εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Συνεργασία για την εφαρμογή της προσέγγισης One Health
Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα UNEP του ΟΗΕ εντάσσεται στη συνεργασία για την εφαρμογή της προσέγγισης One Health, με την ενισχυμένη εταιρική σχέση να στοχεύει στην επιτάχυνση της συντονισμένης στρατηγικής για την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των οικοσυστημάτων.
Οι εργασίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και των οικοσυστημάτων χρησιμοποιώντας μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση σημείωσαν σημαντική πρόοδο τον περασμένο χρόνο, δήλωσαν οι ηγέτες των τριών διεθνών οργανισμών που συνεργάζονται σε αυτούς τους τομείς, ενώ αυτή η ομάδα συμπεριέλαβε έναν τέταρτο φορέα, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP).
Συγκεκριμένα, στην ετήσια εκτελεστική σύνοδό της αυτή την εβδομάδα, η Τριμερής εταιρική σχέση για μια υγεία, που συγκεντρώνει τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE), έγινε επίσημα η Τετραμερής καθώς υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης με το UNEP.
Η προσέγγιση One Health στοχεύει στη βιώσιμη εξισορρόπηση και βελτιστοποίηση της υγείας των ανθρώπων, των ζώων, των οικοσυστημάτων και του ευρύτερου περιβάλλοντος. Κινητοποιεί πολλούς τομείς, κλάδους και κοινότητες για να συνεργαστούν για την ενίσχυση της ευημερίας και την αντιμετώπιση των απειλών για την υγεία και τα οικοσυστήματα. Και αντιμετωπίζει τη συλλογική ανάγκη για καθαρό νερό, ενέργεια και αέρα, ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα, δράση για την κλιματική αλλαγή και συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη.
«Είμαστε ισχυρότεροι με την ένταξη του UNEP στην Τριμερή», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu, προσθέτοντας: «Το UNEP δραστηριοποιείται ήδη σε σχετικούς τομείς της Τριμερούς εργασίας».
Το Μνημόνιο Συνεννόησης σημειώνει ότι το UNEP «καθορίζει την περιβαλλοντική ατζέντα και προωθεί τη συνεκτική εφαρμογή της περιβαλλοντικής διάστασης της αειφόρου ανάπτυξης στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και χρησιμεύει ως έγκυρος συνήγορος για το παγκόσμιο περιβάλλον».
Το έργο της πρόσφατα διευρυμένης συμμαχίας θα επικεντρωθεί σε ένα κοινό σχέδιο δράσης One Health, το οποίο περιλαμβάνει έξι βασικούς άξονες δράσης:
- ενίσχυση της ικανότητας των χωρών για να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας στο πλαίσιο της προσέγγισης One Health
- μείωση των κινδύνων από την εμφάνιση ή την επανεμφάνιση ζωονοσογόνων επιδημιών και πανδημιών
- έλεγχος και εξάλειψη ενδημικών ζωονοσογόνων, παραμελημένων τροπικών ή μεταδιδόμενων ασθενειών
- ενίσχυση της αξιολόγησης, διαχείρισης και επικοινωνίας των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων
- περιορισμό της σιωπηλής πανδημίας της μικροβιακής αντοχής (AMR) και την καλύτερη ενσωμάτωση του περιβάλλοντος στην προσέγγιση One Health
Η βασική πρόκληση για την υλοποίηση του σχεδίου
Καθώς ο FAO παρέδωσε την εκ περιτροπής προεδρία της γραμματείας στον ΠΟΥ, ο Γενικός Διευθυντής Κου σημείωσε την ουσιαστική πρόοδο του περασμένου έτους στις προσπάθειες για συλλογική ανάπτυξη του σχεδίου δράσης και πρόσθεσε: «Τώρα η πρόκληση είναι η εφαρμογή: πώς μεταφράζουμε το έργο μας επιτόπου για να στηρίξουμε τα μέλη μας; Και πώς κινητοποιούμε χρηματοδοτικούς και χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για να υποστηρίξουμε το Κοινό Σχέδιο Δράσης;»
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε: «Πρέπει να οικοδομήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη και συντονισμένη δομή διακυβέρνησης One Health σε παγκόσμιο επίπεδο. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή ομάδα εργαζομένων, δεσμευμένη πολιτική βούληση και βιώσιμες οικονομικές επενδύσεις. Πρέπει να αναπτύξουμε έναν πιο ενεργό τρόπο επικοινωνίας και δέσμευσης σε όλους τους τομείς, τους κλάδους και τις κοινότητες για να προκαλέσουμε την αλλαγή που χρειαζόμαστε».
Η Monique Eloit, Γενική Διευθύντρια του OIE αναγνώρισε το βασικό ορόσημο του Μνημονίου Συνεργασίας με το UNEP, λέγοντας: «Σήμερα, χαίρομαι ιδιαίτερα που η Τριμερής μας συνεργασία επεκτείνεται για να συμπεριλάβει το UNEP ως ισότιμο εταίρο. Η εντολή, η τεχνογνωσία και τα δίκτυά του θα συμβάλουν σημαντικά στην προώθηση της One Health. Αυτό το νέο κεφάλαιο στη συνεργασία μας θα μας κάνει πιο δυνατούς και πιο έτοιμους να υπηρετήσουμε τα μέλη μας και να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις για την υγεία».
Η Εκτελεστική Διευθύντρια του UNEP Inger Andersen δήλωσε: «Αυτό που είναι εμφανές σε όλους όσοι εμπλέκονται στο One Health είναι ότι κανένας τομέας δεν μπορεί να λύσει τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μόνος. Για να διασφαλίσουμε την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος – για να εξασφαλίσουμε το ίδιο το μέλλον αυτού του πλανήτη – χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία και συνεργασίες. Πρέπει να είμαστε μαζί και να συνεργαστούμε αν θέλουμε να ευδοκιμήσουμε μαζί. Το UNEP, ως το νεότερο πλήρες μέλος της Συμμαχίας, είναι έτοιμο να κάνει το μέρος του ως ισότιμος εταίρος».
Αυξημένη ευαισθητοποίηση για το One Health
Καθώς ο κόσμος εισέρχεται στο τρίτο έτος της πανδημίας COVID-19, με εκτιμώμενο κόστος 8 έως 16 τρισεκατομμύρια δολάρια, υπάρχει αυξημένη ευαισθητοποίηση και ευρεία αναγνώριση της σημασίας του One Health ως μακροπρόθεσμης, βιώσιμης και βιώσιμης προσέγγισης. Και επίσης τώρα έχει πλέον ενσωματωθεί σταθερά στην παγκόσμια ατζέντα, από τις G7 και G20 έως τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τα συστήματα τροφίμων. Για την υποστήριξη ενός παγκόσμιου Συνασπισμού One Health, καταγράφηκε μια δέσμευση One Health στη Σύνοδο Κορυφής των Συστημάτων Τροφίμων του ΟΗΕ, με στόχο την οικοδόμηση δέσμευσης σε όλους τους τομείς, τους κλάδους και όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Αυτή η δέσμευση θα βοηθήσει στη διαμόρφωση οδών μετασχηματισμού των εθνικών συστημάτων αγροδιατροφής ως μέρος της παρακολούθησης της Συνόδου Κορυφής.
Την περασμένη χρονιά (2021) είδαμε την Τριμερή συνεργασία να εφαρμόζει μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες για το One Health, συμπεριλαμβανομένης της Αντιμικροβιακής Αντίστασης ( Anti–Microbial Resistance–AMR). Η ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου One Health είχε σημαντικό επιστημονικό συμβουλευτικό ρόλο. Οι περιφερειακές πλατφόρμες One Health ενισχύθηκαν και ξεκίνησαν νέες για την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών. Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε επίσης στη θέσπιση ενός κοινού πλαισίου για την AMR, μιας Global Leaders’ Group για την AMR, και στις εργασίες για μια Πλατφόρμα Συνεργασίας Πολυμερών AMR, κινητοποιώντας πόρους και δράση για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής που απειλεί τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτά τα επιτεύγματα αντικατοπτρίζουν την επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ της Τριμερούς και του UNEP, η οποία έχει πλέον φτάσει σε ένα σημαντικό νέο ορόσημο με την υπογραφή μιας επίσημης συμφωνίας συνεργασίας.
Πηγή: 18 March 2022 – Joint News Release Rome/Paris/Geneva/Nairobi