εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προβιοτικά Τρόφιμα

0 comments

 

 
Ημερίδα με θέμα «Προβιοτικά Τρόφιμα» διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013, στο πλαίσιο της έκθεσης Detrop της Helexpo. 
 
Σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις στον τομέα των τροφίμων, το 15% των συνολικών πωλήσεων τροφίμων και ποτών, που θα γίνουν παγκοσμίως στην επόμενη πενταετία, εκτιμάται ότι θα αφορά στα προβιοτικά προϊόντα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Ντινόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της έκθεσης Detrop της Helexpo.
 
Πρόσθεσε πάντως, ότι αν και οι ερευνητές του ΑΠΘ εργάζονται εντατικά για την παραγωγή προϊόντων του είδους (πχ, προβιοτικού παγωτού και προβιοτικών αλλαντικών αέρος), η έλλειψη χρηματοδότησης εξακολουθεί να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα.
 
Το “άλλο γονιδίωμα” του ανθρώπινου σώματος. 
Από την πλευρά του, ο ερευνητής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Αναγνώστης Αργυρίου, επισήμανε ότι το "άλλο γονιδίωμα" του ανθρώπου, ήτοι όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί που "κατοικούν” τον ανθρώπινο οργανισμό, έχει μεγαλύτερη παραλλακτικότητα από αυτό του ανθρώπου. Στον ανθρώπινο οργανισμό, πρόσθεσε, υπάρχουν 100 τρισ. μικροοργανισμών. Αυτός ο αριθμός είναι δέκα φορές, όσο ο αριθμός του συνόλου των κυττάρων μας και περισσότερο από 150 φορές μεγαλύτερος από τα γονίδια στο ανθρώπινο γονιδίωμα.
 
Οι περισσότεροι από αυτούς τους μικροοργανισμούς είναι μη καλλιεργήσιμοι και, άρα, προσλαμβάνονται και με την τροφή, πχ, από τα προβιοτικά τρόφιμα. Ο κ.Αργυρίου αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική άλλων χωρών για τη διερεύνηση των ωφελειών από τα προβιοτικά τρόφιμα. Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση των Ιταλών οινοπαραγωγών, που “επιστρατεύουν” τη μεταγονιδιωματική για να διερευνήσουν τους μικροοργανισμούς στα κρασιά τους ή των Κορεατών, που κάνουν αντίστοιχες μετρήσεις για το τουρσί Kimchi Κτλ.

Βραβεύσεις για προβιοτικά αλλαντικά και ελιές 
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, έγιναν βραβεύσεις εταιρειών, που καινοτομούν στην παραγωγή προβιοτικών προϊόντων. Μεταξύ αυτών, η εταιρεία “Κιοσές Νικόλαος και Υιοί ΟΕ”, με έδρα το Νεοχώρι Σερρών, που -σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα χρησιμοποιεί διάφορα στελέχη λακτοβάκιλλων σε αλλαντικά και κρέατα μακράς ωρίμανσης, έχοντας καταφέρει να παρασκευάσει μπούτι ωρίμανσης Λαϊλιάς, Σαλάμι Αέρος Σερρών, παντσέτα ωρίμανσης και προβιοτικό παστουρμά. Επίσης, η εταιρεία “Konstantopoulos Food Industry”, με έδρα το 3ο χλμ εθνικής οδού Κατερίνης Λάρισας, που παράγει προβιοτικές ελιές, με κύριο πυλώνα της εμπορικής της δραστηριότητας τις εξαγωγές, που αποτελούν το 95% του τζίρου της.
 
Η εταιρεία είναι η μοναδική ελληνική, που συμμετέχει την τελευταία τριετία στο καινοτόμο πρόγραμμα “Probiolives” της ΕΕ, σε συνεργασία με τρεις ακόμη ελληνικούς φορείς (σ.σ. στο πρόγραμμα μετέχουν οι χώρες Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Τυνησία).
 
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης έκανε δηλώσεις στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης σχετικά με το ζήτημα των προβιοτικών τροφίμων:  
 
Τα προβιοτικά τρόφιμα είναι το αντίθετο των αντιβιοτικών. Από τέτοια αντιδιαστολή ήρθε ο όρος. Είναι κάτι πολύ σημαντικό και αυτή η καινούργια γνώση που προέρχεται από την επιστήμη μπορεί να δώσει μια νέα αξία σε παραδοσιακά μας προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα το γιαούρτι, τα τουρσιά, η ελιά. Ξέραμε ότι τα προϊόντα αυτά είναι καλά και ότι βοηθούν στην υγεία μας. Δεν ξέραμε όμως το γιατί. Τώρα λοιπόν η επιστήμη είδε ότι στο σώμα του ανθρώπου μαζί με τα 3 τρις ανθρώπινα κύτταρα που έχει το σώμα, έχει περίπου 100-200 τρις μικρόβια. Μικρόβια φιλικά προς τον οργανισμό, μικρόβια που συμβιούν, το ένα κερδίζει από το ανθρώπινο σώμα και ο ανθρώπινος οργανισμός κερδίζει από αυτά. 
 
Πολλά πράγματα που νομίζουμε στον οργανισμό μας ότι τα κάνουν τα κύτταρα μας, τα κάνουν κυρίως τα μικρόβια κι εμείς απολαμβάνουμε αυτή τη συνέργεια, αυτή τη συμβίωση. Για χρόνια, επειδή ο κόσμος πίστευε ότι τα μικρόβια έρχονται στο σώμα μας για να μας δημιουργήσουν μια αρρώστια, ήταν συνυφασμένα με την παθογένεια, γι’ αυτό και μιλούσαμε μόνο για παθογόνα μικρόβια, χρησιμοποιούσαμε ένα σωρό μέσα να προφυλαχθούμε, να καθαριστούμε, να πάρουμε αντιβιοτικά για να τα σκοτώσουμε. Με αυτό τον τρόπο έχουμε συρρικνώσει αφάνταστα τον πληθυσμό των ευνοϊκών, των φιλικών βακτηρίων που ζουν μέσα στο σώμα μας.
 
Πρέπει να το καταλάβουμε γιατί θα το βρούμε μπροστά μας. Πρέπει να ξαναγεμίσουμε τον οργανισμό μας με τον πληθυσμό των μικροβίων που έχουν χαθεί, με δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία μας. Μπορούμε να το κάνουμε τρώγοντας προβιοτικά τρόφιμα, που τα παίρνουμε όχι για να πάρουμε κάποιες θερμίδες ή για να πάρουμε κάποιο στοιχείο που λείπει από τον οργανισμό μας, όπως το ασβέστιο, αλλά για να εμπλουτίσουμε τον οργανισμό μας, το πεπτικό σύστημα, με πολύτιμα συμβιωτικά βακτήρια. Το γιαούρτι είναι το νούμερο ένα προβιοτικό τρόφιμο. Να λοιπόν, που η παραδοσιακή μας γιαούρτη αποκτά μια πολύ ιδιαίτερη σημασία και βλέπετε γιατί είναι το προϊόν που κατακτά τις αγορές στον κόσμο. Δέστε τι γίνεται εκεί που ο κόσμος έχει ενημερωθεί γι’ αυτές τις νέες πληροφορίες, τις νέες γνώσεις της επιστήμης. Κατακόρυφα η κατανάλωση γιαούρτης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τετραπλασιάζεται κάθε χρόνο.
 
Προχθές, μάλιστα διάβαζα ένα δημοσίευμα ότι στις ΗΠΑ, η στροφή του παραγομένου γάλακτος, στη Νέα Υόρκη, προς την παραγωγή γιαούρτης, την έχει στερήσει από γάλα. Δεν έχουν γάλα γιατί όλο πηγαίνει για γιαούρτη κι επειδή έχουν ποσόστωση, δεν επιτρέπουν δηλαδή να έχεις πάνω από 100 εκατ. αγελάδες στην περιοχή, δεν έχουν φρέσκο γάλα να το καταναλώσουν. Τι ραγδαία αύξηση, χάρη σ’ αυτή τη γνώση που ήρθε τελευταία!
 
Συνήθως βλέπουμε μια σύγκρουση του παραδοσιακού με το καινούργιο, με το νεοφανές της επιστήμης και της καινοτομίας. Τώρα βλέπουμε την επιστήμη να έρθει να προσθέσει αξία σε παραδοσιακά προϊόντα, αναδεικνύοντας με επιστημονικό τρόπο την αξία τους, κάτι που είναι σημαντικό. 
 
Μια τέτοια μεγάλη γκάμα προϊόντων είναι όλα τα ζυμούμενα λαχανικά, όλα δηλαδή τα τουρσιά μας και οι ελιές. Θα έχετε δει στις συντηρημένες ελιές, από πάνω ένα άσπρο πράγμα που επιπλέει, αυτά είναι όλα τα μικρόβια. Τα τουρσιά με τα λάχανα, τις ντομάτες, τα αγγουράκια, τις μελιτζάνες, όλα αυτά είναι εξαιρετικά προβιοτικά τρόφιμα. Οι ξινισμένοι τραχανάδες που είναι ζυμούμενοι.

Επίσης, η τρίτη μεγάλη κατηγορία τέτοιων προϊόντων είναι όλα τα ζυμούμενα αλλαντικά, δηλαδή αυτά που βλέπουμε να συντηρούνται στον αέρα, όχι στο ψυγείο, και τα βλέπουμε να είναι έξω με μια άσπρη μούχλα, αυτά είναι εξαιρετικά μικρόβια. Με τον ίδιο τρόπο που τα μικρόβια συντηρούν τόσο καιρό εκτός ψυγείου, όπως συντηρούσαν τόσα χρόνια τα παραδοσιακά μας τρόφιμα όταν δεν υπήρχαν ψυγεία, βλέπετε ένα κρέας να κρέμεται και να μη σαπίζει στον αέρα, τα μικρόβια το προφυλάσσουν από το σάπισμα του, από παθογόνα μικρόβια. Με τον ίδιο τρόπο αυτά τα μικρόβια προφυλάσσουν και το σώμα μας. Βοηθούν στην ανάπτυξη και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. 
 
Δέστε τι γίνεται τώρα, καθώς συρρικνώνονται αυτά τα μικρόβια, δεν αναπτύσσεται σωστά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, πόσα παιδάκια έχουν άσθμα, αναπτύσσουν αυτοάνοσες αρρώστιες, αλλεργίες κλπ.
 
Η Ημερίδα αυτή δεν έχει μόνο σκοπό την ενημέρωση, έχει παράλληλα σκοπό να τιμήσει πρωτοπόρους ανθρώπους είτε αυτοί είναι επιστήμονες που καταπιάστηκαν για χρόνια με τα θέματα αυτά, είτε είναι επιχειρήσεις που αξιοποίησαν γρήγορα αυτή τη γνώση, μικρότερες ή μεγαλύτερες. 
 
Θα βραβευτεί για παράδειγμα μια κυρία από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών, που κάνει χρόνια δουλειά για να αναδείξει τη σημασία της ζυμούμενης ελιάς ως προβιοτικού τροφίμου. Θα βραβευτούν άνθρωποι από το Αριστοτέλειο ή από το Ερευνητικό Κέντρο ΕΚΕΤΑ της Θεσσαλονίκης που έκαναν χρόνια δουλειά για να αναδείξουν αυτά τα προβιοτικά μικρόβια, είτε στα γαλακτοκομικά μας προϊόντα, είτε αλλού. Θα βραβευτούν επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα η ΜΕΒΓΑΛ Θεσσαλονίκης που πρώτη έχει ενισχύσει τα γιαούρτια της με ένα εξαιρετικό προβιοτικό βάκιλο και το αναγράφει στις συσκευασίες της. Κι άλλοι που χρησιμοποίησαν τέτοιου είδους εξαιρετικά μικρόβια στις ζυμώσεις των αλλαντικών αέρος.