εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Κατανάλωση και Εισαγωγές Χοιρινού Κρέατος στην Ουκρανία
Η Ουκρανία σχεδιάζει να μειώσει τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος κατά 40% το 2013 και να μειώσει την κατανάλωση εισαγόμενου κρέατος από 17% στο 7%.
Αυτά ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου η Υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων. Η παραγωγή χοιρινού κρέατος, θα μπορέσει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, να φθάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση θα προσφέρει στήριξη στους χοιροτρόφους μέσα από το Πρόγραμμα για την Οικονομική Ανάπτυξη 2013-2014.
Στο Πρόγραμμα προβλέπεται ενίσχυση για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των χοιροτροφικών μονάδων και στήριξη στον τομέα της διακίνησης και εμπορίας του κρέατος.
Το 2012 η Ουκρανία εισήγαγε 203.700 τόννους χοιρινού κρέατος, σχεδόν 74% παραπάνω από τις εισαγωγές του 2011. Ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν, ότι δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν οι εισαγωγές, χωρίς την εφαρμογή προστατευτικού μηχανισμού από την πλευρά της κυβέρνησης. Η Ουκρανική Ένωση των Χοιροτρόφων ζήτησε από την κυβέρνηση να αυξήσει τους εισαγωγικούς δασμούς στο χοιρινό κρέας.
Από την πλευρά τους, οι μεταποιητές ισχυρίζονται, ότι οι αυξημένες τιμές της πρώτης ύλης είναι που κρατούν τις τιμές υψηλές για τους καταναλωτές. Ως παράδειγμα αναφέρουν, ότι οι τιμές του εισαγόμενου βραζιλιάνικου χοιρινού κρέατος βρίσκονται στο 50% των εγχώριων τιμών.