εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Απαγόρευση της θανάτωσης αρσενικών νεοσσών
Η Ιταλία με μια τροπολογία που παρουσιάστηκε στο ιταλικό κοινοβούλιο βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην απαγόρευση της θανάτωσης αρσενικών νεοσσών.
Η τροπολογία θα εισαγάγει, έως τα τέλη του 2026, την απαγόρευση της επιλεκτικής θανάτωσης αρσενικών νεοσσών που σήμερα θεωρούνται απόβλητα παραγωγής στη βιομηχανία αυγών.
Στη βιομηχανία αυγών, οι αρσενικοί νεοσσοί θεωρούνται άχρηστοι για παραγωγή καθώς δεν μπορούν να γεννήσουν αυγά. Δεν μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για κρέας, καθώς διαφέρουν από τα πιο κοινά κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων. Για το λόγο αυτό, 25-40 εκατομμύρια αρσενικών νεοσσών σκοτώνονται κάθε χρόνο μόνο στην Ιταλία. Τεμαχισμένοι ζωντανοί ή ασφυκτικοί, οι νεοσσοί θανατώνονται αμέσως, μέσα στις πρώτες 24 ώρες από τη γέννηση, και χωρίς τη χρήση εκπληκτικών τεχνικών.
Το 2020 ξεκίνησε στην Ιταλία μια εκστρατεία που υπογράφηκε από πάνω από 100 χιλιάδες άτομα ακριβώς για να ζητήσει από την κυβέρνηση και τον κλάδο της πτηνοτροφίας ωοπαραγωγής να βάλουν ένα τέλος σε αυτήν την τρομερή κατάσταση. Χάρη σε αυτό το έργο, ήδη το 2020 η εμπορική ένωση παραγωγών αυγών Assoavi δήλωσε υπέρ της εισαγωγής τεχνολογιών σεξουαλικής επαφής in-ovo, ικανών να αποφύγουν τη σφαγή αρσενικών νεοσσών.
Η τροπολογία που παρουσίασε στις 3 Δεκεμβρίου η βουλευτής Francesca Galizia, επικεφαλής της ομάδας του Κινήματος 5 αστέρων στην Επιτροπή Πολιτικών της ΕΕ, ζητά την απαγόρευση της επιλεκτικής θανάτωσης αρσενικών νεοσσών ορνίθων έως το τέλος του 2026, εκτός από τις περιπτώσεις που η θανάτωση είναι απαραίτητη σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία που διέπει τις ασθένειες των ζώων.
Η τροπολογία προβλέπει χρόνους προσαρμογής στη νομοθεσία για την επικαιροποίηση των εργασιακών διαδικασιών και της τεχνολογικής κατάστασης των επιχειρήσεων του κλάδου των ωοπαραγωγών ορνίθων. Υποστηρίζει επίσης την εισαγωγή και ανάπτυξη τεχνολογιών και εργαλείων για τον προσδιορισμό του φύλου των εμβρύων in-ovo ικανών να προσδιορίσουν το φύλο του νεοσσού ακόμη και πριν από την εκκόλαψη, επίσης μέσω πολιτικών κινήτρων για αυτές τις τεχνολογίες.
Σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, η θέσπιση αυτής της νομοθεσίας προκειμένου να αποφευχθεί η θανάτωση των αρσενικών νεοσσών αναμένεται ήδη από το 2022, ενώ η Επιτροπή της ΕΕ έχει ξεκινήσει δημόσια πρωτοβουλία για τη διενέργεια ελέγχου επάρκειας των ισχυόντων κανόνων για την ευημερία των νεοσσών.
Το ιταλικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί της προτεινόμενης τροπολογίας τις επόμενες εβδομάδες, σώζοντας ενδεχομένως τη ζωή εκατομμυρίων αρσενικών νεοσσών.
Είναι απαραίτητο για την Ιταλία να κάνει μια επιλογή ευθύνης και σεβασμού προς τα ζώα, τα αισθανόμενα όντα, τα οποία δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται μόνο βιομηχανικά απόβλητα.
Η επιλεκτική θανάτωση των αρσενικών νεοσσών που συμβαίνει κάθε χρόνο δεν μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική. Το κοινοβούλιο έχει μια μεγάλη ευκαιρία επιλέγοντας να υποστηρίξει αυτήν την πρόταση, η οποία πηγαίνει επίσης προς τις γραμμές που υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την καλή διαβίωση των ζώων. Είναι καιρός να ενθαρρύνουμε την εισαγωγή αυτών των τεχνολογιών in-ovo sexing και στην Ιταλία, όπως ήδη κάνουν οι παραγωγοί, και τα ιδρύματα πρέπει να δεσμευτούν σε αυτό το θεμελιώδες μονοπάτι για την πρόοδο της χώρας και των ζώων μας.