εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Δανία: Μελέτη δοκιμάζει νέες ποικιλίες φάβας ως χοιροτροφή
Οι νεότερες ποικιλίες φάβας έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε τανίνες από τις προηγούμενες ποικιλίες, γεγονός που τις καθιστά ενδιαφέρουσα επιλογή ως ζωοτροφή. Ως εκ τούτου, μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία ξεκίνησε να αξιολογήσει την αξία της διατροφής με φάβα σε χοιρίδια.
Η φάβα, ένα όσπριο και ένα είδος βίκου, χρησιμοποιείται τόσο σε ζωοτροφές όσο και για ανθρώπινη κατανάλωση. Είναι θρεπτικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, μπορεί να καλλιεργηθεί χειμώνα και άνοιξη και αζωτοδεσμεύει. Ένα ενδιαφέρον πλεονέκτημα αυτού του είδους είναι ότι έχει τη δυνατότητα να καλλιεργηθεί ευρύτερα στη Βόρεια Ευρώπη.
Διαφορετικές ποικιλίες φάβας για απογαλακτισμό γουρουνιών
Οι ποικιλόμορφες (ταννικές) ποικιλίες δοκιμάστηκαν αρχικά σε χοιρίδια. Το πείραμα σχεδιάστηκε με 1 ομάδα ελέγχου στην οποία δόθηκε σύνθετη τροφή με βάση τη σόγια και 3 πειραματικές ομάδες που η καθεμία έλαβε ξηρή τροφή σε σφαιρίδια με 25% φάβα. Η μία πειραματική ομάδα έλαβε τη μαύρη ποικιλία Columbo (χωρίς τανίνες) με λευκά άνθη και οι άλλες 2 τις ποικιλίες Fuego και Espresso που περιέχουν τανίνες, αντίστοιχα.
Το πείραμα δεν έδειξε διαφορά στην πρόσληψη τροφής μεταξύ των ομάδων. Ωστόσο, για ολόκληρη την περίοδο απογαλακτισμού (9-30 kg), τα αποτελέσματα από τις 3 πειραματικές ομάδες ήταν εξίσου καλά ή και ξεπέρασαν τα αποτελέσματα στην ομάδα ελέγχου των χοιριδίων.
Οι καλλιέργειες δημιουργούν νέες ευκαιρίες ζωοτροφών
Οι καλλιέργειες κάλυψης που καλλιεργούνται κυρίως με σκοπό τη βελτίωση ή την προστασία του εδάφους, διευρύνουν επίσης τις επιλογές για τους κτηνοτρόφους δημιουργώντας νέες ευκαιρίες διατροφής και παρέχοντας ανάπαυση για πολυετή βοσκοτόπια.
Οι 2 ομάδες που έλαβαν 25% δίαιτα ποικίλης φάβας (Fuego ή Espresso), είχαν στατιστικά υψηλότερη ημερήσια ανάπτυξη τόσο από την ομάδα ελέγχου όσο και από την ομάδα των χοιριδίων που έλαβαν 25% δίαιτα με λευκά άνθη φάβα (Columbo).
Η υγεία των χοίρων ήταν γενικά καλή και η θνησιμότητα ήταν χαμηλή σε όλες τις ομάδες. Ενδιαφέρον, ωστόσο, ήταν ότι ο αριθμός των ημερών που οι χοίροι έλαβαν θεραπεία για διάρροια ήταν σημαντικά χαμηλότερος για την ομάδα Espresso σε σύγκριση με το Columbo.
Φάβα σε χοίρους πάχυνσης
Σε ένα άλλο πείραμα, η ποικιλία φάβας Fuego συμπεριλήφθηκε στο 21% της υγρής τροφής για χοίρους πάχυνσης. Οι χοίροι δεν είχαν πρόβλημα με τη γεύση της τροφής και δεν σημειώθηκαν προκλήσεις με την πρόσληψη τροφής του μείγματος φάβας. Οι χοίροι απέδωσαν καλά με οριακά χαμηλότερη χρησιμοποίηση τροφής (0,02) ανά κιλό κέρδος και χαμηλότερη τιμή παραγωγής 4%.
Αυτό το πείραμα επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα από το πείραμα με τα χοιρίδια, ότι οι ποικιλίες με λευκά άνθη και οι ποικιλίες φάβας Fuego και Espresso μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε έως και 20% των σιτηρεσίων χοίρων.
Βελτιστοποίηση της φάβας
Η Faba Bean (γνωστή και ως φάβα), η ποιότητα της τροφής και η σταθερότητα της απόδοσης βελτιστοποιούνται τώρα μέσω των έργων NORFAB και IMFABA.
Το NORFAB ιδρύθηκε με στόχο την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας αναπαραγωγής φάβας με βάση τη γονιδιωματική μέσα από μια συλλογική προσπάθεια από συνεργάτες από τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία και τον Καναδά.
Μέσω αυτού του προγράμματος, δημιουργήθηκαν γενετικοί και γονιδιωματικοί πόροι, συμπεριλαμβανομένου ενός συνόλου γονιδίων αναφοράς υψηλής ποιότητας και ενός πίνακα ποικιλότητας. Αυτοί οι νέοι πόροι επέτρεψαν τον εντοπισμό της μετάλλαξης vc1, η οποία είναι η μόνη γνωστή πηγή χαμηλής περιεκτικότητας σε αντιθρεπτικά συστατικά. Οι Δανοί εκτροφείς Nordic Seed και Sejet Plant Breeding είναι κεντρικοί εταίροι και οι δύο ξεκίνησαν προγράμματα αναπαραγωγής φάβας ως μέρος του έργου NORFAB. Οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα συνεχίζονται τώρα στο IMFABA, το οποίο επικεντρώνεται στην ποιότητα των πρωτεϊνών, την ανοχή στην ξηρασία, τη σταθερότητα της απόδοσης και την επιλογή των αμιγών μητρικών γραμμών για την παραγωγή συνθετικών ποικιλιών.