εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Σκάνδαλο με Κρέας Αλόγου
Σε πανευρωπαϊκό σκάνδαλο φαίνεται πως εξελίσσεται η υπόθεση της ανάμιξης αλογίσιου κρέατος με άλλα τρόφιμα με επίκεντρο την παραπλανητική σήμανση.
Την ανησυχία τους εκφράζουν οι αρμόδιες Αρχές της Ε.Ε. για την υπόθεση της ανάμειξης κρέατος αλόγου σε προϊόντα κρέατος που είχαν την επισήμανση βόειο κρέας. Τόσο στην Βρετανία, όπου διαπιστώθηκαν τα σχετικά προϊόντα και μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα παραμένουν κλειστές δυο επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος, όσο και στη Γαλλία, όπου ανακλήθηκαν προϊόντα από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, επικρατεί αναστάτωση.
Η αρμόδια Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης EFSA, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στις 11/2, ερευνά την υπόθεση και ενώ επισημαίνει ότι δεν εγείρεται θέμα ανησυχίας για την ασφάλεια των τροφίμων, κάνει λόγο για ψευδή επισήμανση, αλλά και εκφράζει την ανησυχία της για την ποιότητα των τροφίμων και την ιχνηλασιμότητα στην τροφική αλυσίδα.
Και στη χώρα μας υπήρξε προληπτική ανάκληση δυο προϊόντων, από γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ο ΕΦΕΤ άμεσα επικοινώνησε αφενός με τις αντίστοιχες αρχές της Γαλλίας ζητώντας επίσημη ενημέρωση και αφετέρου με τις αλυσίδες super market που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, μετά την ηλεκτρονική δημοσίευση του BBC News Europe στις 11/2 ότι επτά αλυσίδες γαλλικών super markets, μεταξύ των οποίων και η Carrefour, απέσυραν κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας. Θυμίζουμε ότι αρχικά η Βρετανική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων δημοσίευσε στις 7 και 8/2 ότι οι εταιρείες Findus και Aldi απέσυραν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας επειδή ανιχνεύθηκε σε αυτά DNA αλόγου, τα οποία είχαν προμηθευθεί από τη γαλλική εταιρεία Comigel.
Όπως επισημαίνει ο ελληνικός οργανισμός, πάντως, οι Αρχές Ιρλανδίας και Βρετανίας δεν θεωρούν ότι προκύπτει θέμα ασφάλειας για τον καταναλωτή, ενώ δεν έχει ενεργοποιηθεί και το Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για την Ασφάλεια των Τροφίμων (RASFF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρόλα αυτά η εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ προέβη σε προληπτική ανάκληση από την ελληνική αγορά των προϊόντων που έχουν παραχθεί για λογαριασμό της CARREFOUR από τον όμιλο Comigel.
Εν τω μεταξύ, λαζάνια με κρέας αλόγου βρέθηκε και στα γερμανικά σούπερ μάρκετ. Γνωστή αλυσίδα απέσυρε από τα ράφια κατεψυγμένο προϊόν. Αυστηρούς ελέγχους επί τρεις μήνες συστήνει την ίδια ώρα η Commission.
Έλεγχοι απο την ΕΕ
Την ώρα που το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου που έφερε την ένδειξη βοδινού αρχίζει να απασχολεί και τις υγειονομικές αρχές της Γερμανίας, η Commission ζητά από όλες τις χώρες μέλη να προχωρήσουν από την 1η Μαρτίου και για τρεις μήνες σε έλεγχο του DNA βοδινού κρέατος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εντοπίζονται ίχνη από κρέας αλόγου.
Το θέμα έχει ήδη προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ που εμπλέκονται στην παραγωγή των επίμαχων τροφίμων, που αποσύρθηκαν όπως – όπως από την αγορά.
Σε έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Γεωργίας για το θέμα την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε να γενικευθούν οι έλεγχοι DNA σε επεξεργασμένα τρόφιμα από βοδινό προς όλα τα κράτη – μέλη, αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου. Οι τυχαίες δειγματοληψίες θα διαρκέσουν για τρεις μήνες επεσήμανε ο επίτροπος Υγείας, Τόνιο Μποργκ, μετά το τέλος της σύσκεψης προσθέτοντας ότι τα επεξεργασμένα προϊόντα θα πρέπει να ελεγχθούν και για το -απαγορευμένο για τον άνθρωπο- αντιφλεγμονώδες κτηνιατρικό φάρμακο φενυλβουταζόνη.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι: "Το σύστημα ασφαλείας τροφίμων της ΕΕ είναι ένα από τα ασφαλέστερα στον κόσμο. Χάρη σε αυτό το σύστημα ιχνηλασιμότητας, οι εθνικές αρχές είναι σε θέση να ερευνήσουν το θέμα και να ανακαλύψουν την πηγή του προβλήματος. Οι ευρωπαϊκοί νόμοι ιχνηλασιμότητας έχουν επιτρέψει στα κράτη-μέλη να ανακαλύπτουν γρήγορα τη γνησιότητα και την αλυσίδα διανομής των παράνομων προϊόντων".
Όσο για το αν το κρέας αλόγου βλάπτει την υγεία ανέφερε: "Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σημάδια ότι το κρέας αλόγου της αλυσίδας τροφίμων έθετε σε κίνδυνο την υγεία. Αν υπάρχουν σημάδια, θα ενεργήσουμε άμεσα, αλλά θα ήταν άδικο για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να το χαρακτηρίσουμε αμέσως θέμα υγείας χωρίς να έχουμε αποδείξεις".
Και συνέχισε λέγοντας: "Αυτό το θέμα δεν έχει να κάνει με τη χώρα προέλευσης. Αυτό προέκυψε γιατί κάτι απέκτησε μια “ταμπέλα” που στην πραγματικότητα δεν είχε. Πρόκειται για μια ψευδή επιγραφή στην ετικέτα: ο καταναλωτής έτρωγε ένα υγιές προϊόν, αλλά όχι αυτό που νόμιζε. Παραβιάστηκαν οι κανόνες που αφορούν τις ετικέτες των προϊόντων και τώρα μελετάμε κατά πόσο θα πρέπει τώρα να επεκταθούμε στη χώρα προέλευσης".
Ο αριθμός των μεσαζόντων είναι τόσο μεγάλος που χάνουμε την ικανότητα να ανιχνεύουμε την προέλευση των προϊόντων, είπε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Στεφάν λε Φολ, καθώς οι γαλλικές εταιρείες που διέθεσαν στην ευρωπαϊκή αγορά κρέας αλόγου ως βοδινό απέδιδαν ευθύνες στην αλυσίδα των προμηθευτών τους.