εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Επιπτώσεις στην κτηνοτροφία των κυρώσεων στη Ρωσία
Η Ρωσία προβλέπει αύξηση των εξαγωγών πουλερικών και αυγών παρά τις κυρώσεις, ενώ στον κλάδο παραγωγής γάλακτος διαπιστώνονται ανησυχίες των γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων για πιθανές νέες κυρώσεις.
- Πτηνοτροφία
Η ρωσική ένωση παραγωγών πουλερικών, Rosptitsesoyuz, προβλέπει αύξηση 18,1% στις εξαγωγές κρέατος πουλερικών από τη Ρωσία το 2022 σε σύγκριση με το 2021, σε 360.000 τόνους, δήλωσε η Galina Bobyleva, γενική διευθύντρια της Rosptitsesoyuz, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Animal Farming Russia στις 19 Μαΐου.
Μέχρι το 2030, οι εξαγωγές κρέατος πουλερικών αναμένεται να φτάσουν τους 638.000 τόνους, πρόσθεσε.
Οι ρωσικές εξαγωγές αυγών αναμένεται επίσης να αυξηθούν σε 570 εκατομμύρια μονάδες το 2022, σε σύγκριση με 506 εκατομμύρια μονάδες πέρυσι. Μέχρι το 2030, ο αριθμός αυτός προβλέπεται να εκτιναχθεί στα 850 εκατομμύρια μονάδες, υπογράμμισε ο Bobyleva.
Το 2021, η Ρωσία εξήγαγε πουλερικά κυρίως στο Καζακστάν, σε μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες της Ουκρανίας, της Κίνας, του Βιετνάμ και της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε η Ρωσική Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία.
Οι εισαγωγές παραμένουν αμετάβλητες
Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές πουλερικών της Ρωσίας αναμένεται να παραμείνουν σχετικά σταθερές, το 2022 σε 245.000 τόνους σε σύγκριση με 240.000 τόνους το 2021. Μέχρι το 2030, αναμένεται να μειωθούν στους 230.000 τόνους, είπε ο Bobyleva.
Η Ρωσία ανοίγει την αγορά της για βραζιλιάνικα ζωικομικά προϊόντα.
Το 2021, η Ρωσία εισήγαγε 748 εκατομμύρια μονάδες αυγών. Φέτος ο αριθμός αυτός αναμένεται να είναι 750 εκατομμύρια μονάδες και η πρόβλεψη για το 2030 είναι η ίδια, είπε ο Bobyleva.
Η παραγωγή θα αυξηθεί παρά τις προκλήσεις
Η Bobyleva προέβλεψε επίσης ότι τα πουλερικά είναι πιθανό να παραμείνουν η κύρια πηγή πρωτεΐνης στη Ρωσία την επόμενη δεκαετία. Το 2021, η Ρωσία παρήγαγε 5,02 εκατομμύρια τόνους κρέατος πουλερικών, 4,3 εκατομμύρια τόνους χοιρινό και 1,65 εκατομμύρια τόνους βοείου κρέατος. Το 2030, η παραγωγή πουλερικών αναμένεται να αυξηθεί σε 6,1 εκατομμύρια τόνους, χοιρινό σε 5,3 εκατομμύρια τόνους και βόειο κρέας σε 2 εκατομμύρια τόνους, είπε.
Οι ρωσικές φάρμες αυγών υποφέρουν από μια σύγκρουση με τους λιανοπωλητές.
Ωστόσο, για να τονώσει την παραγωγή, η βιομηχανία πουλερικών της Ρωσίας πρέπει να ξεπεράσει πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης των επιζωοτιών και του κινδύνου που σχετίζεται με την οικονομική υγεία του κλάδου. Το τελευταίο συνδέεται με τον γενικό πληθωρισμό των τροφίμων και τη χαμηλή αγοραστική δύναμη του ρωσικού πληθυσμού, εξήγησε, χωρίς να λέει τίποτα για τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στη βιομηχανία πουλερικών της Ρωσίας.
Η κατάρρευση της αγοράς είναι αδύνατη
Παρά την αβεβαιότητα στην οικονομία που συνδέεται με τις κυρώσεις και την πίεση από τη Δύση, η ρωσική βιομηχανία πουλερικών συνεχίζει να αναπτύσσεται, δήλωσε ο Sergey Lakhtyukhov, γενικός διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Πτηνοτρόφων, προσθέτοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η αγορά είναι κατάρρευση λόγω των κυρώσεων. «αδύνατο».
Η βιομηχανία πουλερικών της Ρωσίας προετοιμάζεται για κυρώσεις.
Ο Lakhtyukhov πρόσθεσε ότι η κατάσταση όσον αφορά τις εξαγωγές είναι καλύτερη από ό,τι φαίνεται. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι ρωσικές εξαγωγές πουλερικών αυξήθηκαν κατά 35%. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν έχει βρεθεί σε απομόνωση καθώς υπάρχουν χώρες που συνεχίζουν να εισάγουν ρωσικά πουλερικά.
- Παραγωγή γάλακτος
Αρκετές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις στη Ρωσία ανησυχούν για τα προβλήματα με την αγορά και την προμήθεια ξένου εξοπλισμού λόγω των δυτικών κυρώσεων.
Η ένωση ρωσικής γαλακτοβιομηχανίας, Soyzmoloko, κάλεσε την κυβέρνηση να απέχει από την απαγόρευση εισόδου ευρωπαϊκών φορτηγών, η οποία συζητείται από τις ρωσικές και τις λευκορωσικές αρχές.
Στις 8 Απριλίου 2022, η ΕΕ ενέκρινε τον πέμπτο γύρο κυρώσεων που εισήγαγε νέα τομεακά μέτρα που στοχεύουν τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους απαγόρευσης των ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών εμπορευμάτων που προέρχονται από την Ευρώπη. Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να απαντήσουν με ανταποδοτικές κυρώσεις, οι οποίες αναμένεται να περιλαμβάνουν ορισμένους περιορισμούς στα ευρωπαϊκά φορτηγά που διασχίζουν τα σύνορα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.
Ωστόσο, οι γαλακτοκομικές εταιρείες ανησυχούν ότι οι νέοι περιορισμοί θα μπορούσαν σχεδόν να απομονώσουν πλήρως τη ρωσική γαλακτοβιομηχανία.
«Στο πλαίσιο του περιορισμένου χρόνου που απαιτείται για την ταχεία εισαγωγή στη ρωσική επικράτεια συμβατικών μηχανημάτων, εξοπλισμού, ανταλλακτικών, αναλωσίμων και εξαρτημάτων συσκευασίας που χρησιμοποιούνται στη γαλακτοκομική βιομηχανία, η απαγόρευση εισόδου των ευρωπαϊκών εμπορευματικών μεταφορών θα προκαλέσει πρόσθετο κόστος και θα αυξήσει την επιβάρυνση των επιχειρήσεων, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της πίεσης των κυρώσεων», δήλωσε ο Artem Belov, πρόεδρος της Soyzumoloko.
Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία το 2022 έχουν βλάψει ολόκληρο το σύστημα logistics, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών στις 21 Μαΐου, προσθέτοντας ότι η χώρα πρέπει να αναζητήσει νέες οδούς εφοδιαστικής αλυσίδας για να προμηθευτεί τον τόσο απαραίτητο εξοπλισμό και εμπορεύματα στο την παγκόσμια αγορά.
Νέα έργα τίθενται σε κίνδυνο
Οι νέες κυρώσεις και το πρόβλημα της εφοδιαστικής έχουν ήδη θέσει ερωτηματικά σχετικά με την προμήθεια εξοπλισμού για τις ρωσικές γαλακτοκομικές εταιρείες και θέτουν σε κίνδυνο νέα έργα στον κλάδο, είπε ο Belov.
«Τώρα αυτοί οι κίνδυνοι είναι αρκετά σημαντικοί. Ο κλάδος δεν έχει αντιμετωπίσει μια τέτοια πρόκληση τα τελευταία 20 χρόνια», είπε ο Belov.
Όπως εκτιμά ο Belov, η ρωσική γαλακτοβιομηχανία έχει εκτεταμένη εξάρτηση από ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και τεχνολογιών από άλλες χώρες. Το 2021, το 60% όλων των εισαγωγών στη ρωσική γαλακτοκομική βιομηχανία προέρχονταν από άλλες χώρες. Στον τομέα των μηχανημάτων και του εξοπλισμού το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 70%, στα συστατικά και τις πρώτες ύλες – στο 66%, στη συσκευασία – σε 53%, και στα ανταλλακτικά – στο 62%.
Αρκετές γαλακτοκομικές εταιρείες στη Ρωσία ανησυχούν για τα προβλήματα με την αγορά και την εξυπηρέτηση ξένου εξοπλισμού λόγω των δυτικών κυρώσεων. Ο Yury Okunev, διευθυντής της ρωσικής γαλακτοβιομηχανίας Talitskoye Moloko, εκτίμησε ότι το κόστος παραγωγής στην εταιρεία αναμενόταν να αυξηθεί κατά 20% λόγω των προβλημάτων με τον εισαγόμενο εξοπλισμό.
Η Soyzumoloko ελπίζει ότι τα περισσότερα προβλήματα στον κλάδο θα υποχωρήσουν το 2023, είπε ο Belov.