εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Χρήση Ζωικών Υποπροϊόντων στη Διατροφή των Ζώων
Είναι πιθανόν, η ΕΕ να άρει την απαγόρευση για χρήση ζωικών υποπροϊόντων στη διατροφή των χοίρων και των πουλερικών με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής του χοιρινού και του κρέατος πουλερικών.
Η απαγόρευση είχε τεθεί σε εφαρμογή πριν από δέκα περίπου χρόνια, λόγω των κρουσμάτων σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (νόσος των τρλλών αγελάδων) και της ενοχοποίησης των ζωικών υποπροϊόντων (κρεαταλεύρων, ιχθυαλεύρων) για την πρόκληση της νόσου. Βέβαια, η επαναφορά της χρήσης ζωικών υποπροϊόντων στη διατροφή των χοίρων και των πουλερικών θα συνοδευθεί από αυστηρούς κανόνες, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων και η υγεία των καταναλωτών.
Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Tonio Borg, αρμόδιος για θέματα πολιτικής για την υγεία και την προστασία των καταναλωτών, δήλωσε, ότι η ΕΕ συζητά με τα κράτη μέλη τη δυνατότητα αυτή με προοπτική να εφαρμοστεί από το 2014. Τώρα τα ζωικά υποπροϊόντα χρησιμοποιούνται στη διατροφή των ζώων συντροφιάς. Από τον Ιούνιο θα χρησιμοποιούνται στη διατροφή των ψαριών στην ΕΕ. Όταν θα εφαρμοστεί και στη διατροφή των πουλερικών και των χοίρων, η ΕΕ θα ευθυγραμμιστεί με τη νομοθεσία των άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ταϋλάνδης και της Αυστραλίας.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η απαγόρευση της χρήσης ζωικών υποπροϊόντων στη διατροφή των μηρυκαστικών θα παραμείνει σε ισχύ, λόγω του ότι τα βοοειδή και τα πρόβατα είχαν και έχουν πιο άμεση σχέση με τη νόσο (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια στα βοοειδή, τρομώδης νόσος – scrapie στα πρόβατα).
Η ΕΕ ελπίζει, ότι με την άρση της απαγόρευσης θα διατεθούν στην αγορά ζωικές πρωτεϊνες για χοίρους και πουλερικά, με πιο χαμηλό κόστος. Η Ευρώπη το 2011 χρησιμοποίησε 49,9 μετρικούς τόνους πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, εκ των οποίων μόνο το 50% προερχόταν από την ίδια την Ευρώπη. Το υπόλοιπο (από το οποίο το 80% ήταν σόγια) εισήχθη με τις τιμές της σόγιας να είναι διπλάσιες από ότι συνήθως, λόγω της ξηρασίας στις ΗΠΑ.