εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Το Μέλλον των Αγροτών και η Νέα ΚΑΠ

0 comments

 

 
Ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, διοργανώνει Στρογγυλό Τραπέζι διαβούλευσης με θέμα «Το μέλλον του αγροτικού κόσμου στην Ελλάδα και η Νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική». 
 
 Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με τη Θεματική Ομάδα Γεωργίας των Οικολόγων Πράσινων στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 9 Μαρτίου και ώρες 10.30 πμ. -13.15 μμ, στην Αίθουσα Νερού, Κτίριο Α, Ισόγειο, Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου Α΄1).

Τα συμπεράσματα της διαβούλευσης θα αξιοποιηθούν στη συζήτηση για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα διεξαχθεί στο Ευρωκοινοβούλιο 11-14 Μαρτίου καθώς και για τη διαμόρφωση του «Σχεδίου πρότασης για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και την απασχόληση» που ετοιμάζει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων σε συνεργασία με φορείς και ειδικούς επιστήμονες, στο πλαίσιο διατύπωσης μιας εναλλακτικής πρότασης για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.
 
Οι κατευθύνσεις των Πράσινων για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

Για ένα μοντέλο πιο δίκαιο και πιο «νέο»:

• Έμφαση στην πολυλειτουργική γεωργία, σε προϊόντα πιστοποιημένης ποιότητας που θέλουν οι καταναλωτές, και ανταγωνιστικού κόστους, 
• Έμφαση στην ολιστική αντιμετώπιση του αγροτικού τομέα, δηλαδή στην οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και διάσταση της γεωργίας,
• Τοπικές λύσεις που στοχεύουν στην αναγέννηση των τοπικών οικονομιών και στην ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού,
• Επιβολή αυστηρών κανόνων οικολογικά και κοινωνικά δίκαιου ανταγωνισμού, στη μάχη κατά των καταχρηστικών πρακτικών της αγοράς αγροτικών προϊόντων.
Για ένα μοντέλο πιο πράσινο:
• Προώθηση της αμειψισποράς, όχι σε κίνητρα που ωθούν σε εκτεταμένες  μονοκαλλιέργειες.
• Οικολογική γεωργία – κτηνοτροφία, με τη μικρότερη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση και τη μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή δημόσιων περιβαλλοντικών αγαθών.
• Προστασία του περιβάλλοντος – οικοσυστήματος, αξιοποίηση γεωργικών αποβλήτων από τυροκομεία, ελαιουργεία,  οινοποιεία  για πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες.
• Η γεωργία να στηρίξει την παραγωγή πράσινης/οικολογικής ενέργειας (από γεωργικά και δασικά υπολείμματα) και να υποστηρίζεται από ήπιες, συμπληρωματικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
• Πράσινες υπηρεσίες (οικολογικός τουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός, οινικός τουρισμός, πολιτιστική επιχειρηματικότητα, υπηρεσίες φροντίδας προς όσους έχουν ανάγκη).
 
Για ένα πιο δημοκρατικό μοντέλο,  που θα επανασυνδέσει τους αγρότες με τους πολίτες:

• Σύγχρονα δίκτυα συνεργασίας παραγωγών – καταναλωτών και συνεταιρισμοί επαγγελματιών αγροτών με οργανωμένη συλλογική δράση
• Η μέγιστη δυνατή αγροτική-διατροφική αυτάρκεια σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ώστε να μειωθεί η υπερβολική σήμερα εξάρτηση των αγροτών από εισαγωγές όχι μόνο μηχανημάτων αλλά και ενέργειας, σπόρων, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, που τους οδηγεί σε μεγάλο δανεισμό, αλλά και η κάλυψη του ελλείμματος που παρουσιάζεται μεταξύ εισαγωγών – εξαγωγών αγροτικών προϊόντων (Η  Ελλάδα παρουσιάζει έλλειμμα περίπου 2,5 δις Ευρώ στο ισοζύγιο προϊόντων διατροφής, δηλαδή πληρώνει περισσότερα χρήματα για εισαγωγές, σε σχέση με αυτά που εισέρχονται στη χώρα από τις εξαγωγές αυτών των προϊόντων)

Για ένα μοντέλο πιο «υγιές»,  που δίνει έμφαση στην φρέσκια, γευστική και απαλλαγμένη ανθυγιεινών καταλοίπων τροφή:
 
1. Διατήρηση της βιοποικιλότητας και της ποικιλομορφίας των παραδοσιακών φυτικών ποικιλιών και φυλών ζώων, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση σήμερα. Αυτές συνιστούν τον γενετικό μας πλούτο που έχουμε υποχρέωση να καταγράψουμε και να προστατέψουμε, επανεντάσσοντας τον ενεργό στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής για την πρωτογενή παραγωγή αλλά και την υγεία και την προστασία της βιοποικιλότητας. Τα τοπικά είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στις τοπικές ιδιαιτερότητες, το τοπικό περιβάλλον. 
2. Να αποτρέψουμε αμέσως τον κίνδυνο της γενετικής διάβρωσης που απειλεί την ίδια τη βάση του διατροφικού μας πολιτισμού και την επισιτιστική μας ασφάλεια με την κυριαρχία ελάχιστων, ελεγχόμενων από μεγάλες αγρο-βιομηχανίες σπόρων και ποικιλιών αλλά και της εισαγωγής γενετικά τροποποιημένων οργανισμών 
3. Μεταποίηση και συντήρηση τοπικών προϊόντων με βάση πράσινες τεχνικές, αξιοποιώντας τις εμπειρίες, καλές πρακτικές και τη σοφία των τοπικών κοινωνιών του παρελθόντος, συνδέοντάς τις, όμως, με την επιστημονική έρευνα και γνώση.
Οι Πράσινοι υποστηρίζουν ισχυρά το "πρασίνισμα" της νέας ΚΑΠ, την ενίσχυση του πυλώνα ΙΙ (βιώσιμη ανάπτυξη υπαίθρου) καθώς κι οροφή 100.000 ευρώ στις ενισχύσεις που μπορεί να πάρει ένας δικαιούχος. Σήμερα το 20% των αγροτών (όχι οι μικροί και μεσαίοι αλλά κυρίως αγροτικές βιομηχανίες και μεγάλοι αγρότες) λαμβάνουν το 80% των ενισχύσεων. Με τα 7,5 δις που θα εξοικονομηθούν ετησίως, αν ισχύσει η οροφή που προτείνουν οι Πράσινοι, μπορεί να ενισχυθεί η έρευνα, η καινοτομία, η βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου κα. Το Συμβούλιο (κυβερνήσεις) αρνείται την οροφή, ενώ η Κομισιόν προτείνει ως οροφή τα 300.000 ευρώ, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δεν λαμβάνει πάνω από 15.000 Ευρώ.
 
Σχέδιο πρότασης για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και την απασχόληση –Άξονες δράσης

Οι παραπάνω αρχές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να εφαρμοστούν με έναν συνεκτικό τρόπο, σε εθνικό επίπεδο. Υποστηρίζουμε λοιπόν, ότι ένα εθνικό σχέδιο βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης της ΚΑΠ πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το δυνατόν συντομότερα. Αυτό το σχέδιο θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας και προτείνουμε να βασίζεται σε δεκατέσσερεις συγκεκριμένους άξονες, οι οποίοι φυσικά θα πρέπει να λειτουργούν υποστηρικτικά μεταξύ τους: 
• προώθηση  και στήριξη της βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας,  
• εκτατική κτηνοτροφία – παραγωγή ζωοτροφών / αμειψισπορά,
• αποκατάσταση της γενετικής ποικιλότητας, της χρήσης τοπικά προσαρμοσμένων ειδών, σπόρων και φυλών ζώων, 
• δημιουργία και ενίσχυση των δικτύων παραγωγών – καταναλωτών, 
• νέες μορφές οργάνωσης των παραγωγών, κοινοτικά υποστηριζόμενη γεωργία / νέες μορφές συνεταιριστικής οργάνωσης, 
• δημιουργία μηχανισμών στήριξης νέων αγροτών, 
• ενίχυση της συμμετοχής των παραγωγών σε επιχειρήσεις μεταποίησης παραδοσιακών προϊόντων, με πράσινες τεχνικές που αξιοποιούν τόσο τη σοφία του παρελθόντος όσο και τη σύγχρονη επιστημονική γνώση,
• πιστοποίηση – προώθηση παραδοσιακών ποιοτικών προϊόντων,  
• στοχευμένη αγροτική έρευνα σε σύνδεση με την παραγωγή και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της υγείας, μεταφορά γνώσεων και καινοτομία, 
• σύνδεση τουρισμού με την τοπική παραγωγική ταυτότητα και πολιτισμό αλλά και με το περιβάλλον,
• προώθηση εναλλακτικών τοπικών καλλιεργειών, με προτεραιότητα τοπικές ποικιλίες και φυλές ζώων, 
• μείωση των χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, 
• βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων,
• αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης ενέργειας στη γεωργία και τη μεταποίηση τροφίμων, παραγωγή πράσινης /ανανεώσιμης ενέργειας για τη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων στη γεωργία.
 
Η συζήτησh των Οικολόγων Πράσινων θα εστιαστεί στις άμεσες και μεσοπρόθεσμες προτάσεις και στα αναγκαία εργαλεία εφαρμογής για την προώθηση των παραπάνω αξόνων.
 
Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας ή/και το ενδιαφέρον σας για σύντομη εισήγηση – προτάσεις μπορείτε μέχρι την Πέμπτη 7/3/2012 να επικοινωνήσετε: ηλεκτρονικά στο e-mail europarl.op@gmail.com ή τηλεφωνικά στο 2103709705 ή στο FAX 211-850-6977.
Πληροφορίες στο τηλ: 6941 527255, Χριστίνα Ευθυμιάτου