εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Νέοι Αγρότες
Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 13 Μαϊου συζητήθηκε το ζήτημα της στήριξης των Νέων Αγροτών στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.
Η φύση και το εύρος των σχεδιαζόμενων νέων συστημάτων υποστήριξης για τους «νέους» και τους «μικρούς» γεωργούς στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ συνεχίζουν να διχάζουν τα κράτη μέλη), μετά από μια απόπειρα της ιρλανδικής προεδρίας να δοκιμάσει για πιθανούς συμβιβασμούς με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πολλές κυβερνήσεις εξακολουθούν να αντιτίθενται στο ανώτατο όριο ενίσχυσης (2%) για τους νέους αγρότες κάτω των 40 ετών και την απλούστευση των κανόνων για μικρής κλίμακας δικαιούχους, όπως προέκυψε στο Συμβούλιο- το οποίο αποτελεί την τελευταία επίσημη συνάντηση των υπουργών γεωργίας πριν από την αντίστροφη μέτρηση για την πολιτική απόφαση της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ τον επόμενο μήνα.
Ο Ιρλανδός Υπουργός Γεωργίας, Σάιμον Κόβενει, εμφανίστηκε αισιόδοξος, αν και παραμένει η διάσταση απόψεων ως προς τον ορισμό του ενεργού αγρότη, των νέων αγροτών και το καθεστώς των μικροκαλλιεργητών ανάμεσα στα κράτη μέλη, το Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν. Σύμφωνα με δηλώσεις του:
«Νομίζω ότι όλα τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν ότι οδεύουμε σε μια νέα φάση των διαπραγματεύσεων που θα απαιτήσει από εμάς να αρχίσουμε να λαμβάνουμε τις τελικές αποφάσεις για πολιτικά ζητήματα. Αν και δεν επιθυμούμε να αλλάξουμε τη διαπραγματευτική εντολή του Συμβουλίου σήμερα, τόνισα ότι οι υπουργοί θα πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν πόσο ευέλικτη μπορεί να είναι, και ειδικότερα για τα θέματα που πιστεύουμε ότι μπορούν να επιλυθούν πριν από την προθεσμία του Ιουνίου. Όλοι θα πρέπει να επιδείξουμε υπομονή, κατανόηση και προθυμία για συμβιβασμό, και σήμερα ήταν ουσιαστικά η έναρξη των τελικών σταδίων της διαδικασίας που ελπίζω ότι θα οδηγήσει τελικά σε μια συνολική συμβιβαστική λύση».
Σε τρία θέματα ζήτησε πολιτική στήριξη ο Κόβενει προκειμένου το πακέτο των μεταρρυθμίσεων να συμφωνηθεί έως το τέλος του Ιουνίου:
1. Ορισμός «ενεργού αγρότη»: Ειδικότερα, η διαφωνία έχει να κάνει με τη θέση των κρατών μελών να είναι σε εθελοντική βάση η «αρνητική λίστα» με τους αποδέκτες των άμεσων ενισχύσεων, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να είναι υποχρεωτική ώστε οι άμεσες ενισχύσεις να κατευθύνονται αποκλειστικά σε ενεργούς αγρότες και όχι σε νομικά πρόσωπα που δεν έχουν ως κύρια δραστηριότητα τη γεωργία (πχ. Γήπεδα γκολφ, αεροδρόμια, αθλητικά σωματεία, κλπ).
2. Στήριξη «νέων αγροτών»: Και πάλι, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα του κατά πόσον το σύστημα αυτό θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό ή προαιρετικό για τα κράτη μέλη. Η άποψη του Συμβουλίου είναι ότι το σύστημα πρέπει να είναι εθελοντικό, ενώ το Κοινοβούλιο προτιμά μια υποχρεωτική προσέγγιση.
3. Καθεστώς μικροκαλλιεργητών: Αν και το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνούν ότι το σύστημα πρέπει να είναι προαιρετικό για τα κράτη μέλη, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο αν μια αλλαγή που προτείνεται από την Κομισιόν, θα επιτρέψει να γίνει υποχρεωτικό το σύστημα για όλα τα κράτη μέλη.