εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί διακυμάνσεις στις παγκόσμιες αγροδιατροφικές αγορές
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κυμαινόμενες επιδράσεις σε ολόκληρη την αγροτική αλυσίδα εφοδιασμού και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες έχουν «μαζικό αντίκτυπο» στο προϊόν που εισέρχεται και εξέρχεται από διαφορετικές αγορές.
Το εμπόριο, η παραγωγή, η κατανάλωση, η σφαγή των ζώων και η αποθήκευση αντιμετωπίζουν σημαντικές διαταραχές. Σε όλη την αλυσίδα αξίας του κρέατος και των ζώων, όλο το σύστημα –λιπάσματα, ζωοτροφές, ενέργεια, μεταφορές– σχεδόν τα πάντα φέρουν την τιμή πετρελαίου αυτή τη στιγμή.
Με τα λιπάσματα τόσο ακριβά, οι αγρότες θα χρησιμοποιούν λιγότερα και επομένως οι αποδόσεις των καλλιεργειών θα είναι χαμηλότερες, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές σιτηρών μέχρι το 2023. Προσθέστε σε αυτά τις λιγότερο από τις ιδανικές καιρικές συνθήκες και τον πόλεμο στην Ουκρανία, και οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονται σε κίνδυνο επάρκειας των αποθεμάτων.
Ο αγροτικός κόσμος ανησυχούσε ήδη για το ποιες θα ήταν οι προοπτικές των ζωοτροφών το 2022. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ξηρασία στη Βόρεια Αμερική. Η Κίνα αναφέρει ότι έχει κάποιες ανησυχίες για τις καιρικές συνθήκες και εκεί. Οι τιμές των ζωοτροφών έχουν ήδη ανέβει. Είναι σαφές ότι το ξέσπασμα του πολέμου ώθησε την κερδοσκοπία ως προς τις τιμές προς τα πάνω και τώρα υπάρχει πολλή ανησυχία για την επαρκή προσφορά αγαθών στην παγκόσμια αγορά.
Ενώ η κανονική ροή του εμπορίου έχει διαταραχθεί λόγω του πολέμου, τα γεωργικά προϊόντα θα εξακολουθούν να κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο, αν και με διαφορετικούς τρόπους. Η μεταφορά αγοραστών είναι αναπόφευκτη. Δεν πρόκειται να εξαφανιστούν οι ρωσικές εξαγωγές στην παγκόσμια αγορά ως αποτέλεσμα αυτού, αλλά θα ρέουν σε διαφορετικά μέρη. Υπάρχουν ορισμένες χώρες που δεν έχουν την πολυτέλεια να μην αγοράσουν από τη Ρωσία. Για παράδειγμα, ένας έμπορος στην Αίγυπτο, θα πρέπει να αγοράσει σιτηρά σε προσιτές τιμές για να κρατήσει τους ανθρώπους μακριά από την πείνα. Δεν πρόκειται για γεωπολιτική. Είναι μόνο για την τροφή.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν απαγορεύσεις εξαγωγών σε ορισμένα προϊόντα για να διασφαλίσουν την επισιτιστική ασφάλεια στις χώρες τους.
Αλλά, όταν μιλάμε για τις φτωχές αφρικανικές χώρες, πρέπει να ψάξουν αλλού για προϊόν, ιδίως στις ασιατικές αγορές, αλλά και στη Μέση Ανατολή. Και το ερώτημα είναι, εάν αυτές οι χώρες πρέπει να ψάξουν αλλού για ζωοτροφές, θα έρθουν στη Βόρεια Αμερική και τη Βραζιλία, πράγμα που σημαίνει ότι θα πάρουν μέρος των προσφερόμενων ζωοτροφών και έτσι, λόγω της αυξημένης ζήτησης θα αυξηθούν οι τιμές.
Επιπτώσεις στην Ουκρανία
Εν τω μεταξύ, οι αγροτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία αντιμετωπίζουν άνευ προηγουμένου προκλήσεις. Τα χειμωνιάτικα σιτάρια ήταν ήδη στο έδαφος, αλλά όλα τα άλλα δεν έχουν ακόμη φυτευτεί. Αγωνίζονται να φέρουν τρακτέρ στα χωράφια, δεν μπορούν να τρυπήσουν τη νύχτα όταν κανονικά φυτεύανε τη νύχτα επειδή ανησυχούν για επιθέσεις με drone. Δεν έχουν ντίζελ γιατί, και στις δύο πλευρές, ο στρατός παίρνει το ντίζελ για τα τανκς. Τους κλέβουν προϊόντα από τη φάρμα, οι εργάτες τους πήγαν να πολεμήσουν, οι εργάτες που δεν πήγαν να πολεμήσουν τράπηκαν σε φυγή. Οι Ουκρανοί παραγωγοί πουλερικών και ζώων έχουν επίσης σοβαρά εμπόδια που εμποδίζουν την παραγωγή τους.
Έχουμε τώρα σοβαρά προβλήματα σχετικά με την παροχή ρεύματος, ειδικά για εκκολαπτήρια, αλλά και για τη διατροφή και τους καταψύκτες. Έχουμε διαταραχθεί τα σφαγεία, η κατανάλωση υποστηρίζεται από τον χαμένο όγκο εξαγωγών, αλλά βλέπουμε τα κέντρα κατάψυξης να βομβαρδίζονται, επομένως έχουμε πραγματικά προβλήματα. Και πάνω από αυτό, έχουμε προβλήματα προσωπικού, προβλήματα υποδομής, εισροές, ταμειακές ροές και κλοπές. Έτσι, μια ολόκληρη σειρά προβλημάτων που σημαίνει ότι αυτή η βιομηχανία δεν είναι πραγματικά πιθανό να εξάγει σημαντικά στο εγγύς μέλλον.
Όλες αυτές οι διαταραχές σημαίνουν ότι η κατανάλωση κρέατος και πουλερικών στην Ουκρανία θα καταρρεύσει επειδή δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, δεν παρήχθη και οι εξαγωγές απλώς εξαφανίστηκαν ή δεν έχουν πρόσβαση στις εξαγωγικές αγορές.
Επιπτώσεις στον κόσμο
Αναμένεται επίσης να μειωθεί η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος καθώς ο πληθωρισμός συμπιέζει τις καταναλωτικές δαπάνες.
Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα παντού. Δεν έχει σημασία πού κοιτάμε. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου κάνουν τους καταναλωτές να σκεφτούν πού ξοδεύουν τα χρήματά τους. Αυτό είναι πιο εμφανές στις αναπτυσσόμενες αγορές, όπου οι αυξήσεις του κόστους των ζωοτροφών θα περιορίσουν την παραγωγή, άρα θα μειωθεί η ζήτηση, γιατί μια μεγάλη κατηγορία καταναλωτών δεν θα μπορεί να αγοράσει και έτσι αυτή η κατηγορία θα «πεταχθεί» εκτός συστήματος με αλυσιδωτές συνέπειες σε οικονομία, υγεία, αγροτική παραγωγή και εν τέλει τη δημοκρατία.
Πηγή: Feed Strategy
War in Ukraine creates ripple effects on world ag markets