εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Η Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε. για τον Προϋπολογισμό
Η Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε. σε μια αναφορά της διατυπώνει την άποψή της για ισχυρό προϋπολογισμό της ΕΕ.
Η επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Φεβρουαρίου. Σε αυτή θα συμμετάσχουν για μια ακόμη φορά οι αρχηγοί όλων των κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίοι θα συζητήσουν και θα προσπαθήσουν να επιτύχουν συμφωνία όσον αφορά τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, που αποκαλείται επίσης και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ή ΠΔΠ.
Ο προϋπολογισμός ήταν το κύριο θέμα των συζητήσεων της τελευταίας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής η οποία πραγματοποιήθηκε τον παρελθόντα Νοέμβριο, αλλά οι διαπραγματεύσεις έληξαν χωρίς να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία.
Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) συνέχισαν να συζητούν και να εργάζονται για την υιοθέτηση κοινής θέσης ως προς το ΠΔΠ. Συνεστήθη μάλιστα ειδική προσωρινή επιτροπή για να συμβάλει στο συντονισμό των γνωμοδοτήσεων της ΕτΠ. Εκπονήθηκαν συνολικά 11 βασικές γνωμοδοτήσεις – επίσημα έγγραφα, στο καθένα εκ των οποίων εξετάζεται λεπτομερώς μια συγκεκριμένη άποψη – που επικεντρώνονται στους βασικούς τομείς που απαρτίζουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που είχαν ήδη αποτύχει τον περασμένο Νοέμβριο να καταλήξουν σε συμφωνία, θα συναντηθούν ξανά στις 7-8 Φεβρουαρίου 2013 στις Βρυξέλλες με σκοπό να καταλήξουν αυτή τη φορά σε μια συναινετική λύση ως προς τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.
Με αφορμή την εν λόγω συνάντηση κορυφής η Επιτροπή των Περιφερειών επαναδιατυπώνει το αίτημά της να οριστεί προϋπολογισμός στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα με αυτά της περιόδου 2007-2013.
Με αφορμή την εν λόγω συνάντηση κορυφής η Επιτροπή των Περιφερειών επαναδιατυπώνει το αίτημά της να οριστεί προϋπολογισμός στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα με αυτά της περιόδου 2007-2013.
Όπως αναφέρει, σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Herman Van Rompuy, είχε καταθέσει αντιπρόταση με την οποία η χρηματοδοτική εισφορά στον προϋπολογισμό περιοριζόταν στα 972 δισ. ευρώ από τα 1,033 τρισ. που είχε εισηγηθεί τον περασμένο Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πιο πρόσφατο σχέδιο πρότασης που αναφέρεται στον Τύπο προβλέπεται μείωση της τάξης των 100 περίπου δισ. ευρώ, μια πρόταση που δεν απέχει πολύ από το αίτημα της Δανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Μολονότι στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών πρόκειται να κατατεθεί νέα πρόταση, δεν είναι ακόμα σαφές πόσο εφικτή είναι η επίτευξη τελικής συμφωνίας.
Η Επιτροπή των Περιφερειών έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της πρότασης του προϋπολογισμού για την επόμενη επταετία έχοντας συζητήσει και υιοθετήσει αρκετές σχετικές γνωμοδοτήσεις, με πρώτη χρονολογικά αυτή του Δεκεμβρίου του 2011. Έκτοτε, οι θέσεις της ΕτΠ επικαιροποιήθηκαν δύο φορές σύμφωνα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων, αρχικά τον Οκτώβριο του 2012 –με την υιοθέτηση αναθεωρημένης γνωμοδότησης επί του θέματος– και εν συνεχεία, ένα μήνα αργότερα, τον Νοέμβριο μέσω ψηφίσματος του οργάνου.
Ουσιαστικά η ΕτΠ διατυπώνει το αίτημα να οριστεί προϋπολογισμός στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα με αυτά της περιόδου 2007-2013 αναφορικά με τις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων ως ποσοστού επί του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος. Η ΕτΠ υπογραμμίζει ότι απαιτείται ο κατάλληλος προϋπολογισμός για την επανέναρξη της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της ευόδωσης των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».
Οι δήμοι και οι περιφέρειες της ΕΕ έχουν απορρίψει οποιαδήποτε εισήγηση μείωσης των κονδυλίων για την πολιτική συνοχής. Ο περιορισμός της εισφοράς των κρατών μελών μπορεί να επιτευχθεί αφ’ ενός χάρη στην αναθεώρηση του συστήματος ιδίων πόρων και αφ’ ετέρου στην επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την αναθεώρηση του καθεστώτος ΦΠΑ, όπως εισηγήθηκε, δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εντούτοις, στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πραγματοποιηθεί ένας διαχωρισμός μεταξύ των ζητημάτων που υπόκεινται στη διαδικασία συναπόφασης (με την πλήρη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και εκείνων που αποφασίζονται βάσει της διαδικασίας έγκρισης. Στην πρώτη περίπτωση, και όσον αφορά την πολιτική συνοχής, είναι υποχρεωτική η διαβούλευση με την ΕτΠ και σε περίπτωση μη τήρησης αυτής της υποχρέωσης, η ΕτΠ διατηρεί το δικαίωμα να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου, ο πρόεδρος της ΕτΠ, κ. Ramon Luis Valcárcel, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Martin Schulz, πρόκειται να αναφερθούν και πάλι στην επιτακτική ανάγκη να υπάρξει συμφωνία στις 7-8 Φεβρουαρίου ως προς τον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις στον προγραμματισμό και στη χορήγηση των ενωσιακών κονδυλίων.
Οι δύο πρόεδροι θα επισημάνουν ότι ο νέος προϋπολογισμός πρέπει να εναρμονίζεται με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν βάσει του Συμφώνου ανάπτυξης και απασχόλησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον προηγούμενο Ιούνιο. Ο ενωσιακός προϋπολογισμός πρέπει να θεωρείται η ισχυρότερη μορφή οικονομικών κινήτρων που παρέχονται μέσω της ΕΕ και της πολιτικής συνοχής και δη ο κυριότερος μοχλός αξιοποίησης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων προς την κατεύθυνση της εξόδου από την κρίση και προς όφελος όλων των πολιτών της ΕΕ.