εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα συστήματα στέγασης χοίρων
Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι πιθανό να αυξηθούν μακροπρόθεσμα, γεγονός που θα έχει μόνιμη επίδραση στον τρόπο παραγωγής των χοίρων. Υπάρχουν διάφοροι πρακτικοί τρόποι με τους οποίους οι παραγωγοί μπορούν να προετοιμαστούν για την κλιματική αλλαγή.
Η κλιματική αλλαγή ορίζεται ως μακροπρόθεσμες αποκλίσεις στα κλιματικά πρότυπα και τη θερμοκρασία. Λόγω της αυξημένης παγκόσμιας θερμοκρασίας, της καταπάτησης της ερήμου, της αποψίλωσης των δασών και των κυμάτων καύσωνα, η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει το βάρος του θερμικού στρες, ιδιαίτερα στις τροπικές περιοχές και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας, μειωμένη πρόσληψη τροφής και μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης στους χοίρους.
Επιβίωση των εντόμων που δρουν ως παράσιτα
Ο θερμότερος καιρός ενισχύει την επιβίωση εντόμων όπως οι μύγες και οι ψείρες που μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες. Η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών σε μια μονάδα παραγωγής χοίρων θα αυξήσει το κόστος των κτηνιατρικών υπηρεσιών και των φαρμάκων.
Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε ξηρασίες, μειωμένη διαθεσιμότητα νερού, αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω αυξημένου ενεργειακού κόστους για ψύξη και αερισμό και υψηλότερο κόστος ζωοτροφών λόγω μειωμένης παραγωγής των καλλιεργειών. Η εμφάνιση συχνότερων ακραίων κλιματικών φαινομένων αναμένεται να οδηγήσει σε πρόσθετες αυξήσεις τιμών για τις σημαντικότερες γεωργικές καλλιέργειες.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η θερμική καταπόνηση έχει εκτιμηθεί ότι κοστίζει μεταξύ 300 και 900 εκατομμυρίων $ ετησίως, ανάλογα με το έτος και τη μέθοδο εκτίμησης. Ως εκ τούτου, τα συστήματα παραγωγής χοίρων πρέπει να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή για να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις.
Συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή χοίρων
Επιδράσεις του θερμικού στρες
Το θερμικό στρες προκύπτει από τη συσσώρευση ενέργειας στο σώμα που προκαλείται από μια ανισορροπία μεταξύ παραγωγής θερμότητας και απώλειας θερμότητας. Οι χοίροι είναι πολύ ευάλωτοι στις υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά όταν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια συσκευή ποτίσματος. Το θερμικό στρες μπορεί να είναι οξύ ή χρόνιο.
Οξύ θερμικό στρες σημαίνει έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το χρόνιο θερμικό στρες περιγράφει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος για μεγάλο χρονικό διάστημα (μέρες έως εβδομάδες) που επιτρέπει μερικό ή ολικό εγκλιματισμό στο περιβάλλον. Το θερμικό στρες έχει ως αποτέλεσμα περιορισμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, η οποία με τη σειρά της μειώνει την απόδοση της παραγωγής και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία. Επιπλέον, η προγεννητική θερμική καταπόνηση μεταβάλλει την κατανομή της ενέργειας μεταξύ της εναπόθεσης άπαχου και λίπους, με αποτέλεσμα τα πιο παχιά σφάγια κατά τη σφαγή.
Διαθεσιμότητα και ποιότητα πόρων ζωοτροφών
Η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει σωρευτικές αλλαγές στην παραγωγή μεγάλων καλλιεργειών και να μειώσει την ποιότητα των πρώτων υλών για τη διατροφή των χοίρων. Μια αύξηση κατά 1°C στην παγκόσμια μέση θερμοκρασία προβλέπεται να μειώσει τις παγκόσμιες αποδόσεις στο σιτάρι κατά 6,0% και στον αραβόσιτο κατά 7,4%. Σύμφωνα με το σενάριο της πιο ταχείας αύξησης της θερμοκρασίας, προβλέπεται μείωση κατά 16% στις αποδόσεις χειμερινού σιταριού, μείωση 20% στις αποδόσεις χειμερινού κριθαριού και μείωση κατά 42% στις αποδόσεις ανοιξιάτικου κριθαριού μέχρι το τέλος του αιώνα.
Η εμφάνιση συχνότερων ακραίων κλιματικών φαινομένων αναμένεται να οδηγήσει σε πρόσθετες αυξήσεις τιμών για τις σημαντικότερες γεωργικές καλλιέργειες όπως το σιτάρι, ο αραβόσιτος και η σόγια, που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων.
Υγεία και ευημερία
Η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ευημερία των χοίρων, είτε άμεσα προκαλώντας θάνατο ή τροποποιώντας την ικανότητα αντιμετώπισης της έκθεσης σε παθογόνους παράγοντες, είτε έμμεσα αυξάνοντας τη συχνότητα έκθεσης σε υπάρχουσες ή αναδυόμενες ασθένειες δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη φορέων και του ξενιστή τους.
Επιπλέον, εάν η θερμοκρασία στη μονάδα τοκετού υπερβαίνει τους 22°C, ο κίνδυνος θνησιγένειας αυξάνεται λόγω της παρατεταμένης διάρκειας του τοκετού και του σχετικού κινδύνου υποξίας για τα χοιρίδια.
Πώς ρυθμίζουν οι χοίροι τη θερμοκρασία του σώματός τους;
Οι χοίροι είναι ομοιοθερμικά ζώα. Δηλαδή, μπορούν να διατηρήσουν τη βαθιά θερμοκρασία του σώματος σχετικά σταθερή εντός στενών ορίων ακόμη και με μεγάλη διακύμανση του περιβάλλοντος κλιματικού περιβάλλοντος. Οι χοίροι έχουν περιορισμένο αριθμό λειτουργικών ιδρωτοποιών αδένων και προκαλούνται από το θερμικό στρες να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Οι χοίροι ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους μέσω του λαχανιάσματος και της ψύξης του δέρματός τους. Το λαχάνιασμα αυξάνει τη ροή του αέρα και την εξάτμιση του νερού από τους πνεύμονες, που απελευθερώνει θερμότητα. Επιπλέον, οι χοίροι βρίσκονται σε δροσερές επιφάνειες ή σε πιο δροσερές σκιασμένες περιοχές για να βοηθήσουν στη διάχυση της θερμότητας από το σώμα τους ή καλύπτονται με νερό ή λάσπη για να βοηθήσουν στην ψύξη με εξάτμιση.
Επιλογές διαχείρισης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Δομή κτιρίου
Συνιστώνται οι ακόλουθες αλλαγές στο σύστημα στέγασης: αύξηση της δομικής αντοχής και μόνωσης των κτιρίων για να αντέχουν σε υψηλότερους ανέμους, χρήση φυσικού φωτός όταν είναι δυνατόν και λαμπτήρων LED όταν χρειάζεται τεχνητό φως, παροχή κουτιών ερπυσμού σε μονάδα τοκετού για μείωση της συνολικής θερμοκρασίας του κτιρίου, εγκαθιστώντας ηλιακούς συλλέκτες για χρήση ενέργειας και εξετάζοντας το ενδεχόμενο φινιρίσματος εξωτερικού ή μερικού εξωτερικού χώρου για εξοικονόμηση ενέργειας.
Χειρισμός κοπριάς
Τα συστήματα ξύστρας προκαλούν σημαντική μείωση στις εκπομπές αέρα ενός κτιρίου και παρέχουν καλύτερη ποιότητα αέρα του κτιρίου. Με ένα σύστημα ξύστρας, η κοπριά απομακρύνεται από τον αχυρώνα δύο ή περισσότερες φορές κάθε μέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λιγότερα αέρια από το μεταβολισμό αναερόβιων μικροβίων κατά τη χώνευση της κοπριάς. Επιπλέον, η ενσωμάτωση συστημάτων ανάκτησης ενέργειας, όπως οι αναερόβιοι χωνευτές, στα σχέδια κατοικιών θα έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένο ενεργειακό ισοζύγιο.
Εξαερισμός
Τα συστήματα εξαερισμού θα πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να διασφαλίζουν ομοιόμορφη ποιότητα αέρα σε όλο το κτίριο σε συγκεκριμένες παραμέτρους, όπως θερμοκρασία, υγρασία, ταχύτητα αέρα και συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα. Οι φυγόκεντροι ανεμιστήρες είναι πιο αποτελεσματικοί από τους αξονικούς ανεμιστήρες και λειτουργούν καλύτερα έναντι των εξωτερικών δυνάμεων του ανέμου και είναι πιο εύκολο να συντηρηθούν. Επιπλέον, τα ανοίγματα οροφής σε όλο το κτίριο παρέχουν ομοιόμορφη και καλή ποιότητα αέρα στο κτίριο. Οι ανεμιστήρες και τα χειριστήρια εισόδου πρέπει να συγχρονίζονται και να ελέγχονται από τουλάχιστον δύο αισθητήρες θερμοκρασίας ανά δωμάτιο για να διασφαλίζονται οι κατάλληλες και ομοιόμορφες συνθήκες.
Συμπέρασμα
Οι πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην εκτροφή χοίρων δεν περιορίζονται στις επιπτώσεις της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος στην υγεία, την καλή διαβίωση και την απόδοση των χοίρων.
Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να επηρεάσει το κόστος των ζωοτροφών και δεδομένου ότι το κόστος των ζωοτροφών αποτελεί περίπου το 60-70% του συνολικού κόστους παραγωγής, η βιομηχανία χοίρων πρέπει να ελαχιστοποιήσει τις τρέχουσες και μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγικότητα και την κερδοφορία για να παραμείνει ανταγωνιστική.
Διάφορες επιλογές προσαρμογής είναι διαθέσιμες για την κατασκευή συστημάτων στέγασης για να διασφαλιστεί η βελτίωση του κλίματος για τους χοίρους. Ωστόσο, θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνα και πρόσθετα εκπαιδευτικά προγράμματα από κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την προσαρμογή και τις στρατηγικές ανθεκτικότητας για την ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων.
Πηγή:
Απόδοση στα ελληνικά: Καίτη Μυλωνά, κτηνίατρος