εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Σομαλία: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε να κηρυχθεί η πείνα, πρέπει να δράσουμε τώρα»
Η αυξανόμενη οξεία επισιτιστική ανασφάλεια στη Σομαλία έχει οδηγήσει περισσότερους από 900.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας ανθρωπιστική βοήθεια από τον περασμένο Ιανουάριο, προειδοποίησε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
Λόγω της ξηρασίας και της έλλειψης βιοποριστικής υποστήριξης, οι άνθρωποι που ζουν σε οκτώ περιοχές της χώρας ενδέχεται να βιώσουν πείνα μέχρι τον Σεπτέμβριο. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε να κηρυχθεί πείνα, πρέπει να δράσουμε τώρα για να προστατεύσουμε τα μέσα διαβίωσης και τις ζωές», δήλωσε ο Ρέιν Πόλσεν, Διευθυντής του Γραφείου Έκτακτης Ανάγκης και Ανθεκτικότητας του FAO, μετά από πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα.
Περισσότερα από τρία εκατομμύρια ζώα που είναι απαραίτητα για τις ποιμενικές κοινότητες της Σομαλίας έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής και η παραγωγή καλλιεργειών έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των άνευ προηγουμένου κακών βροχοπτώσεων και των έντονων ξηρών συνθηκών.
Ο συνεχιζόμενος θάνατος των ζώων, οι τιμές βασικών εμπορευμάτων που αυξάνονται περαιτέρω και η ανθρωπιστική βοήθεια που δεν φτάνει στους πιο ευάλωτους, έχουν αναγκάσει πολλούς ανθρώπους που ζουν κυρίως σε αγροτικές περιοχές να μετακομίσουν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων.
Επείγοντα προβλήματα χρηματοδότησης
Προκειμένου να βοηθήσει 882.000 άτομα σε 55 περιοχές με άμεση σωτήρια και βιοποριστική υποστήριξη, ο FAO Somalia απαιτεί επειγόντως 131,4 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι προσπάθειες πρόληψης του λιμού στη Σομαλία χρηματοδοτούνται μόνο κατά 46 τοις εκατό και το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Αντίδρασης της Σομαλίας για το 2022 χρηματοδοτείται μόλις κατά 43 τοις εκατό, από τις 4 Αυγούστου.
Ο FAO «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» από τον Απρίλιο του περασμένου έτους και την αποτυχία των διαδοχικών βροχοπτώσεων, αλλά η ανταπόκριση δεν έχει συμβεί στα απαιτούμενα επίπεδα». Αυτό οδήγησε τους ευάλωτους αγρότες να «αναγκαστούν να μετακινηθούν καθώς τα ζώα πεθαίνουν και οι καλλιέργειες ξεραίνονται.
Επιπτώσεις της ξηρασίας
«Ανησυχούμε βαθύτατα για την κατάσταση της ξηρασίας και το πώς πλήττονται τα ευάλωτα νοικοκυριά», είπε ο κ. Πόλσεν, περιγράφοντας πώς μια επταμελής οικογένεια ταξίδεψε πάνω από 100 χιλιόμετρα για να φτάσει στον καταυλισμό εκτοπισμένων πριν από επτά μήνες.
«Ήρθαν εδώ γιατί τα ζώα τους είχαν πεθάνει. Ήρθαν εδώ γιατί δεν είχαν μέσα να επιβιώσουν στις αγροτικές περιοχές», εξήγησε.
Αγροτική παρέμβαση
Η γεωργία αντιπροσωπεύει έως και το 60 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Σομαλίας, το 80 τοις εκατό της απασχόλησής της και το 90 τοις εκατό των εξαγωγών της.
Ο κ. Paulsen υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι η γεωργία είναι μια πρώτη γραμμή ανθρωπιστικής απάντησης. «Όχι μόνο ανταποκρίνεται στις ανάγκες, αλλά μειώνει αποτελεσματικά τις αιτίες αυτών των αναγκών. Η γεωργία χρειάζεται περισσότερη προσοχή και περισσότερη χρηματοδότηση για να καταστεί δυνατή η έγκαιρη δράση ως απάντηση στις αγροτικές περιόδους κρίσεων», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Paulsen, η ανταπόκριση στις αγροτικές περιοχές πρέπει να κλιμακωθεί για να βοηθήσει τα ευάλωτα άτομα «όπου βρίσκονται» καθώς αυτό είναι «πιο αποτελεσματικό και πιο ανθρώπινο».
Κάλεσε για «πολυτομεακές απαντήσεις» για τη στήριξη των μέσων διαβίωσης, αλλά προειδοποίησε ότι πρέπει να υπάρξει «περισσότερη χρηματοδότηση από δωρητές». Η εστίαση είναι στη στήριξη των μέσων διαβίωσης, εξήγησε ο κ. Paulsen.
Αυτό περιλαμβάνει την παροχή μετρητών για να επιτραπεί στους ανθρώπους να αγοράσουν τρόφιμα και να κρατήσουν τα ζώα τους ζωντανά με σίτιση έκτακτης ανάγκης, θεραπείες κτηνιάτρων και προμήθειες νερού. Οι αγρότες πρέπει να μπορούν να φυτεύουν, ιδιαίτερα σε παραποτάμιες περιοχές όπου η καλλιέργεια με άρδευση είναι εφικτή.