εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Βόσκηση ίσον οικονομική αξία πολύ πιο σημαντική από γάλα και κρέας
«Σύντομα, θα είναι ξεκάθαρο σε όλους μας, ότι η διαχείριση του περιβάλλοντος με τη βόσκηση, θα είναι το πρώτο σε αξία προϊόν της κτηνοτροφίας μας και θα έπεται το κρέας και το γάλα.».
Με τη φράση αυτή ο Λευτέρης Γίτσας πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, θέλησε να δώσει – κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου την Τετάρτη 27 Ιουλίου, το στίγμα για το που θα πρέπει να κινηθεί ο κλάδος, που υστερεί σε κουλτούρα οργάνωσης σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Αφορμή για να περιγράψει τα όσα συμβαίνουν στο χώρο διεθνώς και στην Ελλάδα, το πρόσφατο ταξίδι στο Παρίσι (20/06/22 ) όπου έγινε η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ ΕΔΟΚ και ΙΝΤΕRΒΕV (πρώτα ιδρυτικά μέλη), που αφορούσε την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διεπαγγελματικών Κρέατος. Σημειωτέον, η συνάντηση τελικών διαπραγματεύσεων και η ολοκλήρωση της συμφωνίας, έχει ήδη προγραμματιστεί να γίνει στο Παρίσι, στις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ η συνάντηση για την ιδρυτική διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου να γίνει στα μέσα Νοεμβρίου.
Σε εθνικό επίπεδο, ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ θεωρεί μονόδρομο για την βιωσιμότητα της εγχώριας κτηνοτροφίας το τρίπτυχο: Καθετοποίηση -Συνεργατισμός- Συμβολαιακή, ενώ για κάθε προϊόν ζητούμενο είναι να υπάρχει ταυτότητα και πιστοποίηση. «Στο κρέας μας δεν έχουμε δώσει ακόμη ταυτότητα και όπου έχει γίνει κάποια προσπάθεια το αποτέλεσμα είναι κακό ,γιατί έγινε χωρίς συνεργασία αλλά και περιορίστηκε μόνο στην παραγωγή. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα η ταυτότητα του προϊόντος είναι επιβεβλημένη για έναν επιπλέον λόγο, ώστε ο καταναλωτής να έχει την δυνατότητα να το διακρίνει από το εισαγόμενο.», σημείωσε ο κ. Γίτσας.
Συνδεδεμένες σε πέντε κλάδους και γενετική βελτίωση όχι μόνο για αποδόσεις
Κατά την ΕΔΟΚ απαιτείται μερική αναδιάρθρωση της υφιστάμενης κτηνοτροφίας με Κρεοπαραγωγό προβατοτροφία, Μαύρο χοίρο, Νεροβούβαλο, Κρεοπαραγωγό βοοτροφία και μοσχάρια Holstein, να προκρίνονται στους κλάδους που πρέπει να στηριχθούν με συνδεδεμένες ενισχύσεις. Αφήνει δε, αιχμές για τα προγράμματα γενετικής βελτίωσης, τα οποία όπως λέει, εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, έχον σχεδόν μηδαμινά αποτελέσματα αφού αρκούνται μόνο στην βελτίωση των αποδόσεων.
Επιπρόσθετα, η ΕΔΟΚ προτείνει κατάργηση ή επικαιροποίηση κανονισμών, αναχρονιστικών που εμποδίζουν την άσκηση της κτηνοτροφίας και την διακίνηση των προϊόντων:
– Βοοειδή που εκτρέφονται στην μισή χώρα δεν επιτρέπεται να τροφοδοτήσουν την υπόλοιπη – πρόγραμμα Βουκέλας.
– Κανονισμοί που εφαρμόζονται στις ζωονόσους, μετά το συμβάν, με αποζημιώσεις ασήμαντες και προϋποθέσεις ανεφάρμοστες έχουν σαν αποτέλεσμα ο κτηνοτρόφος να εγκαταλείπει οριστικά το επάγγελμα (σκράπη)
-Προγράμματα γενετικής βελτίωσης, τρεις περίπου δεκαετίες, σχεδόν μηδαμινά αποτελέσματα. Αρκέστηκαν μόνο στην βελτίωση των αποδόσεων.
– 25%ετήσιες απώλειες του ζωικού κεφαλαίου- εξάρθρωση ζωονόσων- έλλειψη προληπτικής κτηνιατρικής – Οι σημαντικότεροι λόγοι εγκατάλειψης των ελληνικών αυτόχθονων φυλών.
-Κανόνες που εμποδίζουν, δυσχεραίνουν ή ματαιώνουν εισαγωγές και εξαγωγές ζώων και κρεάτων. (Διακρατικές συμφωνίες)
– Επαναφορά του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην πρότερη του κατάσταση, με Εκπαίδευση και πιστοποίηση μαζί, χωριστά η έρευνα ( ΕΘΙΑΓΕ), χωριστά ο έλεγχος (ΕΛΟΓΑΚ)
-Ολοκλήρωση του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ με ηλεκτρονική άδεια διακίνησης ζώων, και υποχρεωτική κατάθεση ισοζυγίων κρέατος από κάθε επαγγελματία μέχρι τον τελικό πωλητή, χωρίς εξαιρέσεις .
– Εμπορία τύπου Α και Β. Παράθυρο στη παραβατικότητα είχε ανοίξει το ΥπΑΑΤ πριν μερικά χρόνια και γίνεται διακίνηση κρέατος χωρίς οι διακινούντες να είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν εγκεκριμένες εγκαταστάσεις , βιβλία αποθήκης και να καταθέτουν μηνιαία ισοζύγια κρέατος στο ΑΡΤΕΜΙΣ.
Η τεχνογνωσία από το εκπαιδευτικό ταξίδι στην Γαλλία
Με βάση τα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη τύπου της ΕΔΟΚ, αυτά που αποκόμισε η οργάνωση από το εκπαιδευτικό ταξίδι στην Γαλλία είναι ότι η κουλτούρα αυτών των κτηνοτροφών, των λοιπών επαγγελματιών, αλλά και καταναλωτών διδάσκεται από την παιδική ηλικία.
«Εκεί μαθαίνουν για πρώτη φορά ότι ο κτηνοτρόφος δεν είναι το Α και το Ω αλλά το σημαντικότερο κομμάτι μιας αλυσίδας με κρίκους , την εμπορία, την μεταποίηση και ένα σωρό άλλες υπηρεσίες που συμμετέχουν. Η κτηνοτροφία είναι επιλογή τους και υποχρεούνται να αποκτήσουν συγκεκριμένες δεξιότητες πριν την άσκηση τις δραστηριότητας», είπε. Κατά τα λοιπά, η βοοτροφία και προβατοτροφία εκεί:
– Εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της κατά 90% και 92% από την διαθέσιμη γη.
– Μικρά σχήματα οικογενειακά εξασφαλίζουν πολύ ικανοποιητικό εισόδημα. Μέσος αριθμός βοοειδών ανά μονάδα 60 ζώα.
– Σε κάποιες περιπτώσεις εκχωρείται μέρος της πάχυνσης, ενώ την εμπορία και την μεταποίηση ζώων και κρέατος την έχουν εκχωρήσει στις οργανώσεις τους, που διαθέτουν για λογαριασμό τους υπηρεσίες σφαγής μεταποίησης και προώθησης.
Αναλυτικά τα σημεία από την εκδήλωση της ΕΔΟΚ
- ΕΔΟΚ και ΙΝΤΕRΒΕV τα πρώτα ιδρυτικά μέλη του Ευρωπαϊκού συνδέσμου Διεπαγγελματικών Κρέατος
Στο Παρίσι την Δευτέρα 20/06/22 έγινε η προγραμματισμένη συνάντηση των δυο οργανώσεων για να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες που αφορούσαν την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διεπαγγελματικών Κρέατος.
Η πρωτοβουλία της ΕΔΟΚ και της INTERBEV έφερε αποτελέσματα, αφού την πρόταση έκαναν αμέσως δεκτή η Ιταλία ,η Ισπανία, και η Πολωνία και παράλληλα ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για την συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Η συνάντηση τελικών διαπραγματεύσεων και η ολοκλήρωση της συμφωνίας, έχει ήδη προγραμματιστεί να γίνει στο Παρίσι, στις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ η συνάντηση για την ιδρυτική διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου να γίνει στα μέσα Νοεμβρίου.
Στόχος του Συνδέσμου είναι να εκπροσωπήσει με την εξειδίκευση και τον ρεαλισμό που διακατέχεται, τα θέματα της κτηνοτροφίας αλλά και της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, που έως σήμερα η εκπροσώπηση είναι γενική και αόριστη αφορά γενικά την αγροτική παραγωγή, με αποτέλεσμα διάφορες ιδεολογικές οργανώσεις και συμφέροντα να επιβάλουν ακραίες και απαράδεκτες θέσεις για το μέλλον του τομέα.
Σκοπός των μελών είναι να γίνει επαναπροσδιορισμός κάθε απόφασης που έγινε ως τώρα ερήμην τους και όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο των στόχων της πράσινης συμφωνίας .
Είναι προφανές ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η εκτεταμένη ενοχοποίηση της κτηνοτροφίας, σε σχέση με τα προβλήματα του περιβάλλοντος, που προέρχονται κυρίως από τους βιομηχανικούς ρύπους και τους ρύπους μεταφορών.
- Επικαιροποίηση συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της ΕΔΟΚ και της INTERBEV.
Α)Συνεργασία για την ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου του τομέα του κρέατος στην ανάπτυξη της οικονομίας των δυο χωρών.
Β)Ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε όλους τους κλάδους του τομέα και την οργανωτική δομή της ΕΔΟΚ.(Διεπαγγελματικές Αρχές)
Γ)Ανταλλαγή δράσεων σε συνεργασία με κυβερνητικούς φορείς για θέματα βιωσιμότητας των κλάδων, περιβαλλοντικά και αειφόρου ανάπτυξης.
Δ) Διευκόλυνση στην διασύνδεση με ινστιτούτα και πανεπιστήμια, αμοιβαία συνεργασία σε θέματα προώθηση ζώων και κρεάτων, αλλά και συνεργασία με διάφορους φορείς πίεσης και συγχρόνων προκλήσεων.
- Το διεθνές περιβάλλον και η ζητούμενη επισιτιστική ασφάλεια της χώρας μας.
Α)Μείωση της παραγωγής κρέατος σε όλες τις εξαγωγικές χώρες, λόγο ενέργειας.
Β)Επιπτώσεις για την χώρα μας σε περίοδο κρίσης.
Γ)Ορισμός και η σημασία της επισιτιστικής ασφάλειας μια χώρας.
Δ) Αιγοπροβατοτροφία και βοοτροφία, τα πλεονεκτήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας.
- Ίδρυση Ινστιτούτου κρέατος και αειφόρου ανάπτυξης.
Α)Αξιοποίηση βάσης δεδομένων για την παραγωγή δευτερογενούς πληροφορίας και δεικτών.
Β)Για την σύνταξη μελετών κάθε είδους για τις ανάγκες των επαγγελματιών αλλά και της αγοράς γενικότερα.
Γ)Δυνατότητα για Διεπαγγελματικές συμφωνίες που αποτελούν ολοκλήρωση μιας Διεπαγγελματικής.
Δ) Δυνατότητα δημιουργίας προτάσεων προς κάθε κατεύθυνση και συμμέτοχη σε προγράμματα έρευνας και εφαρμογής
Ε)διασύνδεση και συνεργασία με αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού
Ζ) Συμμετοχή της ΕΔΟΚ στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ
Η ΕΔΟΚ μεταξύ των φορέων που είναι στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, όπου θα αναρτώνται όλες Διεπαγγελματικές συμφωνίες, οι προκηρύξεις, ανακοινώσεις, οικονομικά αποτελέσματα ,ελέγχων και χρήσης, αποτελέσματα διαγωνισμών, κλπ.
Εξασφαλίζουμε Διαφάνεια, και εμπέδωση της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας ως φορέας που ασκεί κάποιας μορφής εξουσία.
5.Η τεχνογνωσία που αποκομίσαμε από το εκπαιδευτικό ταξίδι στην Γαλλία
Α) Η βοοτροφία και προβατοτροφία εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της κατά 90% και 92% από την διαθέσιμη γη.
Β)Μικρά σχήματα οικογενειακά εξασφαλίζουν πολύ ικανοποιητικό εισόδημα. Μέσος αριθμός βοοειδών ανά μονάδα 60 ζώα.
Γ) Σε κάποιες περιπτώσεις εκχωρείται μέρος της πάχυνσης, ενώ την εμπορία και την μεταποίηση ζώων και κρέατος την έχουν εκχωρήσει στις οργανώσεις τους, που διαθέτουν για λογαριασμό τους υπηρεσίες σφαγής μεταποίησης και προώθησης.
Δ) Η κουλτούρα αυτών των κτηνοτροφών, των λοιπών επαγγελματιών, αλλά και καταναλωτών διδάσκεται από την παιδική ηλικία.
Εκεί μαθαίνουν για πρώτη φορά ότι ο κτηνοτρόφος δεν είναι το Α και το Ω αλλά το σημαντικότερο κομμάτι μιας αλυσίδας με κρίκους , την εμπορία, την μεταποίηση και ένα σωρό άλλες υπηρεσίες που συμμετέχουν. Η κτηνοτροφία είναι επιλογή τους και υποχρεούνται να αποκτήσουν συγκεκριμένες δεξιότητες πριν την άσκηση τις δραστηριότητας.
- Η ΕΔΟΚ και οι παρεμβάσεις της για το μέλλον του κρέατος στην χώρα μας.
Α)Μερική αναδιάρθρωση υφιστάμενης κτηνοτροφίας
Κρεοπαραγωγός προβατοτροφία, Μαύρος χοίρος, Νεροβούβαλος, Κρεοπαραγωγός βοοτροφία και μοσχάρια Holstein. Οι νέοι αυτοί κλάδοι πρέπει να στηριχθούν με συνδεδεμένες ενισχύσεις. Η ΕΔΟΚ έχει καταθέσει επίσημα προτάσεις για κάθε περίπτωση.
Β) Αύξηση απασχόλησης -Διατήρηση κοινωνικού ιστού-Ανανέωση βιοποικιλότητας- Διατήρηση βοσκοτόπων.
-Νέος κλάδος ,στηριζόμενος στη βόσκηση ,χωρίς αλμεκτήριο, προσωπικό, μηχανολογικό εξοπλισμό και κατανάλωση μεγάλης ενέργειας.
-Ελκυστικός και πολλά υποσχόμενος για νεοεισερχομένους κτηνοτρόφους.
-Παραγωγή κρέατος με πολύ μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία που απευθύνεται σε μια αγορά που είναι ελλειμματική.
– Ο Μαύρος χοίρος εφαρμόζεται στα σημεία εκείνα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλλιέργειες και βόσκηση.
– Κάθε παραλίμνια και παραποτάμια περιοχή είναι ιδανική για εκτροφές Νεροβούβαλου.
Γ) Σύντομα, θα είναι ξεκάθαρο σε όλους μας, ότι η διαχείριση του περιβάλλοντος με τη βόσκηση, θα είναι το πρώτο σε αξία προϊόν της κτηνοτροφίας μας και θα έπεται το κρέας και το γάλα.
Δ) Συνεργατισμός – Οικονομίες κλίμακος -Μεταποίηση-Προστιθεμενη αξία -Βιωσιμότητα.
i)Χαμηλότερο ποσοστό συνεργατισμού, εκπαίδευσης και ενημέρωσης στην ΕΕ πλην της Ρουμανίας και Βουλγαρίας.
ii)Μικρότερο ποσοστό μεταποίησης εγχωρίου κρέατος πλην Ρουμανίας και Βουλγαρίας, αρά και χαμηλή προστιθέμενη αξία.
iii)Μη αξιοποίηση των πιστοποιήσεων
Ε) Μονόδρομος για τη κτηνοτροφία η Καθετοποίηση- Συνεργατισμός – Συμβολαιακή κτηνοτροφία ή εγκατάλειψη.
- i) Η πώληση κρέατος και όχι ζώντος ζώου, είναι το αυτονόητο για τον Ευρωπαίο κτηνοτρόφο, για να εκμεταλλευτεί μέρος της προστιθέμενης αξίας.
ii)Σε ποσοστό 11% ανέρχεται η καθετοποίηση, 66% ο συνεργατισμός και το υπόλοιπο είναι η συμβολαιακή και μεμονωμένοι κτηνοτρόφοι, ο μέσος όρος των Δυτικών χωρών.
iii)Οι μεμονωμένοι είναι τόσο λίγοι που δεν επηρεάζουν καθόλου το σύνολο
Ζ) Ταυτότητα για όλα τα είδη κρεάτων (πιστοποίηση, ιχνηλασιμότητα)
α)Θυμίζουμε ότι στο κρέας μας δεν έχουμε δώσει ακόμη ταυτότητα και όπου έχει γίνει κάποια προσπάθεια το αποτέλεσμα είναι κακό ,γιατί έγινε χωρίς συνεργασία αλλά και περιορίστηκε μόνο στην παραγωγή.
β) Ιδιαίτερα στην Ελλάδα η ταυτότητα του προϊόντος είναι επιβεβλημένη για έναν επιπλέον λόγο, ώστε ο καταναλωτής να έχει την δυνατότητα να το διακρίνει από το εισαγόμενο.
Η)Κατάργηση ή επικαιροποίηση κανονισμών, αναχρονιστικών που εμποδίζουν την άσκηση της κτηνοτροφίας και την διακίνηση των προϊόντων:
– Βοοειδή που εκτρέφονται στην μισή χώρα δεν επιτρέπεται να τροφοδοτήσουν την υπόλοιπη – πρόγραμμα Βουκέλας.
– Κανονισμοί που εφαρμόζονται στις ζωονόσους, μετά το συμβάν, με αποζημιώσεις ασήμαντες και προϋποθέσεις ανεφάρμοστες έχουν σαν αποτέλεσμα ο κτηνοτρόφος να εγκαταλείπει οριστικά το επάγγελμα (σκράπη)
-Προγράμματα γενετικής βελτίωσης,τρεις περίπου δεκαετίες, σχεδόν μηδαμινά αποτελέσματα. Αρκέστηκαν μόνο στην βελτίωση των αποδόσεων.
– 25%ετήσιες απώλειες του ζωικού κεφαλαίου- εξάρθρωση ζωονόσων- έλλειψη προληπτικής κτηνιατρικής – Οι σημαντικότεροι λόγοι εγκατάλειψης των ελληνικών αυτόχθονων φυλών.
-Κανόνες που εμποδίζουν, δυσχεραίνουν ή ματαιώνουν εισαγωγές και εξαγωγές ζώων και κρεάτων. (Διακρατικές συμφωνίες)
– Επαναφορά του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην πρότερη του κατάσταση, με Εκπαίδευση και πιστοποίηση μαζί, χωριστά η έρευνα ( ΕΘΙΑΓΕ), χωριστά ο έλεγχος (ΕΛΟΓΑΚ)
-Ολοκλήρωση του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ με ηλεκτρονική άδεια διακίνησης ζώων, και υποχρεωτική κατάθεση ισοζυγίων κρέατος από κάθε επαγγελματία μέχρι τον τελικό πωλητή, χωρίς εξαιρέσεις .
– Εμπορία τύπου Α και Β. Παράθυρο στη παραβατικότητα είχε ανοίξει το ΥπΑΑΤ πριν μερικά χρόνια και γίνεται διακίνηση κρέατος χωρίς οι διακινούντες να είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν εγκεκριμένες εγκαταστάσεις , βιβλία αποθήκης και να καταθέτουν μηνιαία ισοζύγια κρέατος στο ΑΡΤΕΜΙΣ.
Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της ΕΔΟΚ και της αντίστοιχης γαλλικής Interbev
Σύμφωνο συνεργασίας υπεγράφη στο Παρίσι τις προηγούμενες ημέρες, μεταξύ της ΕΔΟΚ και της αντίστοιχης γαλλικής Interbev (Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος). Επιτυχή και πολύ γόνιμα ήταν τα αποτελέσματα της συνάντησης εργασίας των προέδρων της Interbev κ. Guihard Jean Francois και της ΕΔΟΚ κ. Λευτέρη Γίτσα και των επιτελών τους, αφού κατέληξαν όχι μόνον στην επικαιροποίηση του συμφώνου συνεργασίας, αλλά και στην συμφωνία δημιουργίας Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διεπαγγελματικών Κρέατος, που θα εκπροσωπεί το σύνολο του κλάδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι αποφασίστηκε οι δύο πρόεδροι να συνεργαστούν στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας.
Η συνάντηση προετοιμασίας της ιδρυτικής διακήρυξης του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διεπαγγελματικών Κρέατος (European Cattle and Sheep Association), έχει οριστεί για τις 22 Σεπτεμβρίου 2022, στο Παρίσι. Ήδη για τη συμμετοχή τους στο Σύνδεσμο έχουν συμφωνήσει οι Διεπαγγελματικές της Ιταλίας, Ισπανίας, Πολωνίας.
Σε ότι αφορά την επικαιροποίηση του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, σκοπό έχει τον στρατηγικό ρόλο του κλάδου των προϊόντων κρέατος στην ανάπτυξη της οικονομίας των δύο χωρών, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε όλους τους κλάδους των Διεπαγγελματικών, καθώς και την ανάπτυξη της οργανωτικής δομής της ΕΔΟΚ.
Επίσης συμφωνήθηκε η ανταλλαγή δράσεων που πραγματοποιούνται με κυβερνητικούς φορείς για θέματα περιβαλλοντικά, προστασίας των προϊόντων κρέατος, την οικονομία των τομέων καθώς και την ευζωία των ζώων.
Για τον σκοπό αυτό συμφωνήθηκε και η διασύνδεση με ινστιτούτα κατάρτισης στο επίπεδο του κάθε ξεχωριστού φορέα των κλάδων και η συνεργασία με πανεπιστήμια, αλλά και πιθανές συνεργασίας με ευρωπαϊκούς φορείς πίεσης ( lobbying ) για την αξιοποίηση των σύγχρονων προκλήσεων.
Ακολούθησε πολυήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ERASMUS + με δικαιούχο την ΕΔΟΚ που επέλεξε 32 άτομα επαγγελματίες του κλάδου κρέατος, κτηνοτρόφους, κρεοπώλες, έμπορους, μεταποιητές, με σκοπό να αποκομίσουν γνώσεις και τεχνογνωσία που θα την εφαρμόσουν στη χώρα μας.
Εκεί είχε προετοιμαστεί από την γαλλική Interbev ένα πολύ καλό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με παρουσιάσεις που αφορούσαν την οργάνωση και αποτελεσματικότητα εκτροφής βοοειδών και προβάτων, παχυντηρίων, εργαστηρίων, σφαγείων, αγοράς κρεάτων, ινστιτούτων και άλλων σημαντικών τομέων του κλάδου κρέατος.
Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ)
Μέλη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) είναι ενώσεις κτηνοτρόφων, συνεταιριστικές οργανώσεις, ενώσεις επαγγελματιών του τομέα της μεταποίησης κρέατος, εμπορικές ενώσεις που διασφαλίζουν την αντιπροσωπευτικότητα των φορέων της αλυσίδας του κρέατος.
Το κλειδί της επιτυχίας είναι η ισοτιμία μεταξύ τους, ώστε η επιδιωκόμενη συνεργασία να είναι αποτελεσματική και όχι προσχηματική.
Επίσης η ΕΔΟΚ, με την καθοδήγηση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δημιουργεί βάση δεδομένων στοιχείων του κρέατος ώστε να έχει τη δυνατότητα να παράγει δευτερογενείς πληροφορίες και δείκτες, που έχουν ανάγκη, τόσο η χώρα μας, όπως επίσης και οι επαγγελματίες του κρέατος αλλά και οι καταναλωτές.
Η ΕΔΟΚ σήμερα εκτελεί επτά εγκεκριμένα προγράμματα και συγκεκριμένα:
- Signed by Nature με σκοπό την ανάδειξη της βιώσιμης αιγοπροβατοτροφίας σε Ελλάδα, Σουηδία και Γερμανία
- Meet the Eu. Lamb που προωθεί το ελληνικό και κυπριακό κρέας αιγών και προβάτων στη Μέση Ανατολή
- ERASMUS που αφορά τη μεταφορά Τεχνογνωσίας και Καλών Πρακτικών από την Γαλλία για εφαρμογή στην Ελλάδα.
- ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση Λειτουργιών της ΕΔΟΚ για την Υποστήριξη της Οργάνωσης της Αγοράς Κρέατος και ωρίμανσης Διεπαγγελματικών συμφωνιών.
- Π.Α.Α Μ 16 PRO – LAMB με στόχο την ενίσχυση του κλάδου της προβατοτροφίας μέσα από την παραγωγή και προώθηση του βαρύτερου σφάγιου.
- Π.Α.Α Μ 16 STAR(T) – beef Στρατηγικές για την παραγωγή μοσχαριών κατάλληλων για πάχυνση σε εκτροφές αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, με τη χρήση τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
- Π.Α.Α Μ 16 MEAT QUALITY Ανάδειξη της ποιότητας και διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας του ελληνικού κρέατος με τεχνολογίες block-chain
Ταυτόχρονα, έχει καταθέσει ακόμη πέντε προτάσεις προγραμμάτων (διακρατικά ΗORIZON, ERASMUS και ΕΣΠΑ) και αναμένεται η έγκρισή τους, καθώς αφορούν καινοτόμες λύσεις για τη βιωσιμότητα και την αειφορία στην κτηνοτροφία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, όπως επίσης και την προσαρμογή του Τομέα στην ευρωπαϊκή στρατηγική «Από το Χωράφι στο Πιάτο».
Τέλος, η ΕΔΟΚ είναι η μόνη οργάνωση που μπορεί να διακρίνει και να κατονομάσει όλες τις ελλείψεις και παθογένειες, του τομέα, και να καταθέσει προτάσεις προς όφελος όλων των επαγγελματιών του κρέατος αλλά και της εθνικής οικονομίας.
Πηγή: Agronews, Μαρία Γιουρουκέλη
27/07/2022