εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αναγραφή της Προέλευσης στα Προϊόντα Κρέατος

0 comments

 

 

 
Την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης σε όλα τα είδη κρέατος και στα προϊόντα τους εφαρμόζει η Γαλλία από τις πρώτες ημέρες του 2017. 
 
 
 
 
Το μέτρο, επιβάλλει σε όλα τα προϊόντα που περιέχουν πάνω από 8% κρέας να αναγράφεται η χώρα γέννησης, εκτροφής και σφαγής του ζώου. Την απόφασή της αυτή η Γαλλία είχε ανακοινώσει από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς και την είχε κοινοποιήσει στην Commission. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί για μια περίοδο δύο ετών, στο τέλος της οποίας θα αξιολογηθεί από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. και ενδεχομένως να αποτελέσει κατευθυντήρια αρχή για όλα τα κράτη μέλη της.

H Γαλλία, επικαλούμενη την ανάγκη και την επιθυμία των καταναλωτών να γνωρίζουν την προέλευση των τροφίμων που βάζουν στο τραπέζι τους, πήρε και εφαρμόζει αυτή την απόφαση. Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε αντιδράσεις από την FoodDrinkEurope (FDE), οργάνωση που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Η FDE υποστηρίζει ότι το νέο μέτρο θα αυξήσει το κόστος παραγωγής ακόμη και κατά 15% και θα οδηγήσει επομένως  σε αύξηση της τιμής στον καταναλωτή.
 
Κατηγορούν μάλιστα τη γαλλική κυβέρνηση, ότι η απόφαση αυτή δεν είναι τίποτα παραπάνω παρά μια προσπάθεια να προωθήσουν την εθνική τους παραγωγή, με την έννοια, ότι το μέτρο αυτό κάνει περισσότερο δύσκολο για τους παραγωγούς τροφίμων να αγοράσουν πρώτη ύλη από το εξωτερικό κι έτσι τους ωθεί να την αναζητήσουν στην ντόπια αγορά. 
 
Μια άλλη αντίδραση προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορίου Κρέατος και Ζώντων Ζωων (UECBV), της οποίας ο πρόεδρος Ζαν Λικ Μεριό εξέφραζε πριν από λίγες ημέρες τον φόβο ότι η νέα ρύθμιση που εισήγαγε η Γαλλία στο εσωτερικό της θα συμβάλει στη διάσπαση της κοινής αγοράς.
 
Με την απόφασή της η Γαλλία άνοιξε τον δρόμο και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση –μεταξύ αυτών η Ιταλία και η Πορτογαλία– ενώ η Ελλάδα έχει υποβάλει παρόμοιο αίτημα για το γάλα, ενώ προωθείται ρύθμιση και για το κρέας για την αναγραφή της προέλευσης στις ταμειακές μηχανές των σημείων πώλησης του κρέατος.