εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Ρύθμιση Κόκκινων Αγροτικών Δανείων
Κούρεμα σε ποσοστό 50% και έως 500.000 σε ποσό στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είχε χορηγήσει η πρώην ΑΤΕbank σε αγρότες και γεωργικές επιχειρήσεις προβλέπει η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.
Η ρύθμιση, την οποία παρουσίασε τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου ο –απερχόμενος- υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Mέχρι στιγμής, το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει καταλήξει στον αριθμό των δόσεων για το υπόλοιπο της οφειλής.
Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, στη νέα ρύθμιση εντάσσονται τόσο τα δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας όσο και τα δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Η ρύθμιση προβλέπει τη διαγραφή του 50% του συνόλου των οφειλών (τόκοι και κεφάλαιο) και μέχρι ποσού 500.000 ευρώ ανά πιστωτικό ίδρυμα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής το υπουργείο δε φαίνεται να έχει καταλήξει στον ακριβή αριθμό των δόσεων για το υπόλοιπο των δανείων. Όπως ανέφερε ο υπουργός, η τρόικα έχει διατυπώσει ενστάσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, όμως ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η εκκρεμότητα αυτή θα ξεπεραστεί μέσα στις επόμενες μέρες ούτως ώστε το σχέδιο να αποτελέσει νόμο του κράτους.
Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο κ. Δένδιας, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων προβλέπει:
– Διαγραφές απαιτήσεων ως προς κεφάλαιο και τόκους, οφειλετών που την 30η Ιουνίου του 2014 είχαν οφειλές από επιχειρηματικά δάνεια προς τις τράπεζες σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών (επίδικη ή ρυθμισμένη) και δεν είχαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα λόγω ληξιπρόθεσμων ή είχαν λόγω ρύθμισης
– Οι διαγραφές αφορούν μία ή περισσότερες πιστώσεις της τράπεζας προς τον οφειλέτη που συνολικά ανά επιλέξιμο οφειλέτη που συνολικά ανά επιλέξιμο οφειλέτη δεν υπερβαίνουν το ποσό των 500.000 ευρώ. Ισούνται δε τουλάχιστον με το 50% των συνολικών απαιτήσεων του χρηματοδοτικού ιδρύματος κατά του οφειλέτη ή εφόσον είναι μικρότερο, το ποσό που απαιτείται έτσι ώστε μετά τη διαγραφή το υπόλοιπο της απαίτησης της τράπεζας κατά του οφειλέτη να μην υπερβαίνει το 75% της καθαρής περιουσιακής θέσης του ιδίου και των συνοφειλετών.
Δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που:
– κατά τη χρήση που έληξε στις 21/12/2013 είχαν κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ
– δεν έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του ν.3869/2010 ή έχουν εγκύρως παραιτηθεί από αυτή
– Δεν έχουν παύσει τις εργασίες τους
– Δεν έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα και
– δεν έχουν καταδικαστεί –οι φορείς των επιχειρήσεων ή επαγγελματίες- για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ).
Η διαδικασία έχει ως εξής:
– Ο οφειλέτης υποβάλλει βεβαίωση προς την τράπεζα όπου αποτυπώνονται τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσει του, ώστε να προσδιορισθεί η καθαρή περιουσιακή θέση του
– Η τράπεζα παρέχει την αιτούμενη ρύθμιση ή και διαγραφή σύμφωνα με κριτήρια για την αξιολόγηση της ικανότητας του αιτούμενου να αντεπεξέλθει στις ρυθμισθείσες υποχρεώσεις. Η τράπεζα μπορεί να παράσχει ρύθμιση ή και διαγραφή υπό διαφορετικούς όρους από τους περιλαμβανόμενους στην αίτηση.
Σε περίπτωση διαγραφής πίστωσης που έχει εγγυηθεί μερικά το Ελληνικό Δημόσιο η σχετική διαγραφή κατανέμεται αναλογικά και στο εγγυημένο ποσοστό.