εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Η κατάσταση της σόγιας – 2021 και μετά
Σόγια: μια καλλιέργεια που είναι πλέον κρίσιμη για τη διατήρηση του σημερινού ανθρώπινου πληθυσμού. Είναι, ωστόσο, και μια καλλιέργεια που φέρνει μαζί της τεράστιες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα όσον αφορά την καλλιέργεια στη Νότια Αμερική.
Πώς επηρεάζει την παγκόσμια παραγωγή και το εμπόριο – και τι ρόλο παίζει ο κλάδος της χοιροτροφίας;
Μεγάλες ποσότητες γηγενών οικοτόπων έχουν ήδη καταστραφεί για δραστηριότητες όπως η παραγωγή πολτού, η παραγωγή βοείου κρέατος και η καλλιέργεια σόγιας, κυρίως για ζωοτροφές. Μεταξύ των συστατικών φυτικής πρωτεΐνης, η σόγια έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ακατέργαστη πρωτεΐνη, περίπου 40% ανάλογα με την παγκόσμια τοποθεσία. Έχει επίσης ένα ισορροπημένο προφίλ αμινοξέων και πολύ καλή πεπτικότητα.
Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι το 2021 (όπως εξηγείται σε μια έκθεση του Ιουνίου 2021 στο περιοδικό NatureSustainability), η σόγια είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια πηγή πρωτεΐνης για ζωοτροφές. Οι συγγραφείς, οι οποίοι προέρχονται από ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, σημειώνουν ότι η παγκόσμια παραγωγή σόγιας έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2000, κυρίως από νέες εκτάσεις (περίπου 70% της παραγωγής) αλλά και από κέρδη απόδοσης λόγω της προόδου στη γενετική και τις πρακτικές στην καλλιέργεια της σόγιας.
Περιοχή συγκομιδής σόγιας
«Περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής σόγιας βρίσκεται επί του παρόντος στη Νότια Αμερική, όπου η περιοχή συγκομιδής σόγιας έχει αυξηθεί από το 2000 κατά 160% στη Βραζιλία και κατά 57% στην Αργεντινή», αναφέρουν οι ερευνητές. «Κατά την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές σόγιας της Κίνας από τη Βραζιλία αυξήθηκαν κατά 2.000%, κυρίως για την παροχή ζωοτροφών για την κάλυψη της αυξανόμενης κατανάλωσης κρέατος».
Ταυτόχρονα, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ (μια χώρα από την οποία η Κίνα εισάγει επίσης σόγια) αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη περισσότερες εισαγωγές σόγιας στην Κίνα από τη Νότια Αμερική στο μέλλον.
«Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη πηγή ζήτησης σόγιας», εξηγεί ο Stefan Vogel, στρατηγικός αναλυτής του παγκόσμιου τομέα, σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, στο RaboResearch Food & Agribusiness. «Γενικά, ολόκληροι σπόροι σόγιας εισάγονται από την Κίνα για ζωοτροφές, κυρίως από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ με μερικά από την Αργεντινή, και μεταποιούνται σε ζωοτροφή εκεί. Η αγορά βασικά είναι η τροφή για γουρούνια, αν και η παραγωγή ζωοτροφών κοτόπουλου έχει σημειώσει άλμα πρόσφατα».
Κίνα και Βραζιλία
Η Κίνα ξαναχτίζει το εθνικό της κοπάδι χοίρων μετά από μεγάλες απώλειες τα τελευταία χρόνια λόγω της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων. Επί του παρόντος, υπάρχουν πάνω από 440 εκατομμύρια ζωντανοί χοίροι στην Κίνα.
Η Βραζιλία εξάγει επίσης σημαντικές ποσότητες ολόκληρων σπόρων σόγιας στην Ευρώπη και επιπλέον όγκους στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και άλλα μέρη του κόσμου. Το σογιάλευρο (SBM) που παράγεται στη Βραζιλία εξάγεται σε πολλές χώρες, με την Ευρώπη να είναι ο μεγαλύτερος προορισμός ακολουθούμενη από χώρες της ανατολικής και νότιας Ασίας.
Αναμένεται ότι η έκταση σόγιας στη Βραζιλία θα συνεχίσει να αυξάνεται. Τα τελευταία 5 χρόνια ήταν 2-3% το χρόνο, αλλά ήδη για τη φετινή καλλιέργεια ήταν κοντά στο 4,5%. Και μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο από αυτό το 2022, καθώς η ζήτηση είναι ισχυρή και οι αγρότες βγάζουν καλά κέρδη, δεδομένων των υψηλών παγκόσμιων τιμών και του σχετικά αδύναμου βραζιλιάνικου νομίσματος.
ΕΕ και Ευρώπη
Στην ΕΕ, υπάρχει σχετικά σταθερός πληθυσμός ζώων και, ενώ η παραγωγή σόγιας στην ΕΕ έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, οι ποσότητες που προορίζονται για ζωοτροφές από σπόρους σόγιας της ΕΕ ανέρχονται επί του παρόντος στο 7% περίπου του αναγκαίου. «Χρειαζόμαστε 28–29 εκατομμύρια τόνους στην ΕΕ, μη συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, και μόνο περίπου 2 εκατομμύρια τόνοι από αυτούς προέρχονται από σπόρους σόγιας που καλλιεργούνται εγχώρια», λέει. «Το υπόλοιπο είναι εισαγόμενο, με περισσότερες από τις μισές ανάγκες της ΕΕ ως σόγιαλευρο κυρίως από τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Το υπόλοιπο 35% περίπου προέρχεται από εισαγόμενη σόγια που μεταποιείται στην ΕΕ, και πάλι σε μεγάλο βαθμό από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, και λίγο από τη Βόρεια Αμερική και την Παραγουάη. Σε αυτό το σημείο και για το άμεσο μέλλον, η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να εισάγει αλεύρι σόγιας για ζωοτροφές, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την τρέχουσα κατανάλωση κρέατος».
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Soya Europe Matthias Krön σημειώνει ότι κοιτάζοντας όλη την Ευρώπη, η παραγωγή σόγιας αυξάνεται και η δυνατότητα αύξησης της έκτασης είναι πολύ υψηλή. Εξηγεί ότι η σόγια είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους καλλιεργητές σε όλη την Ευρώπη, ειδικά στην Ουκρανία και τη Σερβία, επειδή τώρα υπάρχουν λιγότερα προϊόντα φυτοπροστασίας και τα αζωτούχα λιπάσματα θα συνεχίσουν να είναι πολύ ακριβά. Η σόγια μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί σε πιο βόρειες χώρες, όπως και το καλαμπόκι, και περισσότεροι αγρότες μαθαίνουν πώς να καλλιεργούν σόγια. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμες επιδοτήσεις. Υπάρχουν 10 εκατομμύρια τόνοι που καλλιεργούνται τώρα στην Ευρώπη και θα αυξηθεί σε 15 εκατομμύρια τόνους τα επόμενα εννέα χρόνια, εκ των οποίων το 80% πηγαίνει σε ζωοτροφές.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα εάν έχουμε φτάσει στο «μέγιστο» της κατανάλωσης κρέατος. Τα επίπεδα κατανάλωσης στην Κίνα είναι παρόμοια με αυτά της Ευρώπης τώρα και της Ευρώπης μειώνονται. Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε ένα μείγμα τόσο εισαγωγών όσο και εγχώριων σπόρων σόγιας με στόχο την πιο βιώσιμη παγκόσμια παραγωγή σόγιας παντού.
Για να βοηθήσει την ευρωπαϊκή γεωργία να είναι πιο βιώσιμη, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κατασκευαστών Ζωοτροφών δημοσίευσε το πιο πρόσφατο έγγραφο κατευθυντήριων γραμμών για την προμήθεια σόγιας τον Φεβρουάριο του 2021.
Άλλες χώρες
Εκτός από την Κίνα και την ΕΕ, η Ταϊλάνδη, η Τουρκία και η Ρωσία είναι οι κύριοι εισαγωγείς σόγιας της Νότιας Αμερικής, μαζί με το Βιετνάμ, την Ινδονησία και την Αλγερία. Το SBM (σογιάλευρο) για ζωοτροφές έχει τεράστια ζήτηση τόσο στη Βραζιλία όσο και στην Αργεντινή εν μέσω της αυξανόμενης παραγωγής κρέατος για εξαγωγή, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους εξαγωγείς σόγιας να προμηθευτούν τους όγκους που θα ήθελαν να στείλουν.
Η αδύναμη οικονομία της Αργεντινής, οι υψηλοί φόροι στις εξαγωγές και το σύστημα διπλού νομίσματος αποτελούν προκλήσεις για την εξαγωγή σόγιας εκεί σε σύγκριση με τη Βραζιλία.
Περιοχές καλλιέργειας σόγιας στη Νότια Αμερική
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που δημοσίευσαν το έγγραφο Nature Sustainability, η σόγια καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Νότιας Αμερικής. Χρησιμοποίησαν τόσο δορυφορικές εικόνες όσο και επαλήθευση τοποθεσίας για να προσδιορίσουν τις κύριες περιοχές που είναι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το δάσος του Ατλαντικού, οι θαμνώδεις εκτάσεις Cerrado, το ξηρό δάσος Chaco, η σαβάνα Chiquitania, το λιβάδι Pampas, ο υγρότοπος Pantanal και το δάσος με αγκάθια Caatinga. .
Η μελέτη τους αποκαλύπτει ότι η κάλυψη σόγιας στη Νότια Αμερική αυξήθηκε από 26,4 εκατομμύρια εκτάρια το 2001 σε 55,1 εκατομμύρια εκτάρια το 2019, μια περιοχή μεγαλύτερη από την Καλιφόρνια.
Όσον αφορά την περασμένη σεζόν 2020–21, σύμφωνα με την έκθεση της κυβέρνησης της Βραζιλίας Projections of Agribusiness Brazil 2020/21 έως 2030/31, η παραγωγή σόγιας βρίσκεται επί του παρόντος σε περίπου 135,4 εκατομμύρια τόνους, η μεγαλύτερη που έχει παραχθεί ποτέ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, παράγοντες όπως η επέκταση της παραγωγής, ο αριθμός των βοοειδών και οι τιμές της γης δείχνουν μια σαφή τάση αγροτικής ανάπτυξης προς τα βόρεια.
Παραγωγή σόγιας Βραζιλίας
Σε 10 χρόνια (2030–31), η παραγωγή σόγιας Βραζιλίας προβλέπεται να είναι 175,4 εκατομμύρια τόνοι, μια αύξηση σχεδόν 30%. Η εγχώρια κατανάλωση σόγιας αναμένεται να φτάσει τους 59,1 εκατομμύρια τόνους σε εκείνο το σημείο, αλλά θα μπορούσε να φτάσει έως και τους 66,8 εκατομμύρια τόνους. Θα πρέπει να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια ακριβώς πάνω από την κατανάλωση καλαμποκιού, η οποία προβλέπεται στο 22,8% μεταξύ 2021 και 2030, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, και τα δύο προϊόντα είναι απαραίτητα για την παρασκευή ζωοτροφών.
Οι εξαγωγές σόγιας της Βραζιλίας το 2030–31 προβλέπεται να είναι 116,0 εκατομμύρια τόνοι. Ωστόσο, η πρόβλεψη του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) είναι 121,5 εκατομμύρια τόνοι, που θα αντιστοιχεί συνολικά στο 55,5% των παγκόσμιων εξαγωγών σόγιας.
Οι ερευνητές της Υπηρεσίας Οικονομικής Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του ανώτερου οικονομολόγου Fred Gale, εξηγούν ότι (όπως αναφέρεται στην έκθεσή τους USDA Agricultural Projection to 2030), η κινεζική ζήτηση θα οδηγήσει στη συνεχή ανάπτυξη του εμπορίου σόγιας τα επόμενα δέκα χρόνια, καθώς οι παγκόσμιες εισαγωγές σόγιας ανεβαίνουν 46,2 εκατομμύρια τόνους (26,7%) σε 219,2 εκατομμύρια τόνους. Η Βραζιλία αναμένεται να είναι η κυρίαρχη χώρα εξαγωγής σόγιας έως το 2030. Επιπλέον, η δυναμική της παγκόσμιας παραγωγής έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες.
Επιτυχία των φυτικών τροφίμων
Σε ένα νέο βιβλίο με τίτλο Crop Physiology: Case Histories for Major Crops, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής σόγιας, ενώ η Βραζιλία και η Αργεντινή παρήγαγαν περίπου το ένα τέταρτο. Το μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής σόγιας μεταξύ των 3 χωρών έχει αλλάξει δραστικά τις τελευταίες 3 δεκαετίες, με τη Βραζιλία και την Αργεντινή μαζί να αντιπροσωπεύουν τώρα το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής και τις ΗΠΑ να παράγουν το ένα τρίτο.
Υπάρχουν μερικοί κύριοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την παγκόσμια παραγωγή σόγιας για ζωοτροφές, με κυριότερους την επιτυχία των φυτικών προϊόντων διατροφής και του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα είναι 9,7 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050.
Παραγωγή χοιρινού κρέατος και σόγια
Το SBM είναι επί του παρόντος μια κρίσιμη πηγή πρωτεΐνης στη τροφή των χοίρων σε όλο τον κόσμο. Στην ΕΕ, η εγχώρια και η εισαγόμενη σόγια αποτελούν φθηνή πηγή πρωτεΐνης για την διατροφή των χοίρων από την απαγόρευση της χρήσης ζωικών προϊόντων μετά την κρίση της ΣΕΒ πριν από δύο δεκαετίες.
Σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε από το Food Climate Research Network του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (χρησιμοποιώντας δεδομένα του USDA έως το 2018), το 20% της παγκόσμιας σόγιας χρησιμοποιείται στη διατροφή των χοίρων, 37% σε κοτόπουλα και άλλα είδη πουλερικών και το 6% πηγαίνει στη διατροφή διαφόρων ειδών υδατοκαλλιέργειας. Μόνο το 2% χρησιμοποιείται για τη διατροφή βοοειδών και την παραγωγή βοείου κρέατος. Το υπόλοιπο καταναλώνεται κυρίως σε προϊόντα ανθρώπινης διατροφής και σκυλοτροφές.
Βραζιλία
Αν και είναι η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σόγιας στον κόσμο, η Βραζιλία χρησιμοποιεί επίσης σόγια στη δική της παραγωγή χοιρινού κρέατος και οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος συνεχίζουν να αυξάνονται. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι διεθνείς πωλήσεις έφτασαν τους 453.900 τόνους, όγκος 18,44% υψηλότερος από αυτόν που αποστέλλεται την ίδια περίοδο πέρυσι. Μέχρι τον Αύγουστο, η Brazilian Association of Animal Protein (ABPA) δήλωσε ότι οι όγκοι των εξαγωγών από το έτος μέχρι σήμερα ενίσχυσαν την προσδοκία για νέο ρεκόρ στις συνολικές πωλήσεις για το 2021. Κύριοι προορισμοί για τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος της Βραζιλίας είναι η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Χιλή.
Τάσεις σε διάφορες χώρες
Οι σπόροι σόγιας καλλιεργούνται σε περίπου 100 χώρες και είναι πιθανό ότι όλοι χρησιμοποιούν SBM στα σιτηρέσια των χοίρων. Ορισμένες, όπως η Βραζιλία, οι ΗΠΑ και η Αργεντινή, εξάγουν σόγια σε μορφή ολόκληρων σπόρων ή έτοιμων μιγμάτων για κατανάλωση σε χοίρους και πουλερικά σε άλλες χώρες. Λόγω της ζήτησης από την Κίνα, η προσφορά σόγιας στη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και την Αργεντινή είναι πάντα αρκετά περιορισμένη. Η χρήση της σόγιας στις ζωοτροφές των χοίρων σε κάθε χώρα παρουσιάζει διακυμάνσεις σε κάποιο βαθμό κάθε χρόνο. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη χρήση της περιλαμβάνουν τα επίπεδα παραγωγής χοίρων, την εγχώρια έκταση και απόδοση σόγιας, τη διαθεσιμότητα και την τιμή της εισαγόμενης σόγιας ή SBM, τον όγκο εξαγωγής και τη διαθεσιμότητα άλλων πηγών πρωτεΐνης ζωοτροφών.
Ινδία
Στην Ινδία αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, σύμφωνα με το USDA, το SBM είναι η κύρια πηγή πρωτεΐνης ζωοτροφών σε όλους τους τομείς των χοίρων, των πουλερικών/αυγών και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Λόγω της τρέχουσας αύξησης των τιμών λόγω της αποθησαυρισμού και άλλων παραγόντων που περιλαμβάνουν μια κρίσιμη έλλειψη πρωτεΐνης ζωοτροφών, υπάρχουν έντονες εκκλήσεις για αύξηση των εισαγωγών σόγιας.
Στην Κίνα, υπάρχει πίεση από την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί λιγότερο SBM και καλαμπόκι. Η χρήση του σίτου ως πηγής πρωτεΐνης σε τροφές χοίρων και πουλερικών έχει ήδη μειώσει τη χρήση SBM και μπορεί να τη μειώσει περαιτέρω στο μέλλον. Το κινεζικό Υπουργείο Γεωργίας πρότεινε εναλλακτικές λύσεις για το SBM που περιλαμβάνουν ελαιοκράμβη, άλευρο βαμβακόσπορου, φυστικάλευρο, ηλιέλαυρο, αποξηραμένα δημητριακά, φοινικόλευρο, λιναρόσπορο, σησάμι και υποπροϊόντα επεξεργασίας καλαμποκιού.
Ευρωπαϊκή προοπτική
Η κατανάλωση χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη – και επομένως ο αριθμός των χοίρων που παράγονται – μειώνεται. Η παραγωγή κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής αυξάνεται σε κάποιο βαθμό στην Ευρώπη (και τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής είναι επίσης πιο αποδοτικά στις ζωοτροφές και τρώνε λιγότερο συνολικά από τους χοίρους), αλλά υπάρχει επίσης μια ισχυρή κινητήρια δύναμη στην Ευρώπη προς τη λιγότερη κατανάλωση κρέατος, ιδίως χοιρινού. Ως εκ τούτου, η ανάγκη για σόγια στις ζωοτροφές στην Ευρώπη θα μειωθεί.
Ανάγκη για σόγια στη διατροφή των ζώων στην Ευρώπη
Η ανάγκη για σόγια στη διατροφή των ζώων στην Ευρώπη μπορεί επίσης να μειωθεί σημαντικά στο μέλλον, τώρα που (από τον Αύγουστο του 2021) η ΕΕ έχει άρει την απαγόρευσή της για τη χρήση ζωικών υποπροϊόντων για ζωοτροφές. Η προτεινόμενη αλλαγή στη νομοθεσία επιτρέπει τις επεξεργασμένες ζωικές πρωτεΐνες από χοίρους να χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές πουλερικών και από πουλερικά να χρησιμοποιούνται σε χοιροτροφές. Ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υποστηρίξει την αλλαγή, η Γαλλία και η Ιρλανδία απείχαν.
Επιπλέον, σε παγκόσμια κλίμακα, τα συνθετικά αμινοξέα, τα οποία μπορούν πλέον να παραχθούν οικονομικά σε μεγάλους όγκους, αντιπροσωπεύουν έναν άλλο τρόπο με τον οποίο μπορεί να μειωθεί η χρήση σόγιας στις ζωοτροφές.
Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, Protein Sources for the Animal Feed Industry, προτείνεται ότι η ενσωμάτωση ενός τόνου υδροχλωρικής L-λυσίνης θα μπορούσε να εξοικονομήσει τη χρήση 33 τόνων αλεύρου σόγιας. Ή, εάν χρησιμοποιούνται 550.000 τόνοι υδροχλωρικής L-λυσίνης παγκοσμίως, θα μπορούσε να αντικαταστήσει 18 εκατομμύρια τόνους σογιάλευρου, που αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της παραγωγής σογιάλευρου των ΗΠΑ».
Συνολική προοπτική
Η Κίνα παραμένει η χώρα που χρησιμοποιεί μακράν την περισσότερη σόγια για τροφή χοίρων. Ο αριθμός των χοίρων εξακολουθεί να αυξάνεται στο επίπεδο που ήταν πριν από τον πρόσφατο αποδεκατισμό του από την αφρικανική πανώλη των χοίρων, και μπορεί να ξεπεράσει αυτό το επίπεδο.
Ομοίως, σε άλλες χώρες, λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της αυξανόμενης μεσαίας τάξης, η κατανάλωση χοιρινού κρέατος και επομένως η κατανάλωση σόγιας από τους χοίρους θα αυξηθεί. Σε χώρες όπως αυτές της ΕΕ, η παραγωγή χοιρινού κρέατος μπορεί να συνεχίσει να μειώνεται.
Οι εναλλακτικές λύσεις για το SBM στη διατροφή των χοίρων θα συνεχίσουν να διερευνώνται και η ζήτηση για τρόφιμα φυτικής προέλευσης θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά μένει να δούμε πώς αυτές θα επηρεάσουν τη ζήτηση για σόγια στις τροφές χοίρων στην Κίνα και πέρα από αυτήν.
Πηγή: Pig Progress 10.11.2021
Μετάφραση: Καίτη Μυλωνά