εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νέα Νομοθεσία της Ε.Ε. για τους Σπόρους

0 comments

 

 
Εντός του 2013 αναμένεται η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού κανονισμού για την εμπορία σπόρων και το νομικό πλαίσιο για τις τοπικές ποικιλίες. 
 
 
Καθώς τους τελευταίους μήνες η δημοσιοποίηση προσχεδίων έχει δώσει μια πρώτη γεύση των γραμμών που θα διέπουν την νομοθεσία, οι οργανώσεις και τα δίκτυα διατήρησης σπόρων επισημαίνουν τον εμφανή κίνδυνο για τη Βιοποικιλότητα και Διατροφική Ασφάλεια, μέσω των περιορισμών που θα εντείνονται από γραφειοκρατικές και οικονομικές αγκυλώσεις, ως προσαρμογή στις απαιτήσεις της βιομηχανίας σπόρων.

Η Γενική Διεύθυνση Υγείας & καταναλωτών (DG SANCO) έχει καταθέσει μια πρόταση για την νέα νομοθεσία η οποία αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την αγροτική κληρονομιά και την ελευθερία των Αγροτών και των Σπόρων.

Από 26 Απριλίου μέχρι τις 6 Μαΐου 2013 οι επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να τοποθετηθούν σχετικά με την πρόταση της DG SANCO. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία καθώς εάν η πλειοψηφία των 14 Επιτρόπων καταψηφίσει την πρόταση, αυτή θα αποδυναμωθεί σημαντικά. (Παρότι η ημερομηνία αυτή πέρασε, δημοσιεύουμε το κείμενο για ενημέρωση).
 
Η κρίσιμη ώρα για την νέα νομοθεσία της Ε.Ε. για τους σπόρους. Η ελευθερία των σπόρων είναι κάτι που μας αφορά όλους ως καταναλωτές και είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε το μέλλον της διατροφής μας και της γεωργίας.

Μπορείτε κι εσείς να ασκήσετε πίεση εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της 6ης Μαϊου, αποστέλλοντας το αίτημά σας απευθείας στην κα Δαμανάκη, ή υπογράφοντας το σχετικό ψήφισμα της Ένωσης Διατηρητών Σπόρων της Κεντρικής Ευρώπης Arche Noah.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σήμερα καλλιεργείται μόνον το 10% των παραδοσιακών ποικιλιών σε σχέση με πριν από 100 χρόνια. Αυτό είναι καταστροφικό για τη βιοποικιλότητα, δηλαδή για τη συνέχεια της ζωής στον πλανήτη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σήμερα καλλιεργείται μόνον το 10% των παραδοσιακών ποικιλιών σε σχέση με πριν από 100 χρόνια. Αυτό είναι καταστροφικό για τη βιοποικιλότητα, δηλαδή για τη συνέχεια της ζωής στον πλανήτη.

Είναι καταστροφικό, όμως και για τους αγρότες, γιατί θα είναι απολύτως εξαρτημένοι από μια χούφτα πολυεθνικές που θα έχουν τις πατέντες των σπόρων (π.χ. Monsando, Syngenta), αλλά και για τους καταναλωτές, αφού θα χαθούν όσες παραδοσιακές γεύσεις και μυρουδιές υπάρχουν ακόμη. 
 
Περισσότερα γαι το θέμα : 
http://www.peliti.gr/images/anoixti_epistoli_pros_Ka_DAMANAKI.pdf