εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παγκόσμια Παραγωγή και Αποθέματα Σόγιας

0 comments

 

Μειωμένη αναμένεται να είναι η παγκόσμια παραγωγή σόγιας για το 2013, εξαιτίας της καθυστερημένης σποράς λόγω βροχών, ενώ τα αποθέματα εμφανίζονται μειωμένα, λόγω της μείωσης της αμερικανικής παραγωγής σόγιας το 2012.
 
Η καθυστέρηση των βροχοπτώσειων και οι ασθένειες στην Αργεντινή είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη σπορά, με αναμενόμενο αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή, σύμφωνα με το γερμανικό οργανισμό προβλέψεων Oil World. 
 
Έτσι, η παγκόσμια παραγωγή σόγιας αναμένεται να διαμορφωθεί στους 269,1 εκατ. τόνους σόγιας την περίοδο 2012/13, από 239,9 εκατομμύρια τόννους που συγκομίστηκαν το 2011/12 με βάση τα στοιχεία της έκθεσης. Η πρόβλεψη αυτή είναι χαμηλότερη από τον προηγούμενο μήνα όπου υπολογιζόταν η παγκόσμια ποσότητα να ανέλθει στα 269,5 εκατομμύρια τόννους.
 
Παρά την μείωση όμως, είναι πιο αισιόδοξη σε σχέση με άλλες προβλέψεις, όπως η τελευταία εκτίμηση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ που προσδιορίζει την παγκόσμια παραγωγή σόγιας σε 267,7εκατ. τόνους και την εκτίμηση του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών που την υπολογίζει σε 266,7 εκατ. τόνους.
 
Με βάση τις παραπάνω προβλέψεις, διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν, ότι τα αποθέματα σόγιας επαρκούν μέχρι τις 31 Αυγούστου, που θα ξεκινήσει η συγκομιδή στην Αμερική, οπότε η κατάσταση προβλέπεται οριακή. Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν ούτε να αυξήσουν τα αποθέματά τους, τα οποία βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, μόλις 4%, ούτε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Κίνας, η οποία αυξάνει τη ζήτηση σόγιας κάθε χρόνο, κυρίως για ζωοτροφές.
 
Ακόμα κι αν η Βραζιλία και η Αργεντινή αυξήσουν την παραγωγή τους (λόγω της αυξημένης παραγωγής, που αναμένεται στις 2 αυτές χώρες) κατά 20%, αυτοί οι συσχετισμοί δεν θα αλλάξουν και όλες οι αναλύσεις μιλούν για περαιτέρω αύξηση των τιμών της σόγιας μέχρι και το φθινόπωρο του 2013, έως ότου δηλαδή ομαλοποιηθεί η διεθνής αγορά. 
 
Υπάρχει, επομένως, επιτακτική ανάγκη για απεξάρτηση της ελληνικής αγοράς από την εισαγόμενη σόγια, όχι μόνο από την πλευρά των κτηνοτρόφων, οι οποίοι ήδη πλήττονται από τις ακριβές ζωοτροφές, αλλά και των καταναλωτών, οι οποίοι απαιτούν τα ζωοκλμικά τρόφιμα που καταναλώνουν, να προέρχονται από ζώα τα οποία διατρέφονται με πιστοποιημένες ζωοτροφές, απαλλαγμένες από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
 
Κάποιες προσπάθειες που έχουν εφαρμοστείγια καλλιέργεια σόγιας στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να λειτουργήσουν θετικά.