εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Σύνοδος Κορυφής για την Υγεία των Φυτών
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φυτοπροστασίας συνεδρίασε την Τρίτη, 05.04.2022, με στόχο να θέσει νέα φυτοϋγειονομικά πρότυπα τόσο για την προστασία της ανθρώπινης ευημερίας όσο και για τη διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Η Σύνοδος Κορυφής για την Υγεία των Φυτών στοχεύει στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και στην προστασία της ανθρώπινης υγείας
Τα παράσιτα και οι ασθένειες των φυτών προκαλούν απώλειες στις καλλιέργειες τροφίμων έως και 40%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του FAO. Και η ζημιά που προκαλούν στη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων, επιδεινώνει την πείνα στον κόσμο και απειλεί την αγροτική ζωή.
Στην εναρκτήρια ομιλία της, στη 16η Σύνοδο της επίσημα Επιτροπής για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα (CPM), η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του FAO Beth Bechdol τόνισε τις κρίσιμες ευκαιρίες για την προβολή των φυτοϋγειονομικών ζητημάτων.
Η Επιτροπή είναι το διοικητικό όργανο της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Φυτών (IPPC) μιας διακυβερνητικής συνθήκης που υπογράφηκε από περισσότερες από 180 χώρες για τον συντονισμό της πρόληψης και του ελέγχου των φυτικών παρασίτων.
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας των Φυτών
Ο ανώτερος αξιωματούχος επεσήμανε ότι ο πρώτος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας των Φυτών θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου και το πρώτο Διεθνές Συνέδριο για την Υγεία των Φυτών θα φιλοξενηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο.
Η κ. Bechdol ευχαρίστησε τη Φινλανδία για την ηγετική της θέση στην εφαρμογή του Διεθνούς Έτους Υγείας των Φυτών, το οποίο έκλεισε τον Ιούλιο, και τη Ζάμπια που υπερασπίστηκε τη διακήρυξη της ετήσιας Διεθνούς Ημέρας, την οποία αποφάσισε η Γενική Συνέλευση την περασμένη εβδομάδα.
Επιπλέον, είπε ότι πέρυσι, η αυξημένη συνεργασία με την Comité de Liaison Europe-Afrique-Caraïbe-Pacifique οδήγησε σε ένα Μνημόνιο Κατανόησης «που θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη υλικού συνηγορίας και μαθημάτων ηλεκτρονικής μάθησης για χρήση από επαγγελματίες φυτοϋγειονομικής σε όλο τον κόσμο».
Πρότυπα υγείας και εμπορίου
Με συνολικά 184 μέρη στην IPPC, η Επιτροπή είναι η μόνη παγκόσμια οντότητα των Ηνωμένων Εθνών που έχει εξουσιοδοτηθεί να θέτει πρότυπα για την προστασία των φυτών και των προϊόντων τους διασυνοριακά, ενώ παράλληλα διευκολύνει την εξοικονόμηση και αποτελεσματικότητα των συνθηκών για τις εγκαταστάσεις εμπορίας σε όλο τον κόσμο.
Η Γραμματεία IPPC δημιουργεί επίσης μια παγκόσμια προειδοποίηση για επιδημίες παρασίτων και ένα σύστημα αντιμετώπισης, ώστε τα κράτη να μπορούν να προετοιμαστούν και να ανταποκριθούν στα αναδυόμενα παράσιτα στην επικράτειά τους.
Και η Γραμματεία εργάζεται επί του παρόντος για την υιοθέτηση προτύπων IPPC για να βοηθήσει τα έθνη να σχεδιάσουν βέλτιστες πρακτικές για την υγεία των φυτών και το ασφαλές εμπόριο.
«Οι τρέχουσες προκλήσεις που βλέπουμε σήμερα δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή παρά να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και να δείξουμε πλήρη δέσμευση για τον μετριασμό των επιπτώσεων των κινδύνων υιοθετώντας τα πρότυπα IPPC και εφαρμόζοντάς τα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο», δήλωσε ο πρόεδρος της CPM, Lucien. Κουάμε Κονάν.
Θετικές επιδράσεις στην αντιμετώπιση της πείνας και στο εμπόριο
Το ασφαλές διασυνοριακό εμπόριο υγιών φυτών και των προϊόντων τους αποτελεί τη βάση μιας ισχυρής τροφικής αλυσίδας αξίας και αποτελεί βασικό συστατικό για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο.
«Χωρίς φυτική παραγωγή, δεν θα υπάρχει τροφή για τον άνθρωπο ή ζωοτροφή για ζώα», υπενθύμισε ο γραμματέας της IPPC Osama El-Lissy.
Υπογράμμισε τον «ουσιώδη ρόλο» της Συνέλευσης στην παροχή γνώσεων και πολιτικών για την ασφαλή μετακίνηση «δισεκατομμυρίων φυτών και φυτικών προϊόντων πέρα από τα σύνορα», προσθέτοντας ότι αυτό συμβάλλει επίσης στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).