εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Ανανέωση έγκρισης της Glyphosate – Σκόπιμες καθυστερήσεις;
Καθώς η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο ανανέωσης της έγκρισής της για το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο glyphosate, η βιομηχανία υπερασπίζεται τη διαδικασία αξιολόγησης, ενώ οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές την κατήγγειλαν ότι δεν βασίζεται σε «ορθή επιστήμη». Οι υπηρεσίες της ΕΕ διαψεύδουν τις κατηγορίες για μεροληψία στην προσέγγιση αξιολόγησης της γλυφοσάτης.
Οι δύο ευρωπαϊκοί φορείς που είναι αρμόδιοι για την αξιολόγηση κινδύνου για το glyphosate υπερασπίστηκαν την προσέγγισή τους για την αξιολόγηση του κατά πόσον το ζιζανιοκτόνο είναι ασφαλές για επανέγκριση στην ΕΕ έναντι της κριτικής των νομοθετών για το περιβάλλον.
Καθώς η τρέχουσα έγκριση της ΕΕ για το ευρέως χρησιμοποιούμενο, αλλά πολύ αμφισβητούμενο, ζιζανιοκτόνο λήγει τον Δεκέμβριο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) και η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ (EFSA) έχουν επιφορτιστεί με την επανεκτίμηση των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με το glyphosate.
Η διαδικασία επανέγκρισης σε πολλά στάδια πρόκειται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023, αφού υπέστη ορισμένες καθυστερήσεις.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου του ECHA έδωσε πρόσφατα τη γνώμη της σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την ουσία, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη εκτίμησή της ότι το glyphosate δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως καρκινογόνο –δηλαδή ως παράγοντας ανάπτυξης καρκίνου στον άνθρωπο– με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.
«Σε γενικές γραμμές, το κύριο σώμα των αποδεικτικών στοιχείων παρέμεινε εντυπωσιακά το ίδιο με την προηγούμενη αξιολόγηση», εξήγησε ο πρόεδρος της επιτροπής, Tim Bowmer, κατά τη διάρκεια ακρόασης με εκπροσώπους και από τους δύο οργανισμούς στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τον Bowmer, «δεν υπήρχαν πολλά από την άποψη των μεγάλων μελετών» που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν κίνδυνο καρκίνου.
Ωστόσο, οι νομοθέτες εξέφρασαν αμφιβολίες ως προς το εάν η επιτροπή είχε εξετάσει όλα τα σχετικά στοιχεία, με ορισμένους να την κατηγορούν ότι επικεντρώθηκε υπερβολικά σε μελέτες που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία.
«Ανησυχώ, ότι οι ταξινομήσεις δεν περιλαμβάνουν με συνέπεια όλες τις αμερόληπτες μελέτες», είπε η σοσιαλίστρια βουλευτής Jytte Guteland, ενώ η αριστερή ευρωβουλευτής Anja Hazekamp έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι «όλοι γνωρίζουμε» ότι οι αξιολογήσεις του ECHA «δεν βασίζονται σε πλήρη και αξιόπιστα στοιχεία».
Ο Μπάουμερ, ωστόσο, διέψευσε την κατηγορία ότι η επιτροπή αγνόησε σχετικά στοιχεία. «Λυπάμαι – δεν συνέβη αυτό», τόνισε, προσθέτοντας ότι το σώμα «εξέτασε όλες τις διαθέσιμες μελέτες και τις στάθμισε» σύμφωνα με τα σχετικά κριτήρια.
Το glyphosate δεν προκαλεί καρκίνο, λέει η επιτροπή της ΕΕ
Δεν είναι «δικαιολογημένο» να συμπεράνουμε ότι το ζιζανιοκτόνο glyphosate προκαλεί καρκίνο, υποστηρίζει η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (ECHA), επικαλούμενη ευρεία κριτική από ακτιβιστές για την υγεία και το περιβάλλον.
Εν τω μεταξύ, οι νομοθέτες διαφώνησαν επίσης με το καθυστερημένο χρονοδιάγραμμα για την τελική αξιολόγηση κινδύνου. Ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί να φτάσει πριν από το τέλος του έτους και, επομένως, πριν από τη λήξη της τρέχουσας έγκρισης glyphosate, οι υπηρεσίες την είχαν καθυστερήσει πρόσφατα για τον Ιούλιο του 2023 προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια πλημμύρα σχολίων από ενδιαφερόμενους φορείς.
Αυτή η μάζα υποβολών στους οργανισμούς οδήγησε σε «ένα απολύτως άνευ προηγουμένου όγκο εργασίας σε σύγκριση με το συνηθισμένο», δήλωσε η Manuela Tiramani, επικεφαλής της μονάδας αξιολόγησης από ομοτίμους φυτοφαρμάκων της EFSA.
Συνήθως, εξήγησε, περίπου έξι ή επτά μέλη του προσωπικού μπορούν να ολοκληρώσουν το έργο που σχετίζεται με τη δημόσια διαβούλευση για την αξιολόγηση μιας ουσίας σε 45 έως 50 ημέρες. Στην περίπτωση του glyphosate, αντίθετα, 29 μέλη του προσωπικού έχουν ήδη περάσει 200 ημέρες και μετράνε, πρόσθεσε.
Ωστόσο, δεν πείστηκαν όλοι οι νομοθέτες από αυτή την εξήγηση. Μετά από μια πενταετή περίοδο ανασκόπησης από την προηγούμενη αξιολόγηση, η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Hazekamp είπε ότι θεωρούσε «απίστευτη ντροπή που έρχεστε τώρα και λέτε ότι χάσατε αυτόν τον χρόνο και δεν μπορείτε να παρουσιάσετε έγκαιρα το συμπέρασμά σας».
Από την πλευρά της, η συντηρητική ευρωβουλευτής Μαρία Σπυριάκη κάλεσε επίσης τους φορείς να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση «το συντομότερο δυνατό», προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών στη διαδικασία.