εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Τα Κοτόπουλα Βουλγαρίας και η Έλλειψη Ρευστότητας Απειλούν την Εγχώρια Πτηνοτροφία
Οι αθρόες εισαγωγές πουλερικών από την Βουλγαρία που «βαπτίζονται» ελληνικά, η έλλειψη ρευστότητας και το υψηλό κόστος παραγωγής αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ελληνική πτηνοτροφία.
Αυτό αναφέρει μιλώντας στην «Ημερησία.gr» ο πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνδέσμου «Πίνδος», Ανδρέας Δημητρίου, τονίζοντας πως οι περισσότερες πτηνοτροφικές μονάδες της χώρας δίνουν αγώνα για να κρατηθούν όρθιες και να ανταπεξέλθουν της παρατεταμένης ύφεσης.
Ειδικότερα, όπως λέει ο κ. Δημητρίου, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται άνοδος των εισαγωγών νωπού κοτόπουλου από τη βουλγάρικη αγορά, τα οποία στη συνέχεια κατά παράβαση του νόμου, «βαπτίζονται» ελληνικά, εκτοπίζοντας από την αγορά τα πραγματικά ντόπια κοτόπουλα.
Ο λόγος που έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές κοτόπουλου από τη γειτονική χώρα, σημειώνει ο ίδιος, είναι η κατά πολύ φθηνότερη τιμή τους σε σχέση με τα ελληνικά, μετά την απόφαση της βουλγάρικης κυβέρνησης πριν από περίπου τρεις μήνες να επιδοτεί την αγορά των πρώτων υλών για την εκτροφή πουλερικών. «Αυτό συνιστά, αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς οι Βούλγαροι πτηνοτρόφοι έχουν τα περιθώρια να πουλήσουν φθηνότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους συναδέλφους τους», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Πίνδος.
Την ευκαιρία αυτή εκμεταλλεύονται κάποιοι επιτήδειοι, οι οποίοι εισάγουν τα κοτόπουλα από τη γειτονική χώρα και κατόπιν τα λανσάρουν στα σούπερ μάρκετ, στα εστιατόρια και στα ψητοπωλεία ως ελληνικά. «Η εισαγωγή από το εξωτερικό δεν είναι παράνομη, παράνομο είναι όμως ένα προϊόν που είναι ξένο να «πλασάρεται» ως ελληνικό». Το σωστό, συνεχίζει ο ίδιος, θα ήταν να αναγράφεται η χώρα προέλευσης ώστε να μην παραπλανάται ο καταναλωτής και να κάνει συνειδητά την επιλογή του. Για το θέμα έχει ενημερωθεί ήδη ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος όπως λέει ο κ. Δημητρίου θα πρέπει να κινήσει άμεσα όλες τις διαδικασίες για να διαφυλάξει τα συμφέροντα της Ελληνικής πτηνοτροφίας πριν οι αρνητικές συνέπειες πολλαπλασιαστούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ πριν από μερικά χρόνια οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς σε κρέας κοτόπουλο καλύπτονταν πλήρως από τις εγχώριες πτηνοτροφικές μονάδες, σήμερα αυτό έχει ανατραπεί με το συσχετισμό εγχώριων-εισαγόμενων να διαμορφώνεται στο 70%-30%.
Ρευστότητα
Τα προβλήματα του κλάδου δεν σταματούν εδώ. Οι «ελληνοποιήσεις» πουλερικών είναι ίσως η κορυφή του παγόβουνου. Το κυριότερο, όπως ισχυρίζεται ο κ. Δημητρίου είναι η έλλειψη ρευστότητα που μαστίζει τις εταιρείες του κλάδου. «Με τις τράπεζες να μην δίνουν δάνεια, τα ψητοπωλεία και τα μικρά σημεία πώλησης τροφίμων να κλείνουν το ένα μετά το άλλο και χιλιάδες επιταγές να σφραγίζονται σε καθημερινή βάση, αντιλαμβάνεστε πως η ρευστότητα είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία για να αντέξουμε», σημειώνει χαρακτηριστικά και εναποθέτει τις ελπίδες όλου του κλάδου στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
«Πονοκέφαλο» επίσης αποτελεί το κόστος παραγωγής, το οποίο παρά τις προσπάθειες παραμένει υψηλό εξαιτίας των συνεχών ανατιμήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος και των πρώτων υλών ενώ την κατάσταση έρχονται να επιδεινώσουν οι ασφυκτικές πιέσεις από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, για περισσότερες προσφορές και εκπτώσεις.
Παράταση αποπληρωμής
Προκειμένου να πάρει «ανάσα» ο κλάδος, ο πρόεδρος της Πίνδος προτείνει να παραταθεί κατά δυο έτη η περίοδος αποπληρωμής των δανείων που έχουν λάβει με αφορμή την γρίπη των πτηνών στα τέλη του 2008 με αρχές 2009 και να ξεκινήσει να καταβάλλουν τις δόσεις από το 2015 και μετά και παράλληλα να γίνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. «Εάν πράγματι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την αγροτική παραγωγή και την θεωρεί προϋπόθεση για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, είναι η μεγάλη ευκαιρία τους να το αποδείξουν, δίνοντας λύση σε μια σειρά από ζητήματα που έχουμε θέσει υπόψη του υπουργού», αναφέρει ο Ανδρέας Δημητρίου πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Πίνδος» και προσθέτει πως η ελληνική πτηνοτροφία, είναι από τους δυναμικότερους κλάδους, αντέχει στην κρίση καθώς η κατανάλωση αυξάνεται και απασχολεί άμεσα και έμμεσα περίπου 10.000 εργαζόμενους.
Κληθείς τέλος να σχολιάσει την έρευνα που έχει ξεκινήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη σύσταση καρτέλ μεταξύ των μεγάλων πτηνοτροφικών μονάδων, ο κ. Δημητρίου δηλώνει πως ουδέποτε υπήρξε τέτοιο ζήτημα και εμφανίζεται βέβαιος πως στο τέλος ο κλάδος θα δικαιωθεί μετά και την κατάθεση όλων των αποδεικτικών εγγράφων.
Πηγή: imerisia.gr – Άρθρο του Γιώργου Μανέττα