εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Ποιες μπορεί να είναι οι πρωτεϊνικές ζωοτροφές του μέλλοντος;
Παρά την υψηλή περιεκτικότητά του σε τέφρα, το αλεύρι από τον αστερία μπορεί να αντικαταστήσει το ιχθυάλευρο και έτσι να διατηρήσει την απόδοση ανάπτυξης των χοίρων και των ωοπαραγωγών ορνίθων.
Μια πρόσφατη μελέτη αξιολόγησε τη δυνατότητα τροφοδοσίας πολλών βιώσιμων και νέων συστατικών ζωοτροφών σε απογαλακτισμένους χοίρους και πουλερικά. Αν και τα αποτελέσματα φαίνονται ελπιδοφόρα, η εφαρμογή αυτών των νέων πρωτεϊνών απαιτεί να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί.
Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την παραγωγικότητα των ζώων εκτροφής. Η σόγια και τα ιχθυάλευρα είναι 2 από τα κύρια συστατικά που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών των ζώων σε πρωτεΐνες στα σιτηρέσια, επειδή παρέχουν σημαντικά επίπεδα πρωτεΐνης και βασικών αμινοξέων. Ωστόσο, οι διακυμάνσεις των τιμών καθώς και η αποψίλωση των δασών και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την παραγωγή και τη μεταφορά σόγιας, καθώς και η υπεραλίευση, έχουν αυξήσει την ανάγκη για εναλλακτικά συστατικά ζωοτροφών πλούσια σε πρωτεΐνες.
Τι κάνει μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης να είναι ιδανική;
Στην ιδανική περίπτωση, αυτές οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης θα πρέπει, εκτός από την παροχή πρωτεϊνών, ιδίως βασικών αμινοξέων, να έχουν ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η απόκτηση πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας σε τοπικό επίπεδο μπορεί να είναι μια πρόκληση σε πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου οι κλιματικές συνθήκες περιορίζουν την παραγωγή καλλιεργειών πλούσιων σε πρωτεΐνες. Στη Δανία, για παράδειγμα, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετά πειράματα χρησιμοποιώντας αστερίες, μύδια και έντομα ως εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών για τα ζώα παραγωγής πλην των μηρυκαστικών.
Πρωτεΐνες του μέλλοντος
Αυτές οι πρώτες ύλες είναι όλες δυνητικά διαθέσιμες τοπικά, δηλαδή εντός της Δανίας αλλά και σε άλλες παράκτιες περιοχές. Οι αστερίες και τα μύδια (μπλε μύδι) που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα πειράματα προέρχονται από φυσικά υδάτινα σώματα.
Αστερίας
Οι αστερίες, που αποτελούν μάστιγα στις εκμεταλλεύσεις μυδιών, μπορούν να προκαλέσουν απώλειες στην παραγωγή μυδιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άγριοι αστερίες απομακρύνονται συχνά από τις περιοχές καλλιέργειας μυδιών. Αυτό δημιουργεί ένα υποχρησιμοποιούμενο υποπροϊόν της μυδιοκαλλιέργειας που είναι κατάλληλο για κατανάλωση από ζώα.
Μύδια
Τα μύδια που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές μπορεί να είναι αυτά που δεν είναι κατάλληλα για χρήση ως τροφή (συνήθως λόγω του μεγέθους τους). Εναλλακτικά, καθώς τα μύδια διηθούν άζωτο (Ν) και φώσφορο (Ρ) έξω από το νερό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον μετριασμό του ευτροφισμού. Αυτό δημιουργεί ένα κυκλικό ρεύμα θρεπτικών ουσιών στο οποίο η περίσσεια N και P από τις χερσαίες δραστηριότητες ανακυκλώνονται πίσω στην τροφική αλυσίδα.
Έντομα
Τα έντομα είναι επίσης μια πιθανή νέα πηγή πρωτεΐνης. Τα έντομα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της ικανότητάς τους να χρησιμοποιούν απόβλητα και υλικά ανάπαυσης. Επιπλέον, η φυσική εκτροφή των εντόμων απαιτεί πολύ λίγη (αρόσιμη) γη. Έμμεσα, ωστόσο, το υπόστρωμα που παρέχεται στα έντομα μπορεί να έχει κάποια χρήση στην καλλιεργήσιμη γη που σχετίζεται με αυτό. Για τη μαύρη μύγα των στρατιωτών και το κίτρινο αλευροσκουλήκι έχουν δημιουργηθεί εγκαταστάσεις παραγωγής μεγάλης κλίμακας και, επομένως, αυτά τα έντομα χρησιμοποιούνται συχνά στην επιστημονική έρευνα. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση συστατικών στις ζωοτροφές είναι η δυνατότητά τους να παρέχουν θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη χωρίς στοιχεία που αναστέλλουν την ανάπτυξη. Από αυτή την άποψη, η συγκέντρωση πρωτεΐνης και η αντιστοίχιση του προφίλ αμινοξέων (AA) των συστατικών με τις απαιτήσεις των ζώων είναι θεμελιώδεις.
Μελέτη: Αντικατάσταση του αλεύρου σόγιας με άλευρο εντόμων
Σε μια μελέτη που χρησιμοποίησε συμβατικά κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής Ross 308 που στεγάζονται σε ομάδες υπό πειραματικές συνθήκες, ο μικρότερος αλευροσκουλήκι, η μαύρη μύγα στρατιώτη και ο κίτρινος αλευροσκουλήκι τρέφονταν με ποσοστό 10%. Η αντικατάσταση του άλευρου σόγιας με άλευρο εντόμων ήταν πολύπλοκη λόγω των χαμηλών συγκεντρώσεων κυστεΐνης. Αρχικά, αλλά όχι συνολικά, η μειωμένη πρόσληψη τροφής οδήγησε σε μειωμένο κέρδος ζωντανού βάρους όταν το κίτρινο και το μικρότερο αλευροσκουλήκι χορηγήθηκαν σε κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής. Ωστόσο, είναι αβέβαιο εάν αυτό είναι αποτέλεσμα του γεύματος εντόμων ή ως αποτέλεσμα διαφορών στη σύνθεση της δίαιτας. Η διατροφή της μαύρης μύγας στρατιώτη οδήγησε σε παρόμοια απόδοση ανάπτυξης σε σύγκριση με μια δίαιτα ελέγχου. Είναι ενδιαφέρον ότι, ιδιαίτερα στη φάση της καλλιέργειας, η αποτελεσματικότητα της τροφής βελτιώθηκε όταν ταΐζονταν μικρότερος αλευροσκουλήκι.
Σκέψεις πέρα από το κατεστημένο (Thinking outside of the box)
Αυτά τα συστατικά είναι μόνο μερικά από αυτά που έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν εν μέρει τα συχνά χρησιμοποιούμενα συστατικά πλούσια σε πρωτεΐνες χωρίς να διακυβεύεται η απόδοση της ανάπτυξης. Ωστόσο, η μόνη προϋπόθεση για τη χρήση των συστατικών δεν είναι η μόνη δυνατότητα διατήρησης καλής απόδοσης ανάπτυξης. Η προσαρμογή αυτών των εναλλακτικών και τοπικά παραγόμενων συστατικών ζωοτροφών εξαρτάται επίσης από τη διαθέσιμη ποσότητα και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της ενσωμάτωσής τους σε σιτηρέσια ζωοτροφών. Επιπλέον, για να αποτραπεί η μετατόπιση περιβαλλοντικών ανησυχιών που σχετίζονται με τη σόγια και τα ιχθυάλευρα, θα είναι σημαντικό να κατανοηθούν οι επιπτώσεις της παραγωγής αυτών των ζωοτροφών στη βιοποικιλότητα, στην ποιότητα της γης και των υδάτων και στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό θα εξασφαλίσει τη μακρά και γόνιμη χρήση αυτών των εναλλακτικών συστατικών. Είναι βέβαιο ότι η μελλοντική παροχή νέων πρωτεϊνών στις ζωοτροφές θα απαιτήσει σκέψη «έξω από το κουτί». Η χρήση παραπροϊόντων, η βελτίωση της ποιότητας και η διαθεσιμότητα τοπικά διαθέσιμων συστατικών καθώς και η δημιουργία νέων μορφών παραγωγής είναι μεταξύ των διαφόρων μεθόδων λήψης νέων πρωτεϊνών στη Δανία και στην Ευρώπη συνολικά.