εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Η εστίαση της Ρωσίας στις εξαγωγές σιτηρών και πουλερικών
Στόχος της Ρωσίας είναι να εξάγει 1 εκατομμύριο τόνους πουλερικών ετησίως έως το 2030.
Μέχρι το 2024, η ρωσική κυβέρνηση προβλέπει ότι 818 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) θα επενδυθούν σε αρκετές εκατοντάδες γεωργικά έργα με εξαγωγικό προσανατολισμό. Η χώρα θέλει να ενισχύσει τον τομέα των σιτηρών, τις εξαγωγές πουλερικών και τη βιομηχανία ζωοτροφών.
Από το εμπάργκο τροφίμων το 2014, η Ρωσία έχει χάσει σχεδόν όλες τις εξαγωγές τροφίμων από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και πολλές άλλες χώρες, με αποτέλεσμα την έλλειψη ορισμένων προϊόντων και τον πλεονασμό άλλων. Αλλά με επιδοτήσεις και ειδικά έργα, οι ρωσικές γεωργικές εταιρείες κατάφεραν να ξεπεράσουν τους διακηρυγμένους στόχους επισιτιστικής ασφάλειας στους περισσότερους κλάδους της κτηνοτροφίας, εκτός από την παραγωγή νωπού γάλακτος. Η Ρωσία επιδιώκει ακόμη και να εξάγει περισσότερα προϊόντα.
Αναδυόμενες οικονομίες
Ο Ντμίτρι Κράσνοφ, διευθυντής του ρωσικού κέντρου, Agroexport, έχει προβλέψει ότι οι ρωσικές αγροτικές εξαγωγές πρόκειται να αυξηθούν από 30,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (27,2 εκατομμύρια ευρώ) το 2020 σε 37 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (33 εκατομμύρια ευρώ) το 2024. Από τα πρόσθετα Έσοδα από εξαγωγές 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι για προϊόντα διατροφής (κυρίως κρέας), 1,78 δισεκατομμύρια ευρώ για λάδι και λίπος και 0,98 δισεκατομμύρια ευρώ για σιτηρά. Σχεδόν το 81% των επενδύσεων αναμένεται να διοχετευθεί σε ολοκαίνουργια έργα.
Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά στην αύξηση της παραγωγής μπιζελιού για κτηνοτροφική χρήση
Η επεξεργασία του μπιζελιού έχει προσελκύσει επενδύσεις ρεκόρ στη Ρωσία, υποσχόμενες να παραδώσει ένα ευρύ φάσμα νέων πρώτων υλών υψηλής αξίας στη βιομηχανία ζωοτροφών.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας θα αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης της γεωργικής παραγωγής και τη μερίδα του λέοντος στις συνολικές προγραμματισμένες επενδύσεις περίπου 305 δισεκατομμυρίων ρούβλια (3,8 δισεκατομμύρια ευρώ). Μέχρι τώρα, με εξαίρεση τα σιτηρά, τρόφιμα ρωσικής προέλευσης εξάγονταν κυρίως στην περιοχή της ΚΑΚ. «Ωστόσο, η περαιτέρω ανάπτυξη των ρωσικών αγροτικών εξαγωγών θα συνδεθεί κυρίως με χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Ινδίας και της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο Krasnov.
Μια νέα εποχή στον κλάδο των σιτηρών
Η ανάπτυξη των εξαγωγών αναμένεται να ωθηθεί κυρίως από την επέκταση της παραγωγής σιτηρών. Στο πλαίσιο μιας στρατηγικής ανάπτυξης της βιομηχανίας σιτηρών, η ρωσική κυβέρνηση στοχεύει να παράγει 150 εκατομμύρια τόνους σιτηρών ετησίως έως το 2030 για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για ζωοτροφές στην εγχώρια αγορά, καθώς και να πουλήσει περισσότερα σιτηρά σε ξένους πελάτες.
Για να τροφοδοτήσει αυτή την ανάπτυξη, το ρωσικό Υπουργείο Γεωργίας, μεταξύ άλλων έργων, κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη νέων υψηλής παραγωγικότητας ποικιλιών σιτηρών για 6 δισεκατομμύρια ρούβλια (80,3 εκατομμύρια ευρώ). Το πρόγραμμα προβλέπει την ανάπτυξη τουλάχιστον 26 ανταγωνιστικών ποικιλιών καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 17 ποικιλιών έως το 2025.
Η Ρωσία θα συνεχίσει να εισάγει ΓΤΟ σόγια μέχρι το 2023
Το ρωσικό Υπουργείο Γεωργίας επιδιώκει να διατηρήσει τους ισχύοντες κανόνες για την εισαγωγή σόγιας ΓΤΟ μέχρι τουλάχιστον την 1η Ιανουαρίου 2023, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο «η εκστρατεία προμήθειας ζωοτροφών, τα επιχειρηματικά σχέδια των εταιρειών κτηνοτροφίας και πουλερικών και να μην προκληθεί αύξηση των τιμών των ζωοτροφών».
«Στην παγκόσμια αγορά, βλέπουμε 3 σχετικά νέες διαδικασίες, δηλαδή την εμφάνιση υβριδικών ποικιλιών σιταριού, την επεξεργασία γονιδιώματος με χρήση της τεχνολογίας CRISPR και την εμπορική ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων σπόρων. Κάθε ένα από αυτά τα φαινόμενα, εάν είναι επιτυχές, μπορεί να ανατρέψει δραματικά την παλίρροια στην αγορά σιτηρών και να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση για την παραδοσιακή παραγωγή σπόρων μας», δήλωσε στο τοπικό περιοδικό Agroinvestor, ο Dmytri Rylko, γενικός διευθυντής του Ρωσικού Ινστιτούτου Μελετών Αγροτικής Αγοράς.
Ο κύριος στόχος του νέου προγράμματος είναι να ανοικοδομήσει τη ρωσική βιομηχανία σιτηρών και να πείσει τους αγρότες να στραφούν σε πιο πολύτιμα σιτηρά. Όπως εξήγησε η Elena Turina, διευθύντρια του αναλυτικού τμήματος της Ρωσικής Ένωσης Σιτηρών, η τρέχουσα παραγωγή πολύτιμου σίτου με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη ή σκληρού σίτου στη Ρωσία είναι ανεπαρκής και αυτό είναι το ζήτημα που έχει σχεδιαστεί να λύσει το νέο πρόγραμμα.
Ενίσχυση των εξαγωγών πουλερικών
Την επόμενη δεκαετία, η Ρωσία θα χρειαστεί περισσότερα σιτηρά για να θρέψει τον αυξανόμενο πληθυσμό πουλερικών, καθώς η χώρα βρίσκεται σε γρήγορο δρόμο για την ενίσχυση των εξαγωγών πουλερικών. «Αυτή τη στιγμή, εξάγουμε περίπου 300.000 τόνους πουλερικών ετησίως. Το 2025, στόχος μας είναι να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό σε 700.000 τόνους και να φθάσουμε σε 1 εκατομμύριο τόνους έως το 2030», δήλωσε η Galina Bobyleva, γενική διευθύντρια της Ρωσικής Ένωσης Παραγωγών Πουλερικών.
Οι ρωσικές εξαγωγές κρέατος γαλοπούλας αναμένεται να τετραπλασιαστούν την επόμενη δεκαετία, καθώς η Ρωσία είναι πιθανό να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός γαλοπούλας στον κόσμο, έχοντας σχετικά χαμηλή εγχώρια ζήτηση. «Δεδομένης της αύξησης των όγκων παραγωγής, καθώς και του ανοίγματος νέων αγορών, οι ρωσικές εξαγωγές κρέατος γαλοπούλας ενδέχεται να ανέλθουν σε 35.000 τόνους ετησίως έως το 2030 (αξίας 66,9 εκατ. ευρώ)», προέβλεψε η Agroexport.
Σύμφωνα με την Agroexport, οι μεγαλύτερες προοπτικές για τις ρωσικές εξαγωγές πουλερικών, και συγκεκριμένα τις εξαγωγές γαλοπούλας, βρίσκονται στην Αφρική (ιδίως τη Νότια Αφρική) καθώς και στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. «Λόγω του υψηλού ποσοστού του μουσουλμανικού πληθυσμού σε περιοχές όπως η Αφρική και η Μέση Ανατολή, πιθανότατα η αύξηση των εξαγωγών σε αυτές τις περιοχές θα οδηγήσει σε αύξηση του μεριδίου των εξαγωγών προϊόντων που είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τις απαιτήσεις Halal», είπε ο Sergey Lakhtyukhov, γενικός διευθυντής της Ρωσικής Ένωσης Πτηνοτρόφων.
Ο Lakhtyukhov αναμένει ότι η ανάπτυξη των ρωσικών εξαγωγών πουλερικών δεν θα είναι τεράστια τα επόμενα χρόνια λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία Covid-19, καθώς και άλλων παραγόντων όπως το αυξανόμενο κόστος logistics στις διεθνείς παραδόσεις. Όμως, μακροπρόθεσμα, η επέκταση των εξαγωγικών προμηθειών αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη της βιομηχανίας πουλερικών της Ρωσίας. Η επέκταση των εξαγωγών πουλερικών αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στη ρωσική βιομηχανία σιτηρών. Ιστορικά, η Ρωσία έχει επικεντρωθεί κυρίως στην παραγωγή σιταριού. Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, η παραγωγή σόγιας και καλαμποκιού αναμένεται να αυξηθεί γρήγορα στη Ρωσία την επόμενη δεκαετία.
Ανταγωνισμός στον κλάδο των ζωοτροφών
Μια αποτελεσματική βιομηχανία ζωοτροφών αναμένεται να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της επερχόμενης εκστρατείας ανάπτυξης των εξαγωγών της Ρωσίας. «Πέρασαν οι καιροί που η ρωσική κτηνοτροφία άνθισε σε τέλειες συνθήκες, προστατευμένη από τις εισαγωγές με κυρώσεις», σχολίασε μια πηγή στη ρωσική κτηνοτροφική βιομηχανία. «Στις ξένες αγορές, πρέπει να ανταγωνιστούμε τις ισχυρότερες και πιο αποτελεσματικές εταιρείες του κόσμου και αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες μας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές».
Η Ρωσία ελπίζει να αυξήσει τις εξαγωγές σιτηρών στην Κίνα
Η Κίνα είναι κοντά στο άνοιγμα της αγοράς της για προμήθειες σιτηρών από ολόκληρη τη ρωσική επικράτεια, δήλωσε ο Anton Karmazin, αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής κτηνιατρικής υπηρεσίας Rosselkhoznadzor. Η επικείμενη εμπορική συμφωνία αναμένεται να ωφελήσει και τις δύο χώρες.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Laktyukhov, η ρωσική πτηνοτροφική βιομηχανία βιώνει την πίεση της αύξησης του κόστους παραγωγής, η οποία συνδέεται κυρίως με τις ακριβές ζωοτροφές. «Η αύξηση του κόστους παραγωγής οδηγεί σε αύξηση της τιμής του τελικού προϊόντος. Στο σημερινό περιβάλλον πληθωριστικής ανάπτυξης, η αγοραστική δύναμη των εγχώριων καταναλωτών έχει μειωθεί σημαντικά. Επί του παρόντος, οι πτηνοτρόφοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις τιμές πώλησης για τα σφάγια κοτόπουλου. Οι εξαγωγές ακριβότερων προϊόντων πουλερικών, όπως μέρη κοτόπουλου και επεξεργασμένα προϊόντα πουλερικών, αναμφίβολα θα μείωναν τον βαθμό αυτών των πιέσεων», κατέληξε ο Laktyukhov.