εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Κατάσταση Αγοράς στη Ζωική Παραγωγή
Αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης χοιρινού αναμένεται έως το 2030, ενώ τροχοπέδη στην παραγωγή χοιρινού κρέατος αποτελεί η μείωση των εξαγωγών στην Ε.Ε. Στον τομέα του βόειου κρέατος στην Ευρώπη αναμένεται μείωση της παραγωγής και μείωση των τιμών, ενώ στον κλάδο του κρέατος πουλερικών, οι υψηλές τιμές και οι ασθένειες των πουλερικών βάζουν φρένο στην ανάπτυξη του κλάδου.
Χοιρινό Κρέας
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Rabobank παρατηρείται ανοδική τάση στην κατανάλωση χοιρινού κρέατος παρ’ ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων εξαγωγέων χοιρινού κρέατος έχει ενταθεί. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση το πλεονέκτημα πιθανότατα βρίσκεται στα χέρια παραγωγών χαμηλού κόστους, όπως η Βραζιλία και οι ΗΠΑ. Η θέση της Ευρώπης, εν τω μεταξύ, αναμένεται να αποδυναμωθεί, κυρίως λόγω της αύξησης των απαιτήσεων της αγοράς και των κανονιστικών ρυθμίσεων σχετικά με την καλή διαβίωση και τη βιωσιμότητα των ζώων.
Το 2024 η ανάπτυξη θα είναι αποτέλεσμα της μείωσης των περιστατικών της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ασία αλλά και μακροπρόθεσμα αύξησης της κατανάλωσης, η οποία θα αντισταθμίσει τη συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης στην Ευρώπη.
Η Βραζιλία συνεχίζει να διατηρεί το πλεονέκτημα κόστους παραγωγής της έναντι των ευρωπαίων εξαγωγέων. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς συνεχίζουν να διατηρούν σημαντική θέση ως εξαγωγείς χοιρινού κρέατος χαμηλού κόστους, χάρη στις προσιτές ζωοτροφές και τη συνεχή πρόσβαση σε βασικές αγορές. Η αξία του χοιρινού κρέατος των ΗΠΑ και του Καναδά ενδέχεται να αυξηθεί εξαιτίας των νόμων ενοποίησης και βιωσιμότητας. Ανεξάρτητα από αυτό, οι εξαγωγές χοιρινού και ποικιλίας κρέατος από τις ΗΠΑ και τον Καναδά θα παραμείνουν στην κορυφή στο παγκόσμιο εμπόριο χοιρινού κρέατος.
Στην Ε.Ε., οι νόμοι για βιωσιμότητα και καλή διαβίωση των ζώων επεκτείνονται, αλλά απαιτούν και επενδύσεις από τους παραγωγούς. Και ενώ οι ευρωπαϊκές εξαγωγές χοιρινού κρέατος παραμένουν σημαντικές, αναμένεται να συρρικνωθούν καθώς το κόστος παραγωγής αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο.
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων συνεχίζει να επηρεάζει τις χώρες εισαγωγής στην Ασία άμεσα και τους Ευρωπαίους εξαγωγείς έμμεσα, μέσω εμπορικών περιορισμών, αναδιαμορφώνοντας τα παγκόσμια εμπορικά πρότυπα», δήλωσε ο Gocsik. Εν τω μεταξύ, ορισμένες περιοχές δοκιμάζουν εμβόλια και γονιδιακή επεξεργασία, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ορισμένους παραγωγούς.
Οι τιμές των χοίρων εκτινάχθηκαν στα ύψη στην Ευρώπη πέρυσι, καθώς η παραγωγή μειώθηκε και έτσι οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα εξαιτίας του υψηλού κόστους των σιτηρών και της ενέργειας. Έτσι, οι Ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι παρ’ ότι οι τιμές είναι υψηλές, δεν ενδιαφέρονται να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Η παραγωγή χοιρινού κρέατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να μειωθεί για δεύτερο έτος το 2023, πτώση που αγγίζει το 10%, ενώ η παραγωγή θα μπορούσε να υποχωρήσει περισσότερο τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με αναλυτές.
Η βιομηχανία χοιρινού κρέατος της Ε.Ε. έχει πληγεί την τελευταία δεκαετία από ένα ρωσικό εμπορικό εμπάργκο, την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και την πανδημία Covid-19. Μετά την ανάκαμψη από αυτές τις κρίσεις και με τη βοήθεια της ανόδου της κινεζικής ζήτησης, οι πιέσεις στους Ευρωπαίους παραγωγούς φαίνεται να φθάνουν στα άκρα.
Οι αγρότες φοβούνται ότι η αναθεώρηση των κανονισμών της Ε.Ε. για την κτηνοτροφία, η οποία μπορεί να καταργήσει σταδιακά τα κλουβιά και να επεκτείνει τα όρια βιομηχανικής ρύπανσης σε περισσότερες φάρμες, θα κοστίσει δισεκατομμύρια στην Ε.Ε. από τις εξαγωγές και τις εγχώριες αγορές.
Ο πιθανός αντίκτυπος των αλλαγών που πρόκειται να οριστικοποιηθούν το επόμενο έτος είναι ασαφής. καθώς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. παλεύουν με μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επιθυμεί να προχωρήσει στους στόχους βιωσιμότητας.
Βοδινό Κρέας
Οι τιμές των βοοειδών, σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνεται πως εμφανίζουν δύο διαφορετικές κατηγορίες: Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μείωση της προσφοράς και υψηλή ζήτηση, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος βλέπει πιο ήπια καταναλωτική ζήτηση και χαμηλότερες τιμές.
Η παραγωγή βόειου κρέατος μειώθηκε στην Ευρώπη, κατά 5% σε ετήσια βάση τους πρώτους πέντε μήνες του 2023. Μάλιστα, η έκθεση της Rabobank αναφέρει πως οι τιμές μειώθηκαν καθώς η ζήτηση των καταναλωτών μειώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ως αποτέλεσμα της διάσπασης της ζήτησης παγκοσμίως, η Rabobank προβλέπει ότι η συνολική πτώση της παραγωγής στη Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αντισταθμίσει την ανάπτυξη στην Αυστραλία, τη Βραζιλία και την Κίνα.
Σε συνδυασμό με τη μείωση της εγχώριας παραγωγής, οι εξαγωγές βόειου κρέατος στις ΗΠΑ μειώνονται και οι εισαγωγές αυξάνονται. Σε σύγκριση με πέρυσι, οι εξαγωγές βόειου κρέατος μειώθηκαν κατά 14%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5%.
Οι ασιατικές χώρες συνεχίζουν να έχουν πλεόνασμα προσφοράς το οποίο όμως αγοράστηκε νωρίτερα (περιμένοντας την ανάκαμψη μετά τον Covid-19) ενώ οι εισαγωγές της Κίνας το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να μειωθούν μια που υπήρχε ήδη πλεόνασμα τον τελευταίο καιρό.
Κρέας Πουλερικών
Το κοτόπουλο και τα αβγά είναι οι πιο δημοφιλείς αλλά και οι πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες πρωτεΐνες στον κόσμο, αφού είναι οικονομικά και υγιεινά προϊόντα. Αν και η βιομηχανία πουλερικών έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 15 χρόνια η αστάθεια των τιμών αναστέλλει την ανάπτυξή της. Η προσφορά σε πολλές αγορές έχει πέσει, ενώ οι τιμές έχουν αυξηθεί σε ιστορικά υψηλά. Έτσι η ανάπτυξη του κλάδου είναι σήμερα σε πολλές αγορές χαμηλότερη ή αρνητική.
Ενώ οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές και ζητήματα διαθεσιμότητας, οι προμηθευτές έχουν να αντιμετωπίσουν ασθένειες, πληθωρισμό, νέους κανονισμούς, κρατική παρέμβαση αλλά και τη μεταβαλλόμενη ζήτηση των καταναλωτών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και σε ορισμένες περιπτώσεις άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ.
Η Rabobank προβλέπει πως οι τιμές θα παραμείνουν σχετικά υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 αλλά χαμηλότερες κατά μέσο όρο από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 1ο τρίμηνο του 2023. Οι τιμές θα είναι ιδιαίτερα υψηλές σε αγορές που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη γρίπη των πτηνών, το υψηλό κόστος και τις κάθε είδους νομοθετικές μεταρρυθμίσεις. Σε άλλες αγορές, οι τιμές θα μειωθούν αλλά όχι σε επίπεδα πριν από το 2021, καθώς το υψηλό κόστος των εισροών θα διατηρήσει τις τιμές υψηλές.
Μακροπρόθεσμα θα υπάρξει, στοχευμένα, μετρημένη προσέγγιση για την καλύτερη εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης της αγοράς, αλλά και της τιμολόγησης.