εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Νέος κανονισμός ΕΕ για φυτοφάρμακα
Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο νέος κανονισμός για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων, τον περασμένο μήνα, ο οποίος προβλέπει την ετήσια καταγραφή σε ενιαία βάση για όλα τα κράτη μέλη και θα αποτελέσει «σημαντικό εργαλείο» για την καλύτερη αξιολόγηση της νέας στρατηγικής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Εισηγητής του νέου Κανονισμού είναι ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Κόκκαλης. Το ζήτημα είναι αν η αγροτική κοινότητα πιθανόν να μην είναι έτοιμη να αποδεχτεί τις αλλαγές.
Ο νέος κανονισμός εισάγει για πρώτη φορά τη δυνατότητα συλλογής ποιοτικών, συνεκτικών και συγκρίσιμων δεδομένων για τη φυτική και ζωική παραγωγή, τις γεωργικές τιμές και τα θρεπτικά συστατικά στα γεωργικά λιπάσματα. Έτσι, στην επόμενη αξιολόγηση της νέας ΚΑΠ, το 2028, θα υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα της κάθε χώρας.
Η σπουδαιότητα του εν λόγω κανονισμού έγκειται στην διευκόλυνση των καταναλωτών και των αγροτών να έχουν άμεση πρόσβαση σε εγκεκριμένα δεδομένα για τα προϊόντα που καταναλώνουν ή παράγουν, αλλά και της ΕΕ στην διαμόρφωση κατάλληλων και βιώσιμων πολιτικών.
Ο νέος κανονισμός παρά το γεγονός ότι ευνοεί την διαφάνεια, τη συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των κρατών σχετικά με τα φυτοφάρμακα, εγείρει ανησυχίες στον αγροτικό κόσμο σχετικά με πρόσθετες επιβαρύνσεις των αγροτών και επιπρόσθετες ευθύνες. Η καταγραφή που θα κάνουν τώρα θα είναι παρόμοια με αυτή που συνήθιζαν να κάνουν και πρωτύτερα, μόνο που αυτή τώρα θα είναι πιο αξιόπιστη, και το βάρος θα πέφτει στις πλάτες περισσότερο των εθνικών αρχών, επισήμανε.
Ο νέος κανονισμός εισάγει «μόνο την υποχρέωση του κράτους να συλλέγει αυτά τα στοιχεία» και άρα «απαιτεί από τη δημόσια διοίκηση να είναι πιο αποτελεσματική, όπως απαιτείται από όλους μας για να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο ευρωβουλευτής. Αυτό βέβαια, προϋποθέτει την απλοποίηση των πολυδαίδαλων υπαρχουσών διαδικασίες.
«Είναι στο χέρι της Ελλάδας, να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δίνονται με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), να αξιοποιήσει δηλαδή τα στρατηγικά της πλεονεκτήματά της που είναι η μεγάλη βιοποικιλότητα και η πάρα πολύ υψηλή ποιότητας τροφή που παράγεται στην Ελλάδα και με τη χρήση των δεδομένων να μπορέσει να τα πιστοποιήσει».
Το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «έχασε την ευκαιρία να σχεδιάσει μια Εθνική Στρατηγική βασισμένη πάνω στα πλεονεκτήματα της ελληνικής γεωργίας και να δώσει μια ώθηση στη δυνατότητα της χώρας μας, και του γεωργικού τομέα να είναι παγκόσμια πρωτοπόρος παράγοντας στην καλύτερη τροφή στην Ευρώπη», τόνισε ο Π. Κόκκαλης.
Η έλλειψη πληροφόρησης από τις μεγαλύτερες γενιές, σημαίνει ότι θα δυσκολευτούν να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα.
Μια άλλη σημαντική πρόκληση που αναφέρθηκε είναι η τρέχουσα ακρίβεια, καθώς τα πιστοποιημένα από τον κανονισμό φυτοφάρμακα φέρεται να είναι πιο ακριβά από άλλα που κυκλοφορούν στην αγορά. Έτσι, ο κίνδυνος παραεμπορίου στον αγροτικό τομέα ή υποβάθμισης της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, η οποία είναι ήδη υψηλή, δείχνει μεγάλος και πρέπει να αποφευχθεί.
Ακόμη, σημαντικό είναι και το πρόβλημα της έντονης διαφοροποίησης των προδιαγραφών μεταξύ των φυτοφαρμάκων.