εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξαγωγές Αραβόσιτου

0 comments

 

 
Σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η Βραζιλία έρχεται πρώτη στις εξαγωγές αραβοσίτου στον κόσμο.
 
Έχασαν οι ΗΠΑ την πρώτη θέση στις εξαγωγές αραβοσίτου, μετά από τρία συνεχόμενα έτη που υπήρξε μείωση της συγκομιδής. Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, κατά την περσινή εμπορική περίοδο, που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, η Βραζιλία κατάφερε να διπλασιάσει τις εξαγωγές της σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που τελικά έφτασαν στους 24,5 εκατ. τόνους, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές των ΗΠΑ, λόγω της μειωμένης παραγωγής που υπήρξε, σημείωσαν σημαντική πτώση, κατά -38%, φτάνοντας τους 24 εκατ. τόνους. 

Είναι η πρώτη φορά από το 1960 που οι ΗΠΑ χάνουν την πρώτη θέση στις εξαγωγές αραβόσιτου. Γενικότερα οι υψηλές τιμές δημητριακών που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια, έχουν φέρει κέρδη στις μεγάλες χώρες παραγωγούς, όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Ρωσία, η Ουκρανία και το Καζακστάν, οι οποίες κατάφεραν να αυξήσουν τις παραγωγές τους και παράλληλα να βελτιώσουν τις ναυτιλιακές υποδομές τους. Αυτό είναι ένα μακροχρόνιο πλεονέκτημα για τις εξαγωγές τους. 

Και ενώ οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν πέρσι μείωση της παραγωγή αραβόσιτου, εξαιτίας της χειρότερης ξηρασίας που είχαν από το 1930, το USDA σημειώνει ότι η Βραζιλία κατάφερε να αναπτύξει την αγροτική της παραγωγή σε όλους σχεδόν τους τομείς κατά την τελευταία δεκαετία. Η Βραζιλία, χώρα της Νότιας Αμερικής είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο σε ζάχαρη, καφέ και πορτοκάλια. Επίσης το USDA προβλέπει ότι σε ένα έτος θα καταλάβει την πρώτη θέση και στην παραγωγή σόγιας, στέλνοντας τις ΗΠΑ από την κορυφή που είναι σήμερα στη δεύτερη θέση.
 
Όμως η μείωση στις εξαγωγές αραβόσιτου, που εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ, οφείλεται και στην παραγωγή αιθανόλης, που απορροφά ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του USDA, επειδή η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ουκρανία και η Κίνα, κατάφεραν να επεκτείνουν τα στρέμματα της καλλιέργειας και να αυξήσουν την παραγωγή αραβοσίτου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε μείωση των εισαγωγών τους. 

Η μείωση των αμερικανικών εξαγωγών, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι παροδική, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ προβλέπει ότι για το 2013 θα υπάρξει μια αύξηση της παραγωγής αραβόσιτου κατά 35%. Όπως επισημαίνουν, οι ΗΠΑ στο μέλλον θα συνεχίσουν να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες αραβόσιτου σε σχέση με αυτές που θα παράγει η Βραζιλία και σύντομα αναμένεται να ανακτήσουν το χαμένο μερίδιο στη διεθνή αγορά.