εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Διαφοροποίηση και εναλλαγή καλλιεργειών προκρίνει μελέτη της διαΝΕΟσις για την κλιματική αλλαγή
Μέτρα προσαρμογής του πρωτογενούς τομέα στις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, με διαφοροποίηση και εναλλαγή καλλιεργειών προκρίνει νέα μελέτη της διαΝΕΟσις που εξετάζει τις επιπτώσεις σε καίριους τομείς της οικονομίας.
Στη νέα έρευνα της διαΝΕΟσις, η ερευνητική ομάδα με συντονιστή τον Καθηγητή του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνο Καρτάλη αναλύει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε σχεδόν 850 περιοχές της ελληνικής επικράτειας και για 21 διαφορετικούς κλιματικούς δείκτες για τις 20ετίες 2026-2045 και 2046-2065 και για τρία από τα σενάρια (RCP 2.6: αισιόδοξο, RCP 4.5: μεσαίο, RCP 8.5: απαισιόδοξο) που έχει διαμορφώσει η “Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος” του ΟΗΕ (IPCC).
Σύμφωνα με την μελέτη η ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου από την ανθρωπογενή δραστηριότητα και την αύξηση των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων των θερμοκηπικών αερίων έχει άμεση επίδραση στην ανάπτυξη των καλλιεργειών. Οι ανθρωπογενείς εκπομπές θερμοκηπικών αερίων αυξάνουν την ικανότητα της κατώτερης ατμόσφαιρας να απορροφά την υπέρυθρη ακτινοβολία που οδηγεί σε μεταβολές στα επίπεδα της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων που επηρεάζουν σημαντικά τη γεωργική και την κτηνοτροφική παραγωγή. «Η Μεσόγειος και συνεπώς ο ελλαδικός χώρος είναι διεθνώς αναγνωρισμένες ως περιοχές ευαίσθητες στις κλιματικές αλλαγές με σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας», αναφέρει η μελέτη.
O Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Τομέας
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα δεν είναι μόνο αρνητικές:
- Σε όλες τις περιπτώσεις και για πολλές καλλιέργειες η βλαστική περίοδος θα επιμηκυνθεί.
- Σε κάποιες περιοχές θα διευρυνθεί ή θα αλλάξει η δυνατότητα ανάπτυξης κάποιων καλλιεργειών (οι αυξημένες θερμοκρασίες γενικά ωφελούν το βαμβάκι).
- Περιοχές που μέχρι τώρα ήταν ακατάλληλες για την καλλιέργεια συγκεκριμένων ποικιλιών κρασιού, τώρα θα γίνουν κατάλληλες.
- Σε όλα τα σενάρια μειώνεται ο κίνδυνος καταστροφής καλλιεργειών από παγετό.
Οι περισσότερες συνέπειες όμως θα είναι αρνητικές:
- Σύμφωνα με όλα τα σενάρια, μειώνονται οι βροχοπτώσεις σε όλες τις περιοχές, μειώνεται η εδαφική υγρασία, αυξάνεται η ξηρασία σε όλες τις περιοχές και αυξάνονται οι ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
- Στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι οι καλλιέργειες θα επηρεαστούν πολύ και από ακραία φαινόμενα.
- Οι περισσότερες καλλιέργειες και η κτηνοτροφία θα επηρεαστούν αρνητικά κυρίως στο Ηράκλειο της Κρήτης, την Ηλεία, την Κορινθία και τη Λάρισα.
- Ανάμεσα στις περιοχές που θα επηρεαστούν λιγότερο είναι ο Έβρος, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία.
- Οι επιπτώσεις θα διαφοροποιούνται και ανάλογα με την ευαισθησία και τη συμπεριφορά κάθε καλλιέργειας.
Μέτρα προσαρμογής του πρωτογενούς τομέα στις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή:
- Διαφοροποίηση και εναλλαγή καλλιεργειών.
- Επιλογή καλλιεργειών που προσαρμόζονται καλύτερα στις νέες κλιματικές συνθήκες ανά περιοχή.
- Επιλογή καλυμμένων καλλιεργειών και παραγωγή σε θερμοκήπια.
- Πολύ προσεκτικά στοχευμένη αποστράγγιση γεωργικής γης (η οποία μειώνει τη διάβρωση του εδάφους και τις επιπτώσεις των πλημμυρών).
- Μεγάλη έμφαση στη διαχείριση των υδάτων και την αποδοτικότητα της άρδευσης (πολλές περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό πρόβλημα).
- Αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η επονομαζόμενη “γεωργία ακριβείας”, η οποία χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνικές και τεχνολογικά εργαλεία.
- Εκστρατείες ενημέρωσης των καλλιεργητών και των εκτροφέων για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δουλειά τους και για τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπισή τους.