εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιρούνι» στο στόχαστρο ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2024
Ενόψει των πανευρωπαϊκών εκλογών την άνοιξη του 2024, οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες αγωνίζονται να κωδικοποιήσουν σε νόμο πολλά από τα πολιτικά προγράμματα που περιλαμβάνονται στη στρατηγική ορόσημο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Farm to Fork Strategy.
Οι υποστηρικτές της στρατηγικής ορόσημο για τη βιώσιμη γεωργία λένε ότι το «Farm to Fork» πρέπει να κωδικοποιηθεί σε νόμο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ωστόσο, τα επακόλουθα της πανδημίας Covid-19, η ενεργειακή κρίση που τροφοδοτήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός των τροφίμων έχουν ενθαρρύνει τους επικριτές της στρατηγικής, η οποία επιδιώκει να καταστήσει τη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων πιο βιώσιμες.
Πρέπει να σκεφτούμε συστηματικά τι σημαίνει επισιτιστική ασφάλεια στην Ε.Ε. Δεν πρόκειται για επισιτιστική ασφάλεια με τη μεγάλη ποσότητα σιτηρών ζωοτροφών που διαθέτουμε. Πρόκειται για διαφοροποίηση. – Shefali Sharma, διευθύντρια για την Ευρώπη, Ινστιτούτο Αγροτικής και Εμπορικής Πολιτικής
Οι πολιτικές εσωτερικές διαμάχες στους διαδρόμους της εξουσίας στις Βρυξέλλες έχουν επίσης θέσει σε κίνδυνο τη στρατηγική, με σημαντικές διαιρέσεις να αναδύονται γύρω από τα όρια στη χρήση φυτοφαρμάκων, τις τυποποιημένες ετικέτες τροφίμων και την καλή διαβίωση των ζώων.
Οι υποστηρικτές της Στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιρούνι» πιστεύουν ότι οι επόμενοι έξι μήνες είναι απολύτως κρίσιμοι για την κωδικοποίηση των προτεινόμενων προγραμμάτων σε νομοθεσία. Μετά τον Σεπτέμβριο του 2023, πολλοί ανησυχούν ότι οι πολιτικοί θα στρέψουν την προσοχή τους στις εκλογές.
Για να υπογραμμίσει τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, μια ομάδα 286 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών με επικεφαλής το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση υπέγραψε τον περασμένο μήνα ανοιχτή επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία καλεί την Επιτροπή να αναλάβει δράση.
«Αυτή η επιτροπή ήταν πολύ φιλόδοξη με το ποσό της νομοθεσίας που πίστευε ότι θα μπορούσε να περάσει», δήλωσε στους Olive Oil Times η Shefali Sharma, διευθύντρια του ευρωπαϊκού γραφείου του Ινστιτούτου για τη Γεωργική και Εμπορική Πολιτική (IATP), που υπογράφει την ανοιχτή επιστολή. «Τώρα είναι πραγματικά η ώρα της κρίσης».
Αν και είναι πιθανότατα πολύ αργά για να κωδικοποιηθούν όλα τα στοιχεία της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιρούνι» στο νόμο, η Sharma δήλωσε ότι η νομοθεσία για τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων, η νομοθεσία για την υγεία του εδάφους και η νομοθεσία για το βιώσιμο σύστημα τροφίμων θα πρέπει να έχουν την υψηλότερη προτεραιότητα.
«Πολλοί από εμάς βλέπουμε το νόμο για το βιώσιμο σύστημα τροφίμων ως μια ευκαιρία να καθορίσουμε πώς πρέπει να μοιάζουν τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων στην Ευρώπη», δήλωσε ο Sharma. «Χρειαζόμαστε ένα πραγματικά φιλόδοξο σύνολο κανόνων».
Στρατηγική από το αγρόκτημα στο πιρούνι
Η Στρατηγική Farm to Fork είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2020 με στόχο τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και πιο υγιεινού συστήματος τροφίμων στην Ευρώπη. Στους βασικούς της στόχους περιλαμβάνονται η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, η προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, η μείωση των αποβλήτων τροφίμων, η βελτίωση της επισήμανσης και της πληροφόρησης για τα τρόφιμα και η προώθηση πιο υγιεινών διατροφών. Η στρατηγική στοχεύει επίσης να υποστηρίξει την ανάπτυξη σύντομων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων, να βελτιώσει την καλή μεταχείριση των ζώων και να ενθαρρύνει τη χρήση βιώσιμων συσκευασιών τροφίμων.
Ωστόσο, οι επικριτές της στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένης της Copa–Cogeca, μιας σημαίνουσας ένωσης Ευρωπαίων αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών, πιστεύουν ότι καμία από τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή της στρατηγικής «Από τη φάρμα στο πιρούνι» δεν θα πρέπει να εγκριθεί έως ότου αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των Ευρωπαίων αγροτών.
«Η Ευρώπη και ο ευρύτερος κόσμος έχουν αλλάξει ριζικά από τη δημοσίευση των Στρατηγικών Farm to Fork και Βιοποικιλότητας τον Μάιο του 2020», δήλωσε η ένωση στους Olive Oil Times. «Το Covid-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η κλιματική αλλαγή είναι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη από την Επιτροπή και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. κατά τη συζήτηση και την εφαρμογή όλων των νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχουν ήδη παρουσιαστεί ή πρόκειται να παρουσιαστούν».
Η Copa-Cogeca πιστεύει ότι η διασφάλιση της ασφάλειας, της διαθεσιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας των τροφίμων σε μια εποχή αύξησης των τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής και του κόστους παραγωγής θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ένωση ανησυχεί επίσης ότι η πλήρης εφαρμογή της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιρούνι» στην παρούσα μορφή της θα καταστήσει την Ευρώπη υπερβολικά εξαρτημένη από τις εισαγωγές.
«Στην τρέχουσα πολιτικά επισφαλή κατάσταση, θεωρούμε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο από ποτέ στον στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας και της προσιτής τιμής των τροφίμων αντί να λαμβάνει μέτρα εις βάρος της παραγωγής μας», δήλωσε η Copa-Cogeca.
Ορισμένοι από τους ισχυρισμούς της Copa-Cogeca υποστηρίζονται από πρόσφατες έρευνες. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 από την HFFA Research, μια συμβουλευτική εταιρεία στον τομέα της γεωργίας, για την εκπλήρωση των διαφόρων στόχων της στρατηγικής «Από τη φάρμα στο πιρούνι», «η γεωργική παραγωγή θα τείνει να μειωθεί σημαντικά μέχρι το 2030».
Μια ξεχωριστή μελέτη του 2021, που ανατέθηκε από την Grain Club, μια ένωση παραγωγών σιτηρών, και εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κιέλου, διαπίστωσε ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή γάλακτος, βοείου κρέατος, δημητριακών και ελαιούχων σπόρων θα μειωθεί σημαντικά με αντίστοιχη αύξηση των τιμών.
Οι υποστηρικτές της Στρατηγικής «Από τη φάρμα στο πιρούνι» υποστηρίζουν ότι οποιοδήποτε βιώσιμο γεωργικό σύστημα θα απαιτούσε ούτως ή άλλως μειωμένη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, λόγω των υπερβολικά μεγάλων επιπτώσεών τους στις γεωργικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Αν και δεν υπάρχουν εκτιμήσεις σχετικά με το πώς η πλήρης εφαρμογή της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιρούνι» θα επηρεάσει τον τομέα του ελαιολάδου, η Copa Cogeca δήλωσε ότι πιθανότατα θα είναι αρνητική.
«Η πλήρης εφαρμογή των στόχων της στρατηγικής θα απαιτήσει πρόσθετες προσπάθειες για τους ευρωπαίους παραγωγούς ελιάς και ελαιολάδου και θα αποδυναμώσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή παραγωγή», δήλωσε η ένωση.
Ωστόσο, η Sharma, η IATP και οι άλλοι 285 υπογράφοντες την ανοιχτή επιστολή απορρίπτουν την παραδοχή ότι η στρατηγική «από τη φάρμα στο πιρούνι» θα βλάψει την επισιτιστική ασφάλεια.
Υποστηρίζουν ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή παραμένουν οι σημαντικότερες απειλές για την επισιτιστική ασφάλεια και η θέσπιση νομοθεσίας γύρω από τη Στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιρούνι» είναι ο καλύτερος τρόπος για τον μετριασμό αυτών των επιπτώσεων.
«Πρέπει να σκεφτούμε συστηματικά τι σημαίνει επισιτιστική ασφάλεια στην Ε.Ε.», δήλωσε ο Sharma. «Δεν έχει να κάνει με το να είμαστε διατροφικά ασφαλείς με τη μεγάλη ποσότητα δημητριακών ζωοτροφών που διαθέτουμε».
«Πρόκειται για διαφοροποίηση», πρόσθεσε. «Έχει να κάνει με τη διασφάλιση ότι έχουμε αρκετά αποκεντρωμένα συστήματα τροφίμων εντός της Ε.Ε. που επιτρέπουν στις χώρες να απορροφούν παγκόσμιους κλυδωνισμούς, είτε πρόκειται για κλυδωνισμούς που σχετίζονται με πανδημίες είτε για κλυδωνισμούς που σχετίζονται με πολέμους είτε για κλυδωνισμούς που σχετίζονται με το κλίμα».
Ο Sharma πιστεύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει γίνει ένας «αχυράνθρωπος» για το λόμπι των αγροτικών επιχειρήσεων για να συνεχίσει να επιτίθεται στη Στρατηγική Farm to Fork.
«Από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπήρξε ήδη μια συντονισμένη προσπάθεια από την Copa-Cogeca και άλλους να προσπαθήσουν να μειώσουν τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η Στρατηγική Farm to Fork», δήλωσε.
Από την πλευρά της, η Copa-Cogeca συμφώνησε ότι θα πρέπει να ψηφιστεί νομοθεσία για να καθοριστεί πώς μοιάζει ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων.
«Η Copa-Cogeca πιστεύει ότι αυτό το πλαίσιο μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία, καθώς χρειαζόμαστε επειγόντως έναν ορισμό για τη βιωσιμότητα των τροφίμων και αυτό για να διασφαλίσουμε ένα πραγματικά βιώσιμο σύστημα τροφίμων», δήλωσε η ένωση.
«Οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί της Ε.Ε. θέλουν να παράγουν τρόφιμα, να κάνουν επιτυχή τη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων και να δώσουν λύσεις στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε η Copa-Cogeca.
Ωστόσο, ο Sharma επισημαίνει ότι οποιαδήποτε μετάβαση σε βιώσιμη γεωργία θα έχει σημαντικό κόστος, ιδίως δεδομένου ότι ορισμένα υγειονομικά και κοινωνικά κόστη του σημερινού γεωργικού συστήματος δεν έχουν συνυπολογιστεί στις τιμές των τροφίμων.
«Ειλικρινά, θα υπάρξει κόστος, αλλά το σύστημα που έχουμε σήμερα είναι επίσης αρκετά δαπανηρό. Απλώς δεν υπολογίζουμε όλα αυτά τα κόστη», δήλωσε. «Υπάρχουν περιβαλλοντικά κόστη και κόστη δημόσιας υγείας στο σύστημα που έχουμε σήμερα και τα οποία εξακολουθεί να πληρώνει το κοινό».
«Επομένως, το θέμα είναι να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο πληρώνουμε για αυτά τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τα προβλήματα δημόσιας υγείας και να μεταφέρουμε τα χρήματα αυτά προς τη μετάβαση που πρέπει να δούμε», κατέληξε η Sharma.