εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Ελληνικού Τύπου Τυριά στην EE
Στο πλαίσιο της 22ης διεθνούς έκθεσης τροφίμων και ποτών Detrop και της 4ης OENOS, έγιναν καταγγελίες για την παρουσία ελληνικού τύπου τυριών σε διάφορες ευρωπαϊκές αγορές.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού (ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ), Απόστολος Καρβέλας στις δηλώσεις του κατήγγειλε την πλήρη απουσία στρατηγικής στήριξης της ελληνικής παραγωγής και ειδικά των ΠΟΠ προϊόντων. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια «να βάλουμε τη φέτα στα ράφια και στα καταστήματα των ξένων αγορών με τιμές που δεν ξεπερνούν τα 2,40 έως 2,60 ευρώ για τη συσκευασία των 200 γραμμαρίων και την ίδια στιγμή και για την ίδια συσκευασία, το λευκό τυρί Syrtaki, τουρκικής παραγωγής με γερμανικό marketing, όσο και το γαλλικό Salakis που παράγεται στην Κροατία, πωλείται στη γερμανική αγορά με 3,20 έως 3,40 ευρώ».
Το αποτέλεσμα της έλλειψης στρατηγικής είναι ξένες εταιρείες, που προωθούν επίσης προϊόντα ξένης παραγωγής, να χρησιμοποιούν ελληνοπρεπή brands και να καταφέρνουν να έχουν μεγαλύτερη διείσδυση στις ξένες αγορές από τις ελληνικές εταιρείες με τα ελληνικά προϊόντα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ειδικά για τη φέτα πως «δυστυχώς στη συνείδηση του μέσου ευρωπαίου, έχει περάσει το λευκό τυρί.
Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση προς όφελος των ελληνικών πιστοποιημένων προϊόντων, ο πρόεδρος του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ –που προμηθεύει περί τα 7.000 εστιατόρια στην Ευρώπη, με ελληνικά προϊόντα- πρότεινε την πιστοποίηση των ελληνικών εστιατορίων και παράλληλα τη διοργάνωση μιας οργανωμένης καμπάνιας για την προβολή των ΠΟΠ προϊόντων.