροφίμων και πετρελαιοειδών

Σε ότι αφορά τα προϊόντα, εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών του ελαιολάδου, κατά 178,2% (με ποσοστό 90% των εξαγωγών να αφορά χώρες της ΕΕ και κυρίως τη γειτονική Ιταλία), ενώ ισχυρές αντοχές επιδεικνύουν και τα αγροτικά προϊόντα της χώρας (+4,8%) και ειδικά τα οπωροκηπευτικά.  
 
 
Κατάρρευση εισαγωγών
 
Πλήρης αντιστροφή κλίματος παρατηρείται και στις εισαγωγές, καθώς μετά από ένα τρίμηνο ανόδου, η αξία τους τον περασμένο Μάρτιο υποχώρησε κατά 29,6% (στα 3,64 δις ευρώ από 5,18 δις τον Μάρτιο του 2012). Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 41,4% από τις Τρίτες Χώρες και κατά 10,9% από τις χώρες της ΕΕ. Η κατάρρευση του Μαρτίου προκάλεσε μείωση των εισαγωγών και σε επίπεδο δωδεκαμήνου στα επίπεδα του 1,4%, σε σχέση με το δωδεκάμηνο Απριλίου 2011-Μαρτίου 2012.

ΠΗΓΗ: ΠΣΕ-ΚΕΕΜ *Ανάλυση επί των εκτιμήσεων μηνός της ΕΛ-ΣΤΑΤ