εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Σκάνδαλο με Κρέας Αλόγου

0 comments

 

 
Το σκάνδαλο με τη συμμετοχή  κρέατος αλόγου σε κρεατοσκευάσματα εξακολουθεί και απασχολεί ακόμη την Ευρώπη και βέβαια την Ελλάδα. 
 
 
Σε συνέχεια νεότερων Εργαστηριακών Αποτελεσμάτων και κατόπιν σχετικών ελέγχων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΕΦΕΤ καθώς και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι DNA αλόγου ανιχνεύτηκε σε εννιά (9) ακόμη προϊόντα.
 
Η αύξηση των προϊόντων που βρέθηκαν να περιέχουν DNA αλόγου είναι απόρροια και της συνέχειας των ελέγχων στις περιπτώσεις θετικών ευρημάτων.
 
Πρόκειται για τα εξής προϊόντα:


• «Σαλάμι μπύρας τεμάχια βάρους 450γρ.» με εμπορική ονομασία «ΠΑΣΣΙΑΣ», αριθμό παρτίδας 75556 111124 και ημερομηνία λήξης 10/04/2013,
• «Αλλαντικό σκορδάτο βραστό τεμάχια βάρους 330γρ.» με εμπορική επωνυμία «ΠΑΣΣΙΑΣ», αριθμό παρτίδας 75832 και ημερομηνία λήξης 26/05/2013,
• «Σαλάμι αέρος τεμάχια βάρους 0,496kg» με εμπορική επωνυμία «ΠΑΣΣΙΑΣ» με αριθμό παρτίδας 76039 και ημερομηνία λήξης 20/05/2013
που παράγονται από την εταιρεία «Ε.Γ. ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.» (Π. Αθηναγόρα 7, Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης).
•  «Λουκάνικα τ. Φραγκφούρτης σε συσκευασία βάρους 300γρ.» με εμπορική ονομασία «Mr. Grand», αριθμό παρτίδας 75846 και ημερομηνία λήξης 30/03/2013,
•  «Παριζάκι Γίγας Κλασικό τεμάχια βάρους 600γρ.» με εμπορική επωνυμία «Mr. Grand», αριθμό παρτίδας 76114 και ημερομηνία λήξης 18/06/2013
που παρασκευάζονται για λογαριασμό του Ομίλου «Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ A.E.» (14ο χλμ Θεσσαλονίκης – Βασιλικών) από την εταιρεία «Ε.Γ. ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.» (Π. Αθηναγόρα 7, Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης).
• «Κεφτεδάκια ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ κατεψυγμένα σε συσκευασία βάρους 2kg» με αριθμό παρτίδας 06021339, ημερομηνία παραγωγής 06/02/2013 και ημερομηνία λήξης 06/02/2014
που παράγονται από την εταιρεία «SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ Α.Ε.» (14ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας, Περιφερειακός Αεροδρομίου, Θέρμη).
• «ΚΕΜΠΑΠ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ Χ/ΚΑΛ ΚΤΨ  σε συσκευασία βάρους 815γρ.», με αριθμό παρτίδας L:310, ημερομηνία συσκευασίας 13-02-2013 και ημερομηνία λήξης 20-07-2013
που παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την επιχείρηση «KRIVEK Α.Ε.» (Χερσόνησος Ηρακλείου Κρήτης) και δειγματίστηκε από την Υπεραγορά Τροφίμων «ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε.» (Ισαύρων & Σοφοκλή Βενιζέλου, Ηράκλειο Κρήτης).
• «Λουκάνικο Πέταλο» με την εμπορική επωνυμία «Ozyorem Kaysevi sucuk 455 gr», με κωδικό παραγωγής L-12345 και ημερομηνία λήξης 10-4-2013
το οποίο παράγεται από την ολλανδική επιχείρηση «NL 687 EG» για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας «DEMKA GmbH» και δειγματίστηκε από το κατάστημα «ΑΛΗ ΜΠΑΜΠΑ» (Αρσάκειο Σάπες, Ροδόπη).
• «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΑΛΑΜΙ» με την εμπορική επωνυμία «LeFruMarin – Salam Rustic», σε συσκευασία των 1800 gr και ημερομηνία λήξης 02-03-2013
που παράγεται από τη ρουμανική εταιρεία «LeFruMarine S.R.L.» και δειγματίστηκε από το Mini Market στην οδό Σμύρνης 17, Θήβα Βοιωτίας.
 
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι που αφορούν και στη διερεύνηση της προέλευσης της χρησιμοποιούμενης πρώτης ύλης. Για τις συγκεκριμένες παρτίδες θα ληφθούν τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία μέτρα.
 
Ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό ότι περαιτέρω αναλυτική πληροφόρηση σχετικά με την εξέλιξη της παρουσίας κρέατος αλόγου σε τρόφιμα με βοδινό κρέας, όπως το εύρος των ελέγχων, το πλήθος των εργαστηριακών δοκιμών καθώς και τα ποσοτικά αποτελέσματα των αναλύσεων των θετικών δειγμάτων, βρίσκεται στον ιστότοπο του ΕΦΕΤ (http://www.efet.gr).

Από την πλευρά του ο ΣΕΒΕΚ, μετά από τα ευρήματα του ΕΦΕΤ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΒΕΚ, κανένα μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος δεν εντοπίστηκε με ύποπτα δείγματα βοδινού κρέατος που περιέχουν DNA αλόγου κρέας αλόγου σε παρτίδες βοδινού.

Αναλυτικότερα, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε στις 14 Μαρτίου ο ΣΕΒΕΚ,αναφέρει τα εξής: 

Αναφορικά με το θέμα της ανίχνευσης κρέατος αλόγου σε παρτίδες βόειου κρέατος, σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ δε αυτών και στην χώρα μας, σε ευτυχώς ελάχιστες περιπτώσεις, και προς ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
κρίνουμε απαραίτητο να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
 
Όπως έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί, σε καμία επιχείρηση – μέλος του Συνδέσμου μας δεν έχει εντοπισθεί ύποπτο δείγμα και όλες πλέον οι εταιρίες εξετάζουν και αναλύουν συστηματικά τις παραλαβές των πρώτων υλών και για την εξειδικευμένη ανίχνευση DNA αλόγου, εναρμονιζόμενες απόλυτα προς τις συστάσεις των αρμοδίων φορέων. Η Ελληνική Βιομηχανία Επεξεργασίας Κρέατος ήταν, είναι και θα εξακολουθεί να είναι πάντα υπέρ των αυστηρών ελέγχων.
 
Σε κάθε όμως περίπτωση είναι αντιδεοντολογικό να διασύρονται και να διαπομπεύονται επιχειρήσεις οι οποίες προφανώς παραπλανήθηκαν από προμηθευτές τους, αγνοώντας την ακριβή σύσταση του κρέατος – πρώτης ύλης, αφού όλα τα σχετικά συνοδευτικά έγγραφα διαβεβαίωναν ότι επρόκειτο για βόειο κρέας.
 
Παράλληλα, δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα επαρκές επίπεδο των επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων που θα επέτρεπε την διαπίστωση διαφορετικού είδους κρέατος από το αναγραφόμενο στα επίσημα έγγραφα μεταφοράς και προμήθειας.
 
Ως εκ τούτου, οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος, -όλες μη μέλη του Συνδέσμου-, είχαν αντικειμενική αδυναμία να διαπιστώσουν την ανάμειξη του βόειου με κρέας αλόγου στις επίδικες παρτίδες.
 
Ο ΣΕΒΕΚ έχει ήδη προτείνει προς τα αρμόδια όργανα της πολιτείας την άμεση θεσμοθέτηση μηχανισμού για την ηλεκτρονική ημερήσια καταγραφή όλων των εισαγωγών κρέατος ανά παρτίδα και σφαγιοτεχνική και παράλληλα την  δημιουργία Μητρώου εισαγωγέων, εμπόρων, αντιπροσώπων και διακινητών κρέατος, η τήρηση του οποίου θα μπορούσε να ανατεθεί άμεσα στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος.
 
Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί ότι όλες "διατροφικές κρίσεις" και τα προβλήματα ασφάλειας και υγιεινής που έχουν παρουσιασθεί την τελευταία δεκαετία στην Ε.Ε. έχουν προέλθει από χώρες εκτός Ελλάδας.