εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Καλλιέργεια Ψυχανθών
Ενίσχυση 6 ευρώ το στρέμμα για καλλιέργεια ψυχανθών, που χρησιμοποιούνται είτε για ζωοτροφή είτε για ανθρώπινη κατανάλωση, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Α. Τσαυτάρης.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους, την Τετάρτη 6 Μαρτίου, με αυτή την κίνηση μπαίνει σε εφαρμογή το μέτρο πριμοδότησης των εγχώριων ζωοτροφών, μαζί με ανάλογη ενίσχυση των σπόρων σποράς για ψυχανθή, από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την έγκριση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενίσχυση αυτή γίνεται από εθνικούς πόρους μέσω του κανονισμού de minimis.
Η ΕΛΒΙΖ σε πρόγραμμα καλλιέργειας κτηνοτροφικών ψυχανθών
Η ΕΛ.ΒΙ.Ζ συμμετέχει στο υποέργο του ερευνητικού προγράμματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με τίτλο: «Εκπόνηση Ερευνητικών Προγραμμάτων για την Βελτίωση της Αποδοτικότητας του Αγροτικού Τομέα, την Προσαρμογή Καλλιεργειών και Ζώων σε Ανώτερα Παραγωγικά Επίπεδα καθώς και την Αξιοποίηση Παραπροϊόντων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το υποέργο έχει τίτλο : «Η χρησιμοποίηση εγχώρια παραγόμενων σπερμάτων και σανού κτηνοτροφικών ψυχανθών ως εναλλακτική προέλευση πρωτεϊνών στη διατροφή των αγροτικών ζώων , με σκοπό την παραγωγή πιστοποιημένων κτηνοτροφικών προϊόντων ποιότητας».
Την υλοποίηση του ανέλαβε το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δ.Π.Θ.
Η ΕΛ. ΒΙ.Ζ. Α.Ε. ιδρύθηκε το 1963 ως κρατική βιομηχανία ζωοτροφών, ενώ από τον Απρίλιο του 2012 είναι ιδιωτική και ανήκει στον όμιλο ΕΥΡΩΦΑΡΜ.
Η καλλιέργεια ελληνικών πιστοποιημένων ποικιλιών κτηνοτροφικών ψυχανθών (ρεβίθι, μπιζέλι, κουκί, λαθούρι, λούπινο κ.α.) μπορεί να αποτελέσει θαυμάσια εναλλακτική λύση και να συμβάλλει στην μερική ή και ολική αντικατάσταση του σογιάλευρου στις ζωοτροφές με εγχώρια παραγόμενα ψυχανθή με σκοπό την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων με μειωμένο κόστος παραγωγής.
Προσβολή ψυχανθών από μύκητες
Προσβολή από την ασθένεια της ασκοχύτωσης έχει παρατηρηθεί στις καλλιέργειες ψυχανθών διαφόρων περιοχών των νομών Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, το οποίο εφιστά την προσοχή των καλλιεργητών και προτείνει μέτρα τόσο πρόληψης, όσο και καταπολέμησης:
1. Καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας.
2. Αμειψισπορά 3-4 έτη στην οποία να μην περιλαμβάνοντα ψυχανθή.
3. Χρήση πολλαπλασιαστικού υλικού από τελείως υγιείς καλλιέργειες που βρίσκονται σε ξηρές περιοχές.
4. Απολύμανση του σπόρου με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά.
5. Ψεκασμοί των φυτών μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας (περίπου 15 ημέρες μετά το φύτρωμα, εφόσον έχουν επικρατήσει ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για τον παθογόνο μύκητα) με επιτρεπόμενα για την ασθένεια σκευάσματα.
Ο μύκητας που προκαλεί την ασκοχύτωση έχει πολλούς ξενιστές και προσβάλλει φυτά, όπως τα ρεβίθια, το μπιζέλι, το κτηνοτροφικό μπιζέλι, το βίκο, τις φακές, τα κουκιά, το λαθούρι, το φασόλι και το τριφύλλι. Το παθογόνο διατηρείται εντός ή επί του σπόρου καθώς και επί των υπολειμμάτων. Έτσι οι πρώτες μολύνσεις προέρχονται από το σπόρο και εμφανίζονται οι πρώτες κηλίδες στο λαιμό των φυτών.
Η προσβολή εκδηλώνεται με τον σχηματισμό νεκρωτικών κηλίδων σε όλα τα υπέργεια μέρη των φυτών.
Η ανάπτυξη του μύκητα πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες 7-27οC, με άριστη θερμοκρασία 20-25οC. Σε θερμοκρασίες 5οC ο χρόνος επώασης του παθογόνου είναι 18 ημέρες. Τα ασκοσπόρια μεταφέρονται με τον άνεμο σε μεγάλες αποστάσεις.