Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Got error 28 from storage engine]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Got error 28 from storage engine]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (484) ORDER BY t.name ASC

Αγορά Αγροτικών Προϊόντων | farmanews.gr

εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγορά Αγροτικών Προϊόντων

0 comments

Ο γεωργικός τοµέας της ΕΕ υστερεί σε σχέση µε τη στήριξη που παρέχεται στις οικονοµικά ισχυρές χώρες του πλανήτη, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Κίνα, με αποτέλεσμα να εντείνεται η αβεβαιότητα  για τους αγρότες.

Στο συµπεράσµα αυτό καταλήγει η έρευνα της Momagri µε τίτλο: «Ποιες πολιτικές θα ανταποκριθούν στην αστάθεια των αγορών αγροτικών προϊόντων;».

∆ύο βασικά ερωτήµατα θέτει στη µελέτη της η Momagri: «Είναι οι τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων πιο µεταβλητές σε σχέση µε το παρελθόν;» και «Η ταχύτητα διακύµανσης των τιµών αυξάνεται συνεχώς;».

Για να απαντηθεί το πρώτο ερώτηµα µελετάται ο δείκτης τιµών των αγροτικών εµπορευµάτων του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου (∆ΝΤ) από το 1984-2014 σε βασικά προϊόντα όπως: το σιτάρι, η σόγια, το γάλα. Η µεταβλητότητα του δείκτη του ∆ΝΤ για το γάλα µειώθηκε τη δεκαετία του 1980, για να αυξηθεί τη δεκαετία του 1990. Αντίθετα, η µεταβλητότητα του δείκτη για το σιτάρι και τη σόγια αυξήθηκε τη δεκαετία του 1980 και µειώθηκε τη δεκαετία του 1990.

Από την έρευνα αποδεικνύεται, ότι μετά το 2000 οι διακυμάνσεις τιμών και η κερδοσκοπία είναι πιο συχνές. Ειδικότερα, πιο ευάλωτες και ασταθείς είναι οι αγορές αγροτικών προϊόντων από τις αρχές του 2000, οπότε και κάνουν την εµφάνισή τους απρόσµενα γεγονότα ολοένα και πιο συχνά και εκ των πραγµάτων αυτή η κατάσταση οδηγεί σε αύξηση της αβεβαιότητας για τους αγρότες, η οποία είναι δυνητικά είναι επιζήµια για τις αγροτικές επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του τοµέα.

Συνοψίζοντας στη µελέτη της Momagri επισηµαίνεται ότι η οικονοµική κρίση του 2007/2008 όχι µόνο αποκάλυψε την αδυναµία των αγορών να αυτορυθµίζονται αλλά και τους κινδύνους εφαρµογής των κανόνων της ελεύθερης αγοράς στα αγροτικά εµπορεύµατα.

Τέλος, οι επαναλαµβανόµενες επισιτιστικές κρίσεις, το 2008, σε πολλές περιοχές του πλανήτη, µε αποτέλεσµα 1 δισ. άνθρωποι να υποφέρουν από πείνα το 2009, καταδεικνύουν τη στρατηγική σηµασία των αγροτικών εµπορευµάτων.