εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας
Bελτιώνονται τα οικονομικά δεδομένα του Συνεταιρισμού που αρχίζει να αποπληρώνει παλαιά χρέη. Η προσπάθεια για αλλαγή πορείας, η αναμονή της διαδικασίας συνδιαλλαγής του άρθρου 99 και ο φόβος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Επτά στους 10 νέους στην περιφέρεια της Ηπείρου είναι άνεργοι. Αυτή δυστυχώς δεν είναι η μόνη αρνητική πρωτιά της συγκεκριμένης περιφέρειας. Το κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως είναι φυσικό, βρίσκεται πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο της χώρας ενώ είναι από τα χαμηλότερα της ενωμένης Ευρώπης. Κάτι που επιβεβαιώνουν τόσο τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όσο και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η διατήρηση των θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αποτελεί τη μοναδική διέξοδο όχι μόνο για τους νέους αλλά και για αυτή καθ’ αυτή την οικονομία της συγκεκριμένης Περιφέρειας, η οποία ζει κυρίως από τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
Για να αντιληφθούμε αυτή τη σχέση, θα ήταν σκόπιμο να παραθέσουμε μια δήλωση που έκανε πρόσφατα στο Euro2day.gr ο 41χρονος πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας Λεωνίδας Τσιαντής. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 280.000 ευρώ που καταβάλει ο Συνεταιρισμός σε μισθούς τον μήνα στους εργαζόμενους που απασχολούνται στις εγκαταστάσεις της Άρτας, αποτελούν αιμοδότη για αρκετά καταστήματα και επιχειρήσεις της περιοχής. Οικονομική ισορροπία η οποία είχε κλονιστεί τρία χρόνια πριν όταν ξεκίνησαν τα σοβαρά προβλήματα του Συνεταιρισμού, τα οποία όπως αναφέρει ο ίδιος έχουν μπει σε μια σειρά τον τελευταίο χρόνο.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιαντή από τις παλιές οφειλές (επιταγές ύψους 18 εκατ. ευρώ) σήμερα ο Συνεταιρισμός οφείλει 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ έχει φέρει σε «μια σειρά» και τους μισθούς των εργαζομένων της. Συγκεκριμένα η επιχείρηση καταβάλει κανονικά τους τρέχοντες μισθούς και έχει μειώσει αισθητά το υπόλοιπο των παλαιών οφειλών, από τα 2,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2011 όταν η επιχείρηση όφειλε 9 μισθούς, στα 1,2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον από τα 65 εκατ. ευρώ δάνεια και χρέη που είχε η επιχείρηση λίγα χρόνια πριν όταν ξεκίνησαν και τα σοβαρά προβλήματα, σήμερα έχει μειώσει τις οφειλές της σε τράπεζες και ΙΚΑ στα 45 εκατ. ευρώ.
Αναστροφή καταγράφεται και στα οικονομικά μεγέθη του Συνεταιρισμού ο οποίος επιχειρεί να κάνει come back. Στοίχημα το οποίο αν κερδίσει, θα έχει καταφέρει να ανατρέψει και την εικόνα που έχει η ελληνική κοινωνία για το Συνεταιριστικό κίνημα. Μέχρι σήμερα τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν βάσει του business plan της διοίκησης, η οποία ανέλαβε τα ηνία του Συνεταιρισμού πριν από δύο χρόνια με στόχο να τον εξυγιάνει.
Ο Συνεταιρισμός για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, παρουσίασε πέρυσι λειτουργικό κέρδος (EBITDA), το οποίο μάλιστα υπερβαίνει το 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος αυξήθηκε από τα 61,5 εκατ. ευρώ το 2012 στα 65 εκατ. ευρώ πέρυσι. Για την τρέχουσα χρήση «βλέπει» τζίρο 68 εκατ. ευρώ και EBITDA 2 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό είναι, σύμφωνα με τον κ. Τσιαντή, αποτέλεσμα της διαδικασίας εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης στην οποία βρίσκεται ο Συνεταιρισμός, η οποία ξεκίνησε το 2012 και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα με το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής του άρθρου 99 και τη συμφωνία με τους πιστωτές και δη με τις Τράπεζες. Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι την πρώτη αίτηση για την προστασία της από τους πιστωτές η επιχείρηση την κατέθεσε τον Δεκέμβριο του 2010 και έλαβε το πράσινο φως για το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής στις αρχές του 2013.
Ωστόσο η παραίτηση του διαμεσολαβητή που είχε ορισθεί ανάγκασε την εταιρεία, όπως σημειώνει στο Euro2day.gr, να υποβάλει τον περασμένο Φεβρουάριο νέα αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.
Κίνηση η οποία, κατά τον κ. Τσιαντή συνέπεσε χρονικά με τις φήμες που διέρρευσε η διοίκηση της εταιρείας Νιτσιάκος ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για να εξαγοράσει τον Συνεταιρισμό.
Διαρροές τις οποίες διαψεύδει για μια ακόμη φορά και μέσω του Euro2day.gr ο κ. Τσιαντής αναφέροντας ότιόχι μόνο πρόταση δεν έγινε, αλλά ούτε καν οποιαδήποτε συζήτηση υπάρχει με την παραπάνω εταιρία ή με οποιαδήποτε άλλη, σχετικά με πιθανή εξαγορά. Σημειώνοντας παράλληλα ότι η εταιρεία ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ και συγκεκριμένα το τμήμα Ζωοτροφών της, είναι ένας καλός συνεργάτης και τίποτα περισσότερο για τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό της Άρτας.
Πέρα από τα όποια «εσωτερικά» προβλήματα του κλάδου, οι αθρόες ανεξέλεγκτες εισαγωγές οι οποίες συνοδεύονται και με ελληνοποιήσεις πουλερικών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι», όπως αναφέρει ο ίδιος. Ο κλάδος όμως, θα προσθέσουμε εμείς, θα κληθεί να αντιμετωπίσει και την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αν και εφόσον αυτή είναι καταδικαστική.
Σημειώνεται ότι πριν από δύο χρόνια, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2012, η Ανεξάρτητη Αρχή είχε ανακοινώσει τα ευρήματα της αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, σύμφωνα με τα οποία μεγάλος αριθμός πτηνοτροφικών επιχειρήσεων -σ.σ. 10 τον αριθμό και ο κλαδικός τους σύνδεσμος- συντόνιζε την επιχειρηματική του δράση αναφορικά τόσο με τον καθορισμό τιμών πώλησης των προϊόντων τους (ήτοι του νωπού και κατεψυγμένου κοτόπουλου) προς το επόμενο επίπεδο της αλυσίδας εφοδιασμού (χονδρέμποροι, σούπερ μάρκετ, ψησταριές, κρεοπώλες) όσο και με την κατανομή πελατείας μεταξύ τους.
Η εν λόγω οριζόντια σύμπραξη, η οποία, σύμφωνα με την εισήγηση, διήρκεσε επί μακρό χρονικό διάστημα (1996 έως 2010), υλοποιήθηκε κυρίως μέσω τακτικών συναντήσεων εκπροσώπων του κλάδου (εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και Σύνδεσμος της κρεοπαραγωγού πτηνοτροφίας).
Αυτό που απομένει να δούμε λοιπόν είναι αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην τελική της απόφαση θα έχει αποδεχθεί πλήρως τα ευρήματα της έρευνας ή αν κατά την ακροαματική διαδικασία που είχε πραγματοποιηθεί την περίοδο εκείνη τα εμπλεκόμενα μέρη κατάφεραν να ανατρέψουν το… κατηγορητήριο.
Πηγή: euro2day.gr