εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ζήτηση-Επάρκεια Κρέατος και Γαλακτοκομικών

0 comments

 

 
Μόλις το 1/5 της ζήτησης σε κρέας και το 50% σε γάλα και γαλακτοκομικά καλύπτει η εγχώρια παραγωγή στη χώρα μας. 
 
Τα στοιχεία αυτά έδωσε στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ν. Μεσημβρίας (ΚΓΒΖ), Δρ. Αθανάσιος Γκαρσέν, δηλώνοντας χαρακτηριστικά, ότι οκτώ στα δέκα μοσχάρια που καταναλώνονται στη χώρα μας είναι εισαγόμενα, ενώ στην γαλακτοπαραγωγή, η ζήτηση καλύπτεται σε ποσοστό 50%.
 
Παρόλο που στην Ελλάδα υπάρχουν ντόπιες, αλλά και σπάνιες φυλές, που θα μπορούσαν οι αγρότες/κτηνοτρόφοι να βελτιώσουν γενετικά και να έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα υψηλότερα κέρδη για την τσέπη τους και περιορίζοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής, το έλλειμμα ενημέρωσης που εντοπίζεται, οδηγεί τους περισσοτέρους στην εισαγωγή ζώων κυρίως από τη Γαλλία.

Στις σπάνιες φυλές στη χώρα μας συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα εξής:-βουβάλια, λίμνη Κερκίνης, βραχυκερατική φυλή, πρόβατα Φλώρινας και Σερρών άλογα Πίνδου και ελληνικός εγχώριος χοίρος. Η μοναδική χώρα στον κόσμο που διαθέτει 24 φυλές αιγοπροβάτων είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με την γεωπόνο-ζωοτέχνη, Δρ. Σταματίνα Τριβιζάκη, προσθέτοντας δε ότι με 10- εκατ.αιγοπρόβατα συγκαταλεγόμαστε ανάμεσα στις 10 χώρες παγκοσμίως, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό.
 
Όπως τόνισε, δυστυχώς αυτόν τον “θησαυρό” η χώρα μας δεν τον εκμεταλλεύεται, αφού όπως διευκρίνισε υπάρχει κενό στην σύνδεση της φυλής με κάποιο συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο στη συνέχεια θα μπορούσε οργανωμένα να προωθεί στο εξωτερικό, πετυχαίνοντας καλές τιμές και αναγνωρισιμότητα.

Κατά τον κ. Γκαρσέν, θα πρέπει να καταστεί απόλυτα σαφές στους κτηνοτρόφους, ότι η εκτροφή εισαγόμενων ζωντανών είναι περισσότερο δαπανηρή, έναντι της “φροντίδας των ντόπιων, ενώ όπως σημείωσε ένας από τους λόγους που δεν προωθείται το ελληνικό, είναι κυρίως ότι οι κτηνοτρόφοι, δεν λαμβάνουν τις τιμές που θα έπρεπε, έναντι των εισαγομένων, στα διάφορα σημεία πώλησης.
 
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων, έτσι ώστε να παταχθεί και το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, που αποτελεί μεγάλη πληγή, τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές.
 
Όσο για την πιστοποίηση των φυλών κρεοπαραγωγής, ο κ. Γκαρσέν μας επισήμανε ότι βρισκόμαστε πίσω έναντι άλλων χωρών και η όλη διαδικασία προχωρά σταθερά, αλλά με ιδιαίτερα βραδύ ρυθμό.