εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Ο ρόλος της αλατότητας των εδαφών στην επισιτιστική ασφάλεια
Σύμφωνα με τον FAO, το υπερβολικό αλάτι στα εδάφη θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια.
Συγκεκριμένα, η ακατάλληλη διαχείριση του νερού, συμπεριλαμβανομένης της ανεπαρκούς παροχής και των συστημάτων αποστράγγισης κακής ποιότητας, συμβάλλουν στην υπερβολική αλάτωση του εδάφους – ένα πρόβλημα που απειλεί την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Η αλάτωση του εδάφους αναφέρεται σε υπερβολικά επίπεδα αλατιού στο έδαφος, τα οποία μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των φυτών και ακόμη και να είναι τοξικά για τη ζωή. Μπορεί να εμφανιστεί φυσικά, για παράδειγμα σε ερήμους λόγω έλλειψης νερού και έντονης εξάτμισης ή ως συνέπεια ανθρώπινης δραστηριότητας.
Ο FAO τόνισε αυτό το θέμα κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εδάφους την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, ενόψει του επίσημου εορτασμού της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου.
Εδάφη σε κίνδυνο
«Το έδαφος είναι το θεμέλιο της γεωργίας και οι αγρότες του κόσμου εξαρτώνται από το έδαφος για να παράγουν περίπου το 95 τοις εκατό της τροφής που καταναλώνουμε. Ωστόσο, τα εδάφη μας κινδυνεύουν», δήλωσε ο Qu Dongyu, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, ενόψει της Ημέρας, η οποία διοργανώνεται γύρω από το θέμα της διακοπής της αλάτωσης του εδάφους, ενισχύοντας την παραγωγικότητα του εδάφους.
Ο FAO είπε ότι οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, καθώς και ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός, ασκούν αυξημένη πίεση στα εδάφη και προκαλούν ανησυχητικούς ρυθμούς υποβάθμισης του εδάφους παγκοσμίως. Περισσότερα από 833 εκατομμύρια εκτάρια εδάφους έχουν ήδη επηρεαστεί από το αλάτι, αντιπροσωπεύοντας περίπου το εννέα τοις εκατό της παγκόσμιας επιφάνειας γης ή περίπου τέσσερις φορές το μέγεθος της Ινδίας. Τα εδάφη που επηρεάζονται από το αλάτι εμφανίζονται σε όλες τις ηπείρους και σχεδόν σε όλες τις κλιματικές συνθήκες, αλλά περισσότερα από τα δύο τρίτα βρίσκονται σε άνυδρες και ημίξηρες ζώνες.
Μερικές από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι στην Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Νότια Αμερική, τη Βόρεια Αφρική και τον Ειρηνικό.
Το Ουζμπεκιστάν, που βρίσκεται στην Κεντρική Ασία, είναι η μεγαλύτερη μεσόγεια χώρα στον κόσμο και με τη σειρά του περιβάλλεται από άλλα μεσόγεια έθνη. Περισσότερα από τα μισά εδάφη εκεί επηρεάζονται από το αλάτι, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την παραγωγική καλλιέργεια.
Ωστόσο, σε άλλες περιοχές του κόσμου, η αλάτωση του εδάφους αποδίδεται σε μη βιώσιμες ανθρώπινες δραστηριότητες. Αυτά περιλαμβάνουν υπερβολική χρήση λιπασμάτων, ακατάλληλες μεθόδους άρδευσης, κακής ποιότητας νερό και αποψίλωση των δασών.
Ο FAO συνεργάζεται με χώρες για να τις υποστηρίξει στη διαχείριση των εδαφικών πόρων.
Τα αξιόπιστα δεδομένα είναι κρίσιμα
Ο FAO έχει επίσης τονίσει τη σημασία της παραγωγής αξιόπιστων δεδομένων για το έδαφος, αν και προειδοποιεί ότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα.
Ο οργανισμός δημοσίευσε την Έκθεση Παγκόσμιας Εκτίμησης Εδάφους, η οποία αποκαλύπτει ότι από τις 142 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 55 τοις εκατό δεν διαθέτουν επαρκή ικανότητα για ανάλυση δεδομένων εδάφους. Τα περισσότερα κράτη βρίσκονται στην Αφρική και την Ασία.
Κατά την έναρξη της έκθεσης, ο κ. Κου υπογράμμισε την ανάγκη για επενδύσεις σε εργαστήρια εδάφους για την παροχή αξιόπιστων δεδομένων που θα παρέχουν ορθές αποφάσεις για τη διασφάλιση της βιώσιμης διαχείρισης του εδάφους και την πρόληψη της υποβάθμισης.
Είπε ότι η πρόσφατη υιοθέτηση μιας νέας στρατηγικής για το έδαφος από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι ένα θετικό γεγονός, που θέτει συγκεκριμένους και φιλόδοξους στόχους για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους εντός και εκτός της Ένωσης.
Ο FAO υπενθύμισε ότι ο ζωτικός ρόλος των υγιών εδαφών στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας κατείχε εξέχουσα θέση στη διάσκεψη COP26 τον περασμένο μήνα.
Ο οργανισμός κάλεσε όλες τις χώρες να βελτιώσουν επειγόντως τις πληροφορίες και τις ικανότητές τους για το έδαφος, αναλαμβάνοντας ισχυρότερες δεσμεύσεις για βιώσιμη διαχείριση του εδάφους.