εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Αγορά Δημητριακών στη Ρωσία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), η Ρωσία, το 2012/2013, θα καταλάβει την 5η θέση στην κατάταξη των χωρών που εξάγουν σιτάρι.
Η Ρωσία θεωρείται παγκόσμια υπερδύναμη στο σιτάρι. Στον απολογισμό του USDA, που έκανε τον Ιανουάριο του 2013, στη δεκάδα των μεγαλύτερων εξαγωγέων, βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η ΕΕ, μετά η Ρωσία, στην 6η θέση βρίσκεται η Ινδία, και ακολουθούν η Αργεντινή, το Καζακστάν και η Ουκρανία.
Το 2012 οι τιμές των σιτηρών στη ρωσική αγορά διπλασιάστηκαν. Για να σταθεροποιηθεί στις τιμές η κατάσταση, η ρώσικη κυβέρνηση σκέφτεται να καταφύγει για πρώτη φορά στην εισαγωγή δημητριακών. Ενώ όμως υπάρχουν προβλήματα στη ρωσική παραγωγή σιτηρών, την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις για την ερχόμενη συγκομιδή και τις εξαγωγές της Ινδίας, δείχνουν ότι θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας, το 2012 η χώρα κατείχε την 3η θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές, πωλώντας πάνω από 26 εκατομμίρια τόννους σιτηρών σε περισσότερες από 80 χώρες. Βασικοί εισαγωγείς του ρωσικού σιταριού ήταν και παραμένουν η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία. Πιθανόν όμως, στο μέλλον οι εξαγωγικές συμβάσεις να αναθεωρηθούν, καθώς, εξαιτίας της χαμηλής παραγωγής που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, τα αποθέματα σιτηρών στη χώρα μειώνονται, ενώ παράλληλα η τιμή τους ανεβαίνει.
Στις αρχές του 2013 τα αποθέματα σιτηρών της Ρωσίας κυμαίνονται στους 25,3 εκατομμύρια τόννους. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα τα αποθέματα ήταν μεγαλύτερα και έφταναν περίπου τους 36 εκατ. τόνους. Τα βασικά αίτια που οδήγησαν στη μείωση της παραγωγής ήταν οι παρατεταμένες ξηρασίες, εξαιτίας των οποίων οι ρωσικές αρχές, από το 2010, επέβαλλαν περιορισμούς στην εξαγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος.
Όμως η μείωση της προσφοράς στην αγορά είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών, οι οποίες έφτασαν μέχρι και στα 390 δολάρια ο τόνος. Αν πραγματοποιηθεί το αρνητικό σενάριο αγοράς από το εξωτερικό, το στρατηγικό απόθεμα της χώρας μπορεί να ενισχυθεί με αγορά φτηνών σιτηρών από το γειτονικό Καζακστάν, που τα τελευταία χρόνια δημιουργεί ένα μεγάλο πλεόνασμα παραγωγής.
Τα αποθέματα της παραγωγής δημητριακών στην Ινδία, στο τέλος της περιόδου 2012 – 2013, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 23,8 εκατομμύρια τόννους, ποσότητα τριπλάσια από τους 7 εκατομμύρια τόννους, που η κυβέρνηση της Ινδίας υπολόγιζε να έχει. Πάντως η αύξηση των εξαγωγών είναι αποτέλεσμα των υψηλών συγκομιδών. Η ινδική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την παραγωγή σιταριού, προχωρά σε κρατικές επιδοτήσεις.
Επίσης σε μια προσπάθεια αύξησης των αποθεμάτων προχώρησε, μέσα από προγράμματα στήριξης, στην αγορά του 41% της περσινής παραγωγής, ενώ προβλέπεται να αγοράσει και το 44% της παραγωγής του τρέχοντος έτους. Οι κυριότερες χώρες που εξάγεται το ινδικό σιτάρι είναι το Μπαγκλαντές, η Βόρεια Κορέα και η Ινδονησία, αν και την περασμένη εβδομάδα η Μεγάλη Βρετανία προχώρησε σε εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων από την Ινδία.