εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Η ΕΕ υιοθετεί περαιτέρω χαλάρωση των περιβαλλοντικών μέτρων για την αύξηση της παραγωγής σιτηρών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη (27 Ιουλίου) ότι οι παρεκκλίσεις από τις βασικές περιβαλλοντικές απαιτήσεις στο πρόγραμμα επιδοτήσεων της γεωργίας της ΕΕ θα επεκταθούν έως το 2023 για να μεγιστοποιηθεί η ικανότητα παραγωγής δημητριακών της ΕΕ.
Μια πρόταση για μια ετήσια παρέκκλιση από ορισμένα πρότυπα καλής γεωργικής και περιβαλλοντικής κατάστασης (ΚΓΠΣ) στην επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) υποβλήθηκε σε ειδική επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών και εγκρίθηκε.
Συγκεκριμένα, αυτό συνεπάγεται τη χορήγηση προσωρινών εξαιρέσεων για κανόνες για την αμειψισπορά, τη χρήση αγρανάπαυσης και τη διατήρηση μη παραγωγικών στοιχείων σε αρόσιμη γη – με άλλα λόγια, γεωργικές εκτάσεις που προορίζονται για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας και τη διατήρηση της υγείας του εδάφους.
Οι παρεκκλίσεις, οι οποίες έχουν πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις, ανακοινώθηκαν ως μέρος των προσπαθειών να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε τις εξαγωγές βασικών προϊόντων διατροφής από τις δύο αγροτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.
Σύμφωνα με δήλωση Τύπου της Επιτροπής, το πρωταρχικό κίνητρο για τη χορήγηση παράτασης αυτών των παρεκκλίσεων είναι η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.
«Κάθε τόνος δημητριακών που παράγεται στην ΕΕ θα συμβάλει στην αύξηση της επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως», προσθέτει η δήλωση.
Αποκαλώντας το, αποτέλεσμα μιας «προσεκτικής εξισορρόπησης» μεταξύ της παγκόσμιας διαθεσιμότητας και οικονομικής τιμής τροφίμων, αφενός, και της προστασίας της βιοποικιλότητας και της ποιότητας του εδάφους, αφετέρου, η Επιτροπή εκτιμά ότι η κίνηση αυτή θα επαναφέρει στην παραγωγή 1,5 εκατομμύρια εκτάρια σε σύγκριση με σήμερα.
Η Επιτροπή αναθεωρεί την παραγωγή δημητριακών, εκτιμήσεις εξαγωγών εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες βραχυπρόθεσμες γεωργικές προοπτικές της Επιτροπής και σε αντίθεση με τις αρχικές προσδοκίες και παρά τα μέτρα για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής η παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ αναμένεται να είναι 2,5% χαμηλότερη φέτος από ό,τι το 2021 λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως η αυξημένη ζέστη και οι μειωμένες βροχοπτώσεις.
Η παρέκκλιση θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως η συμβολή της ΕΕ στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς δημητριακών και μια μορφή αντίδρασης στη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας να επιτραπεί στην Ουκρανία να επαναλάβει τις εξαγωγές σιτηρών από τους θαλάσσιους λιμένες τους, η οποία υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη περίπου μισή ώρα πριν από την ανακοίνωση της Επιτροπής.
Μεγαλύτερος αντίκτυπος
Η παρέκκλιση από τα πρότυπα GAEC είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, με τις ενώσεις αγροτών και τα κράτη μέλη να υποστηρίζουν ότι αυτό είναι απαραίτητο για να αυξηθεί η παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ, ενώ άλλα προειδοποιούν ότι, στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να θυσιάσει το περιβάλλον στο βωμό της επισιτιστικής ασφάλειας.
Τον Μάρτιο, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ επέτρεψε ήδη μια έκτακτη και προσωρινή παρέκκλιση για να επιτραπεί η παραγωγή οποιωνδήποτε καλλιεργειών σε αγρανάπαυση φέτος, διατηρώντας παράλληλα το πλήρες επίπεδο των πράσινων πληρωμών για τους αγρότες στο πρόγραμμα γεωργικών επιδοτήσεων του μπλοκ.
Η Επιτροπή δοκίμασε τις αντιδράσεις για πιθανή παράταση αυτής της παρέκκλισης στη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ-27 του Ιουνίου, με 16 κράτη μέλη να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην ιδέα.
Στα τέλη Ιουλίου, ο Τσέχος υπουργός γεωργίας και πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Agrifish Zdeněk Nekula δήλωσε ότι «σχεδόν όλα τα κράτη μέλη έχουν ζητήσει ευελιξία στο πλαίσιο της ΚΑΠ».
Η Επιτροπή θα χαλαρώσει περαιτέρω τους κανόνες αμειψισποράς μετά το πράσινο φως των κρατών μελών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιταχύνει τη διαδικασία για την καθυστέρηση της αμειψισποράς και των απαιτήσεων σε αγρανάπαυση στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για ένα ακόμη έτος μετά από άτυπο πράσινο φως από τα κράτη μέλη.
Η επέκταση αυτής της παρέκκλισης στην απαίτηση για αγρανάπαυση στο επόμενο πρόγραμμα αναμένεται να έχει ακόμη μεγαλύτερο αποτέλεσμα, καθώς οι νέοι κανόνες της ΚΑΠ, που θα τεθούν σε ισχύ από το 2023, προβλέπουν τη διατήρηση του 4% της αγρανάπαυσης, ανεξαρτήτως του μεγέθους του αγροκτήματος.
Η προηγούμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ ήταν πιο χαλαρή με τις απαιτήσεις της, αντίθετα απαιτούσε σε αγροκτήματα που ξεπερνούσαν τα 15 εκτάρια, τουλάχιστον το 5% να αφιερώνεται σε περιοχές ευεργετικές για τη βιοποικιλότητα – οι οποίες περιλάμβαναν, αλλά δεν περιορίζονταν σε αγρανάπαυση.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 90% της αρόσιμης γης στην Ευρώπη θα επηρεαστεί από μια τέτοια παρέκκλιση, με εξαίρεση τα λιβάδια και τις μόνιμες καλλιέργειες.
Μια άλλη βασική διαφορά μεταξύ των παρεκκλίσεων του 2022 και του 2023 είναι ότι οι εξαιρέσεις θα περιοριστούν μόνο σε ό,τι είναι «αυστηρά απαραίτητο για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανησυχιών για την επισιτιστική ασφάλεια», που σημαίνει ότι δεν θα ισχύει για τη φύτευση καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διατροφή των ζώων, όπως καλαμπόκι και σόγια.
Η εξαίρεση των καλλιεργειών για ζωοτροφές ήταν μέρος ενός συμβιβασμού που επιτεύχθηκε με την ομάδα του αντιπροέδρου της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος ήταν αντίθετος στην ιδέα περαιτέρω χαλάρωσης των περιβαλλοντικών μέτρων στην ΚΓΠ για λόγους επισιτιστικής ασφάλειας.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski ανέφερε σε ένα σχόλιό του στο Twitter, ότι ενώ αναγνώρισε ότι η έγκριση αυτών των παρεκκλίσεων δεν είναι μια «τέλεια επιλογή», βραχυπρόθεσμα, η ΕΕ «απλώς δεν μπορεί να αγνοήσει τα άμεσα οφέλη από τη διατήρηση σημαντικών περιοχών της αγροτικής μας ανοιχτής γης για παραγωγή».
Επίτροπος Γεωργίας: Είναι «συνετό» να δοθεί προτεραιότητα στην αύξηση της παραγωγής τροφίμων στην ΕΕ
Η αύξηση της παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη αποτελεί προτεραιότητα υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, ο οποίος εξήγησε πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να το κάνουν αυτό μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).