εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Επισήμανση και Προδιαγραφές των Τροφίμων

0 comments

 

 
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία για την επισήμανση και τις προδιαγραφές των τροφίμων αυξάνονται οι υποχρεωτικές πληροφορίες προς τον καταναλωτή.
 
Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η υποχρεωτική επισήμανση αλλεργιογόνων και στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων και των εστιατορίων. Παράλληλα προβλέπεται βελτίωση της αναγνωσιμότητας των ετικετών. Αυτό μεταξύ άλλων τόνισε το στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Δήμητρα Μάρδα στην εισήγησή της με θέμα «Επισήμανση και προδιαγραφές τροφίμων», σε ημερίδα του ΕΦΕΤ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με θέμα «Επισήμανση και προδιαγραφές τροφίμων: Νέα νομοθεσία – νέες ευκαιρίες για δημιουργία καινοτόμων προϊόντων». Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κα Μάρδα «αξιοσημείωτο είναι ότι λόγω αντίρροπων τάσεων μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσίευση του Κανονισμού απαιτήθηκε χρονικό διάστημα 8 ετών».
 
Κυρίαρχο θέμα της ημερίδας απoτέλεσε η παρουσίαση από την εκπρόσωπο της DG SANCO κα Α. Νικολακοπούλου του ΚΑΝ 1169/2011, που αφορά στην παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές. Ο Κανονισμός 1169/2011 αφορά σε όλα τα τρόφιμα  συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων εστίασης και των εξ αποστάσεως πωλήσεων.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, εξαιρουμένου του κρέατος, παραμένει προαιρετική η επισήμανση της χώρας καταγωγής, εκτός αν η παράλειψή της θα μπορούσε να παραπλανήσει τον καταναλωτή. Σε περίπτωση εθελοντικής σήμανσης της χώρας καταγωγής  του τροφίμου και εάν το πρωτεύον συστατικό του προέρχεται από άλλη χώρα, τότε υπάρχει υποχρέωση είτε αναφοράς της χώρας / τόπου προέλευσης του πρωταρχικού συστατικού, είτε αναφοράς ότι ο τόπος προέλευσης του πρωταρχικού συστατικού είναι διαφορετικός από αυτόν του τροφίμου.
 
Ταυτόχρονα, επεκτείνεται η υποχρέωση επισήμανσης της προέλευσης του κρέατος στο κρέας χοίρων, αιγοπροβάτων, πουλερικών με κανόνες εφαρμογής που θα υιοθετηθούν στο τέλος του 2013, ενώ καθιερώνονται νέες απαιτήσεις πληροφόρησης για : τρόφιμα με τεχνολογικά επεξεργασμένα νανοϋλικά, με υποκατάστατα συνήθων συστατικών, με μορφοποιημένα τεμάχια κρέατος ή ψαριού,  τρόφιμα που έχουν υποστεί απόψυξη, για την προσθήκη νερού σε προϊόντα κρέατος ή αλιείας, την ημερομηνία πρώτης κατάψυξης κρέατος / ψαριών.
 
Γίνεται υποχρεωτική η διατροφική επισήμανση (εξαιρουμένων προϊόντων όπως το αλάτι, βότανα, καφές κλπ) ανά 100 g ή  ml . Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν από το Δεκέμβριο 2014. Τα κράτη – μέλη μπορούν να υιοθετήσουν εθνικά εφαρμοστικά μέτρα για τις ενδείξεις.
 
Στην ημερίδα και σε άλλη παρουσίαση αναφέρθηκε ο ΚΑΝ 1924/2006 περί διατροφικών ισχυρισμών και ισχυρισμών υγείας στην επισήμανση και διαφήμιση προσυσκευασμένων τροφίμων, ενώ προβλέπεται η δημιουργία Κοινοτικού καταλόγου με τους επιτρεπόμενους ισχυρισμούς υγείας και Κοινοτικού Μητρώου με τους επιτρεπόμενους ισχυρισμούς διατροφής.
 
Σημειώνεται ότι όλες οι παρουσιάσεις της ημερίδας είναι ήδη ανηρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ (www.efet.gr).