εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παραγωγή και Εισόδημα στη Χοιροτροφία

0 comments

 

 
 

Σύμφωνα με προβλέψεις για την περίοδο  2012-2020, η ευρωπαϊκή παραγωγή και το εισόδημα στη χοιροτροφία θα αυξηθούν.

Το χοιρινό κρέας είναι το κρέας που καταναλώνεται περισσότερο στην ΕΕ, σε σχέση με τα άλλα είδη κρέατος και αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,3%. Η συρρίκνωση στον αριθμό των χοιροτροφικών μονάδων το 2011 σε σχέση με το 2010 (- 1,7%), που σημειώθηκε σε μεγαλύτερο ποσοστό στον αριθμό των χοιρομητέρων (-3,2%), είχε ως αποτέλεσμα την οριακή μείωση στην παραγωγή χοιρινού κρέατος (- 0,4%), σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη με τίτλο:  “Prospects for Agricultural Markets and Income in the EU 2012-2022.” 

Το 2013, η μείωση αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερη (-3,2%), καθώς θα συναθροιστεί με τις επιπτώσεις από την προσαρμογή στα περιβαλλοντικά πρότυπα, τα οποία ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2013, και από το υψηλότερο κόστος των ζωοτροφών, που επιβλήθηκε, λόγω της ξηρασίας στις ΗΠΑ.  


Η παραγωγή χοιρινού κρέατος, μετά τη μείωση του 2012 και το 2013, αναμένεται να αρχίσει να αυξάνεται από το 2ο εξάμηνο του 2014, καθώς η παραγωγή θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υψηλές τιμές με τους χοιροτρόφους να συμμορφώνονται προοδευτικά στα νέα πρότυπα για την ευζωία των χοίρων.


Έτσι, η παραγωγή χοιρινού κρέατος μέχρι το 2022 θα μπορέσει να φθάσει στα επίπεδα του 2011, δηλαδή περίπου στους 23 εκατομμύρια τόνους. 

Τιμές ζωοτροφών

Οι αυξημένες τιμές των ζωοτροφών, λόγω της ξηρασίας στις ΗΠΑ στη διάρκεια του 1ου εξαμήνου του 2012, αποζημιώθηκαν από τις υψηλές τιμές του χοιρινού κρέατος, οι οποίες οδήγησαν σε σχετική σταθεροποίηση το εισόδημα των χοιροτρόφων. Μετά το ιστορικά υψηλό των 1900 € ανά τόννο, το Σεπτέμβριο του 2012 (31% υψηλότερα από το μέσο όρο της περιόδου 2007-2011), οι τιμές μειώθηκαν τον Οκτώβριο κατά 0,5% σε σχέση με το Σεπτέμβριο. 


Αναφορικά με το εμπόριο, για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012, τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν για την ΕΕ αυξημένες εξαγωγές κατά 5% υψηλότερες από την αντίστοιχη περίοδο το 2011. Η αύθηση αυτή είναι πιθανότερο να οφείλεται στο αδύναμο ευρώ και στην έντονη παγκόσμια ζήτηση για χοιρινό κρέας, ιδιαίτερα από την Κίνα, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ιαπωνία. Το 2012 θα κλείσει με 1% αύξηση στις εξαγωγές κι αυτό κατ’ εκτίμηση σε σχέση με το κατά πολύ υψηλότερο ποσοστό του 2011. 


Κατανάλωση χοιρινού κρέατος


Η συνολική κατανάλωση χοιρινού κρέατος στις χώρες της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,3% με το χοιρινό κρέας να κατέχει το 50% της κατανάλωσης κρέατος στην ΕΕ κι αυτό παρά την προσδοκώμενη μείωση της κατανάλωσης κατά 1,6% ανά κάτοικο την περίοδο 2011-2022.

Η ΕΕ είναι αυτάρκης σε χοιρινό κρέας σε ποσοστό πάνω από 110% και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί σε όλη τη διαρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Οπωσδήποτε, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από τις άλλες παραγωγούς χοιρινού κρέατος χώρες, π.χ. Κίνα, θα μπορούσε να επιφέρει μια μικρή μείωση στο μερίδιο της ΕΕ στην παγκόσμια αγορά χοιρινού κρέατος.