εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Εμβόλιο Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ASF)
Η στιγμή που ο κόσμος κάνει τα πρώτα του εμβόλια για την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) πλησιάζει. Ποιες επιλογές υπάρχουν για τη δημιουργία ενός εμβολίου ASF και πόσο έχει προχωρήσει η έρευνα;
Καθώς η ΑΠΧ είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα, είναι υψίστης σημασίας η πρόληψη της εισαγωγής της ιογενούς νόσου να αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο για τις χώρες που επί του παρόντος είναι απαλλαγμένες από τον ιό της ΑΠΧ. Σε ενδημικές περιοχές, ωστόσο, ο έλεγχος της νόσου εξαρτάται από την αποτελεσματική διάγνωση και την ταχεία θανάτωση μολυσμένων και εκτεθειμένων ζώων. Αυτή δεν είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη, τον έλεγχο και την εξάλειψη της ΑΠΧ. Ως εκ τούτου, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και να διασφαλιστεί η βέλτιστη εφαρμογή τους στο πεδίο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες στρατηγικές για την ανάπτυξη εμβολίων. Ωστόσο, ο ιός ASF είναι πολύπλοκος με ένα γονιδίωμα DNA διπλής έλικας το οποίο είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ο ιός προκαλεί μαζική καταστροφή στα Β και Τ λεμφοκύτταρα στους λεμφικούς ιστούς και τελικά δεν υπάρχει αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση. Επομένως, τα αδρανοποιημένα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά για την αποτροπή μόλυνσης από ASF. Εάν προστεθεί σε αυτό μια σειρά άλλων παραγόντων όπως περιορισμένοι πόροι, πολυπλοκότητα της επιδημιολογίας του ιού, έλλειψη εξουδετερωτικών αντισωμάτων, γενετική μεταβλητότητα και κενά γνώσης σχετικά με την παθογένεση και τη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού, είναι σαφές γιατί είναι δύσκολη η ανάπτυξη προσεγγίσεων που βασίζονται στην ανακάλυψη.
Επιπλέον, η ακριβής φύση των προστατευτικών αποκρίσεων του ξενιστή και των προστατευτικών αντιγόνων πρέπει να προσδιοριστεί πλήρως για να σχεδιαστεί ένα εμβόλιο με επιρροή. Παρά τους περιορισμούς αυτούς, μερικά εργαστήρια που ασχολούνται με τον εμβολιασμό της ASF έχουν συμβάλει σε αρκετά σημαντικά ευρήματα στον τομέα.