εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Σκάνδαλο με Κρέας Αλόγου
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η ποσότητα κρέατος αλόγου που διοχετεύτηκε στην ελληνική αγορά τα δύο τελευταία χρόνια υπολογίζεται σε 111 τόννους.
Τα στοιχεία είναι της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία περιέλαβε σε έγγραφό του στη Βουλή ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Σύμφωνα με την αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το 2011 μπήκαν στην Ελλάδα συνολικά 37 τόνοι κρέατος αλόγου, με προέλευση τη Ρουμανία (35 τόνοι) και την Ισπανία (2 τόνοι). Όσο για τα στοιχεία που αφορούν την περασμένη χρονιά, στην αγορά μπήκαν 74,2 τόνοι κρέατος αλόγου, από τους οποίους οι 24 τόνοι ήρθαν από την Ισπανία, οι 15,9 τόνοι από τη Ρουμανία και οι 34,3 τόνοι από τη Βουλγαρία.
Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημέρωσε τη Βουλή, επίσης, ότι έχουν ζητηθεί από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες άμεσοι έλεγχοι όχι μόνο στο βόειο κρέας, αλλά και σε προϊόντα που το περιέχουν.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία διαβιβάστηκαν στα μέσα Μαρτίου έπειτα από ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τους ελέγχους στα τρόφιμα. Αυτά προέκυψαν από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων που διενεργήθηκαν για παρουσία DNA αλόγου σε δείγματα τροφίμων. Κατά τη διάρκεια αυτών, στα εργαστήρια έφτασαν περίπου 200 δείγματα, από τα οποία τα 12 προέκυψαν θετικά.
Για τα τελευταία αποτελέσματα ήδη έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα και αναμένονται κυρώσεις. Παράλληλα έχει ζητηθεί η συνδρομή της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στις επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες έχουν δηλώσει πλαστές διευθύνσεις.
Αναστάτωση από το κρέας αλόγου στην Ευρώπη
Για το ζήτημα αυτό παρατίθενται στοιχεία από άρθρο του Γεωργίου Ζέρβα, Καθηγητή Φυσιολογίας Θρέψεως, διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εύλογα τίθεται το ερώτημα, γιατί το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου προκάλεσε τόση αναστάτωση στην Ευρώπη;
- Διότι ένα ποσοστό αλόγων προέρχεται από τον ιππόδρομο παράνομα, επιβαρημένο με φαρμακευτικές ουσίες επιβλαβείς για τον καταναλωτή και
- Η ανάμειξή του με μοσχαρίσιο κρέας αποτελεί νοθεία. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς αγοράζει.
Στις ανεπτυγμένες χώρες ένα ποσοστό αλόγων που δεν συνδέεται με αγροτικές ή άλλες συναφείς εργασίες διατηρείται για σπορ, ευχαρίστηση, αγροτουρισμό κ.λπ. Σε περιόδους ύφεσης, όπως π.χ. το 2008, ο πληθυσμός των αλόγων της κατηγορίας αυτής μειώνεται λόγω του υψηλού κόστους συντήρησής τους. Τα άλογα αυτά περνάνε στην κατηγορία των λεγόμενων «ανεπιθύμητων» στα οποία προστίθενται τα μεγάλης ηλικίας, τα τραυματισμένα και τα αποσυρθέντα από τον ιππόδρομο.
Τα άλογα, λοιπόν, που αποσύρονται από τη γεωργία και τα λοιπά ανεπιθύμητα, πλην αυτών που αποσύρονται από τον ιππόδρομο, οδηγούνται σε ειδικά σφαγεία και το κρέας τους πηγαίνει για ανθρώπινη κατανάλωση. Σε κάποιες χώρες όπου δεν επιτρέπεται η σφαγή των αλόγων, όπως π.χ. στις Η.Π.Α., γίνεται εξαγωγή τους σε άλλες χώρες (π.χ. Καναδά, Μεξικό).
Τα άλογα του ιππόδρομου δεν επιτρέπεται να σφαγούν λόγω κάποιων φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται, οι οποίες έχουν μεγάλο χρόνο αποβολής (2-3 μήνες) από τον οργανισμό των ζώων. Έτσι πωλούνται σε ιδιώτες (για σπορ, ευχαρίστηση, τουρισμό) ή τους γίνεται ευθανασία.
Ένα μικρό ποσοστό αλόγων, που οδηγείται στα σφαγεία, προέρχεται από ειδικές εκτροφές, σκοπός των οποίων είναι η παραγωγή κρέατος ποιότητας όπως γίνεται με άλλα παραγωγικά ζώα. Τα άλογα αυτά σφάζονται σε ηλικία 12-30 μηνών.
Το κρέας αλόγου καταναλώνεται μόνο σε κάποιες από τις ευρωπαϊκές χώρες όπως π.χ. Ιταλία, Γαλλία και Βέλγιο, σε ειδικά σφαγεία και κρεοπωλεία. Η κατανάλωση, όμως, παρουσιάζει κάμψη, αφού από 332.000 τόνους το 2005 μειώθηκε στους 300.000 τόνους το 2010. Το ποσοστό αυτάρκειας σε κρέας αλόγου στην ΕΕ είναι 33,3 % και η μέση ετήσια κατανάλωση είναι 0,4 κιλά /άτομο.
Με την υπάρχουσα κρίση αναμένεται αύξηση των «ανεπιθύμητων» αλόγων και γι’ αυτό λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Η σφαγή για ανθρώπινη κατανάλωση θεωρείται ως ο καλύτερος και ο πλέον οικονομικός και έννομος τρόπος απόσυρσης.
Το κρέας του αλόγου θεωρείται ως «ιδιαίτερης» ποιότητας, υψηλής θρεπτικής αξίας, χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, για την παραγωγή του οποίου δεν χρησιμοποιούνται αυξητικοί παράγοντες ή άλλα πρόσθετα. Το κρέας αλόγου χαρακτηρίζεται από υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, πρωτεΐνες, γλυκογόνο, βιταμίνη Β12 και σίδηρο και χαμηλότερη σε λίπος (0,5–3%) και χοληστερίνη, συγκριτικά με το μοσχαρίσιο.
Γιατί τόση αναστάτωση λοιπόν;
Αφού το κρέας αλόγου έχει τόσα θετικά χαρακτηριστικά γιατί προκλήθηκε τόση αναστάτωση;
Για δύο λόγους: α. Διότι ένα ποσοστό αλόγων προέρχεται από τον ιππόδρομο παράνομα, επιβαρημένο με φαρμακευτικές ουσίες επιβλαβείς για τον καταναλωτή και β. Η ανάμειξή του με μοσχαρίσιο κρέας αποτελεί νοθεία. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς αγοράζει.