εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Κρίσιμα σημεία για τη χρήση εναλλακτικών δημητριακών σε κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής
Η πλειοψηφία των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής τρέφονται με σιτηρέσια με βάση το καλαμπόκι ως την κύρια πηγή πρωτεΐνης και ενέργειας. Όταν το καλαμπόκι γίνεται ακριβό, το ενδιαφέρον αυξάνεται για εναλλακτικές λύσεις.
Τα εναλλακτικά δημητριακά παρουσιάζουν πάντα ανανεωμένο ενδιαφέρον όταν οι τιμές του καλαμποκιού ανεβαίνουν – όπως συμβαίνει αυτό το διάστημα, χωρίς εύκολη πρόβλεψη για χαμηλότερες τιμές στο άμεσο μέλλον. Έτσι, όταν εξετάζονται εναλλακτικά δημητριακά, είναι πιθανό να εμφανιστούν νέα προβλήματα, εκτός εάν κάποιος έχει προγραμματίσει προσεκτικά εκ των προτέρων για να τα αποφύγει.
Ως εναλλακτικά δημητριακά για κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής, αναφέρονται κάποια, έχοντας υπόψη τα πιθανά προβλήματα και ορισμένες λύσεις. Η επιλογή βέβαια έχει να κάνει με τις διαθέσιμες ζωοτροφές και τη σύνθεση του σιτηρεσίου.
- Σιτάρι. Ένας μεγάλος αριθμός κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής τρέφονται ήδη με σιτάρι (μαλακό), όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Το σιτάρι περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη αλλά λιγότερη ενέργεια από το καλαμπόκι. Είναι πλούσιο σε μη αμυλούχους πολυσακχαρίτες (NSP) που μπορεί να αυξήσουν το ιξώδες του εντέρου. Αυτό οδηγεί σε μειωμένη πεπτικότητα των θρεπτικών συστατικών και κολλώδη-υγρά περιττώματα. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τη χρήση ενός ενζύμου ειδικού για το σιτάρι, όπως η ξυλανάση σίτου, αλλά η απόκριση εξαρτάται από την ποιότητα του σίτου και το επίπεδο NSP.
- Κριθάρι. Το κριθάρι δεν μπορεί ποτέ να είναι το μόνο δημητριακό που χορηγείται σε κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής (σε αντίθεση με το σιτάρι) επειδή περιέχει πάρα πολλές φυτικές ίνες (μειωμένη ενέργεια). Όμως, όταν χρησιμοποιείται, πρέπει να συμπληρώνεται με λάδι για να έχει λιγότερη ενέργεια και με ένα ειδικό ένζυμο για το κριθάρι, όπως η βήτα-γλυκανάση, επειδή είναι επίσης πλούσιο σε NSP, αλλά το προφίλ είναι διαφορετικό από το σιτάρι.
- Σίκαλη. Αυτό το δημητριακό αφθονεί στις βόρειες χώρες καθώς μπορεί να αντέξει τον κρύο καιρό κατά την καλλιεργητική του περίοδο. Η σίκαλη είναι ακόμη πιο πλούσια σε NSP και πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, διαφορετικά τα υγρά κολλώδη περιττώματα θα γίνουν σοβαρό πρόβλημα. Δεν υπάρχει αρκετή έρευνα σχετικά με τη χρήση ενζύμων όταν πρόκειται για τροφές πλούσιες σε σίκαλη, αλλά ένα μείγμα ενζύμων όπως περιγράφεται για το σιτάρι και το κριθάρι θα πρέπει να αρκεί. Η σίκαλη είναι επίσης επιρρεπής σε προσβολή από ερυσιβώτιο, έναν μύκητα που παράγει μια μυκοτοξίνη που επί του παρόντος δεν έχει αντίδοτο. Οι ελαφρά μολυσμένες παρτίδες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου για νεαρά κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής και να αναμιγνύονται με καθαρές παρτίδες για τα μεγαλύτερα πτηνά.
- Τριτικάλε. Αυτό είναι ένα υβρίδιο σιταριού και σίκαλης και τα προβλήματα και οι συστάσεις για τα δύο μητρικά δημητριακά ισχύουν και για αυτό το δημητριακό. Το Triticale είναι πιο ανθεκτικό στην ερυσιβώτια.
- Σόργο. Οι σύγχρονες ποικιλίες θα πρέπει να περιέχουν λίγους από τους αντιθρεπτικούς παράγοντες για τους οποίους ήταν γνωστές οι παλαιότερες ποικιλίες, όπως οι τανίνες. Οι τανίνες μειώνουν τη γευστικότητα της τροφής και την πεπτικότητα των θρεπτικών συστατικών. Η συγκέντρωση τανινών στις ποικιλίες κίτρινων σπόρων κυμαίνεται από 0,2% έως 0,5%, ενώ των περισσότερων ποικιλιών με καφέ σπόρους κυμαίνεται από 0,5% έως περισσότερο από 3%. Αν και το χρώμα των σπόρων είναι ένας καλός αρχικός δείκτης συγκέντρωσης τανίνης, η συγκέντρωση τανινών σε πολλές σύγχρονες ποικιλίες με καφέ σπόρους μπορεί να είναι τόσο χαμηλή όσο στις ποικιλίες με κίτρινους σπόρους. Δεν υπάρχει πρόσθετο που να δεσμεύει τις τανίνες στο σόργο.
- Ρύζι. Το μόνο πρόβλημα με το ρύζι, ειδικά το λευκό σπασμένο ρύζι, είναι ότι είναι ακριβό. Διαφορετικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς καμία ανησυχία. Το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη διάρκεια της σύνθεσης.
Πηγή: https://www.feedstrategy.com/blog/critical-points-for-alternative-protein-sources-in-broilers/