εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Αυστηρότερους ελέγχους ζητούν οι κτηνοτρόφοι μετά τη νοθεία σε φέτα ΠΟΠ
Μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ως κλάδος ιδιαίτερα μέσα στην περίοδο της πανδημίας ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Παράλληλα, αναφέρεται στο σοβαρό θέμα που προέκυψε με τα νοθευμένα δείγματα φέτας ΠΟΠ στη Γερμανία ζητώντας αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας ενός από τα εθνικά μας προϊόντα.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΚ
Η κτηνοτροφία σήμερα έχει ξεπεράσει τα όρια της παραγωγικής της επιβίωσης εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής, (αύξηση της τιμής ζωοτροφών έως 30%,των φαρμάκων 37%, αύξηση της τιμής πετρελαίου κίνησης, των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων), της συμπίεσης των τιμών παραγωγού, της έλλειψης ρευστότητας, της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος κ.α. και θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα, κύρια ο τομέας παραγωγής γάλακτος (αιγοπροβατοτροφία, αγελαδοτροφία), μέσω de minimis ή άλλων πόρων.
Σε όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε προέκυψε το μείζον ζήτημα της νοθείας του εθνικού μας προϊόντος της Φέτας ΠΟΠ στη γερμανική αγορά.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας από την πρώτη στιγμή που έλαβε γνώση, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για το συμβάν της νοθείας της Φέτας ΠΟΠ στη γερμανική αγορά έδρασε άμεσα και ενημέρωσε όλες τις αρμόδιες αρχές και το ΔΣ της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.
Η Φέτα αποτελεί τη ναυαρχίδα των ΠΟΠ προϊόντων της χώρας μας, ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήματα του αγροτικού μας χώρου, στυλοβάτης της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα της αιγοπροβατοτροφίας μας και θα πρέπει να την προστατεύουμε ως «κόρη οφθαλμού».
Η νοθεία των προϊόντων μας και ιδιαίτερα της Φέτας, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην προάσπιση του εθνικού μας προϊόντος της Φέτας και των άλλων ΠΟΠ προϊόντων, τεράστια οικονομική ζημιά στους αιγοπροβατοτρόφους, στο μεταποιητικό τομέα, στις γαλακτοβιομηχανίες, όπως είναι οι συνεταιριστικές και άλλοι μεταποιητές που παράγουν Φέτα και τυριά από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα, στους καταναλωτές και εντέλει στην εθνική μας οικονομία.
Με βάση τα παραπάνω ζητάμε άμεσα:
- Την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων για την προστασία της Φέτας ΠΟΠ εντός και εκτός των συνόρων μας, την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών και της ποιότητας του προϊόντος. Πλήρης εφαρμογή των μέτρων που επιβάλλονται για την παραγωγή τυριών ΠΟΠ και κύρια της Φέτας.
- Έλεγχος των εξαγωγών για τη διαπίστωση της τήρησης των προϋποθέσεων παραγωγής Φέτας ΠΟΠ.
- Επειδή έχουμε την υποψία ότι και παλαιότερα υπήρξαν συμβάντα νοθείας της Φέτας και δεν έχουν βγει στην επιφάνεια, ζητάμε τη συμμετοχή των παραγωγών και μεταποιητών στο ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, όπου θα πρέπει να έχουν την πλειοψηφία, αφού οι παραγωγοί και οι μεταποιητές εισφέρουν τα μέγιστα στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΟ.
- Να αυξηθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές στις μεταποιητικές μονάδες παραγωγής τυριών και ιδιαίτερα της Φέτας ΠΟΠ και να θεσπιστεί διάταξη για απαγόρευση ύπαρξης μηχανημάτων διήθησης και υπερδιήθησης του γάλακτος στις τυροκομικές μονάδες, όπως έχει συμφωνηθεί και με την προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
- Στην περίπτωση που παρουσιάζεται πρόβλημα διάθεσης του γάλακτος από τους παραγωγούς σε εταιρίες που τους επιδίδονται πρόστιμα, να αποζημιώνονται οι παραγωγοί από το πρόστιμο που προβλέπει η νομοθεσία.
Όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.» η υπόθεση ήρθε στο φως πριν από περίπου 2 εβδομάδες έπειτα από καταγγελίες Ελληνα επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη διακίνηση της φέτας στο εξωτερικό και διαπίστωσε ανεξήγητα χαμηλές τιμές στα εν λόγω προϊόντα προχωρώντας σε αποστολή δειγμάτων σε 2 γερμανικά εργαστήρια.
Στα επίμαχα δείγματα από τη Γερμανία ανιχνεύτηκε αγελαδινό γάλα σε ποσοστό από 50% έως 80% έναντι των προαπαιτούμενων προδιαγραφών της φέτας ΠΟΠ, δηλαδή 70% πρόβειο και 30% κατσικίσιο γάλα. Κι όλα αυτά περίπου ένα χρόνο μετά τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΔΟΦ), η οποία αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια κατοχύρωσης της φέτας ως ελληνικού ΠΟΠ σε επίπεδο Ε.Ε.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, οι καταγγελίες τέθηκαν υπόψη του οργανισμού στις 10 Μαρτίου και στις 12 Μαρτίου οργανώθηκε τριμελές κλιμάκιο ελεγκτών (από τις μονάδες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας) το οποίο προχώρησε σε επιτόπιο έλεγχο και συλλογή στοιχείων και δειγμάτων προϊόντων από τις εγκαταστάσεις της εμπλεκόμενης εταιρείας. Πλέον, αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων από τα οποία θα εξαρτηθούν πιθανές περαιτέρω ενέργειες.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΚ – ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023
Σε σχέση με το πρόστιμο που επεβλήθη για τη νοθεία στη ΦΕΤΑ
Πρόστιμο – χάδι επιβλήθηκε από το ΥπΑΑΤ στην εταιρία ΟΜΗΡΟΣ για τη νοθεία στη Φέτα ΠΟΠ προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση στους κτηνοτρόφους παραγωγούς που αυτοί τελικά πληρώνουν το βαρύ τίμημα, “τη νύφη”, με μείωση τιμών αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος αλλά και κρέατος, όταν κάποιοι με τέτοιους τρόπους πλουτίζουν εις βάρος τους και σε βάρος της χώρας.Πολλά χρόνια καταγγέλλουμε τις ελληνοποιήσεις και τη νοθεία που γίνονται σε ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ, διεθνούς φήμης, όπως η Φέτα. Δυστυχώς έως σήμερα όλες οι κυβερνήσεις, είτε διαβεβαίωναν ότι θα πάρουν μέτρα ή και παίρνουν κάποια χωρίς όμως να ακουμπάνε σοβαρά τους παραβάτες.
Στα συρτάρια του ΥπΑΑΤ στοιβάζονται παραβάσεις που έχουν διαπιστώσει φορείς όπως ο ΕΛΓΟ, χωρίς να έχουν κινηθεί διαδικασίες ελέγχου και τιμωρίας όσων ελέγχονται.
Με δικονομικά τερτίπια απαλλάσσονται στην ουσία και όσοι πιάνονται στα πράσα όπως π.χ. το τελευταίο κρούσμα με την εταιρία ΟΜΗΡΟΣ, που επικαλέστηκε βιομηχανικό λάθος, δίνοντας λάθος μήνυμα σε τυχόν νέους επίδοξους “λαθομεταποιητές” Φέτας ΠΟΠ.
Ταυτόχρονα δίνονται επιχειρήματα σε χώρες που χρόνια προσπαθούν να αμφισβητήσουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2005, που επιβουλεύονται και διεκδικούν την κατάργηση της Φέτας ΠΟΠ από την Ελλάδα της μοναδικής χώρας που δικαιούται να παράγει Φέτα ΠΟΠ από αιγοπρόβειο γάλα.
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι
Εκφράζοντας το αίσθημα αγανάκτησης που διακατέχει τη συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων της χώρας που υφίστανται τις επιπτώσεις καλούμε την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της.
Ζητάμε παραδειγματικές αυστηρές κυρώσεις σε όσους πιάστηκαν αυτήν την περίοδο αλλά και τα προηγούμενα χρόνια και οι υποθέσεις λιμνάζουν.
Εμείς υποστηρίζουμε την εφαρμογή αυστηρών μέτρων, όπως προβλέπει και ο νόμος 4691/2020 επί Υπουργίας Βορίδη, στη συγκεκριμένη εταιρία και σε όλους όσους παραβιάζουν τις προϋποθέσεις παραγωγής της Φέτας ΠΟΠ
Ζητάμε πλέον την παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Το ζήτημα είναι πολιτικό.
Πηγή: 23.03.2023
https://www.efsyn.gr/node/286845