εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας των ζώων και του περιβάλλοντος
Ο κίνδυνος εξάπλωσης ανθεκτικών βακτηρίων κατά τη μεταφορά ζώων και η απειλή από ζωονόσους αφορούν όχι μόνο την εκτροφή των ζώων και την παραγωγή ζωικών προϊόντων, αλλά και την υγεία των ανθρώπων και την προστασία του περιβάλλοντος, αφορούν δηλαδή την Ενιαία Υγεία.
Τον κίνδυνο εξάπλωσης ανθεκτικών βακτηρίων κατά τη μεταφορά ζώων εξετάζει η EFSA
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) εργάζεται πάνω σε μια νέα αξιολόγηση με σκοπό να εξετάσει τον κίνδυνο εξάπλωσης ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά βακτηρίων, κατά τη μεταφορά των ζώων.
Η αξιολόγηση ζητήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και θα επικεντρωθεί στον κίνδυνο εξάπλωσης ανθεκτικών ζωονοσογόνων βακτηρίων μεταξύ πουλερικών, χοίρων και βοοειδών κατά τη μεταφορά τους σε άλλες φάρμες ή σε σφαγεία.
Όταν εμφανίζεται αντιμικροβιακή αντοχή (AMR) σε ζωονοσογόνα βακτήρια –βακτήρια που μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο– μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματική θεραπεία μολυσματικών ασθενειών στον άνθρωπο.
Η Marta Hugas, επικεφαλής επιστήμονας της EFSA, δήλωσε: «Η αντοχή στα αντιμικροβιακά είναι μια επείγουσα απειλή για τη δημόσια υγεία και η εξέταση των στοιχείων είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη πολιτικής και νομοθεσίας για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης». Όπως τόνισε η Hugas, αυτή η νέα μελέτη επικεντρώνεται στις πιθανές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία και καταδεικνύει για άλλη μια φορά την αυξανόμενη σύγκλιση μεταξύ της υγείας των ζώων και της ανθρώπινης υγείας, και κατά συνέπεια την ανάγκη για μια προσέγγιση Ενιαίας Υγείας (One Health) από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Εκτός από τη διερεύνηση των παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν την εξάπλωση ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά βακτηρίων μέσω της μεταφοράς, η EFSA θα επανεξετάσει επίσης μέτρα πρόληψης και ελέγχου.
Η τελική επιστημονική γνώμη της EFSA αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2022.
Απειλή από ζωονόσους: Ο FAO εγκαινιάζει νέο παγκόσμιο σύστημα πληροφοριών
Ένα νέο παγκόσμιο σύστημα πληροφοριών για τις ζωικές ασθένειες εγκαινίασε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Πρόκειται για το EMPRES–i+ ένα νέο διαδικτυακό σύστημα που στοχεύει να υποστηρίξει με καλύτερο τρόπο τις χώρες όσον αφορά τον εντοπισμό και τον μετριασμό των σοβαρών απειλών ασθενειών των ζώων. Το EMPRES-i+ αντικαθιστά μια παλαιότερη έκδοση, το EMPRES-i, η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2004 και το έχουν χρησιμοποιήσει ευρέως εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι φορείς, από τοπικές κοινότητες έως παγκόσμιους «παίκτες».
Τα χαρακτηριστικά της νέας αναβαθμισμένης πλατφόρμας περιλαμβάνουν:
- Δυνατότητα σύνδεσης με άλλες πλατφόρμες δεδομένων προερχόμενες από τομείς της δημόσιας υγείας, της υγείας των ζώων και του περιβάλλοντος. Αυτό θα βοηθήσει τους χρήστες να έχουν εύκολη πρόσβαση σε δεδομένα άλλων τομέων και να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που χρειάζονται για περαιτέρω ανάλυση.
- Προηγμένες αναλύσεις δεδομένων προκειμένου οι χρήστες να εντοπίζουν με εύκολο τρόπο συμβάντα και τάσεις. Επιπλέον, θα βοηθήσει τις χώρες να σχεδιάσουν τη δική τους προσέγγιση ελέγχου της νόσου, καθώς και την αναγκαία παρέμβαση.
- Λειτουργίες πρόβλεψης και έγκαιρης προειδοποίησης που επιτρέπουν στις χώρες να παρακολουθούν την εξάπλωση ασθενειών και τον κίνδυνο νέων εστιών. Από αυτή τη λειτουργία, οι χώρες θα μπορούν να προετοιμαστούν εκ των προτέρων για πιθανά ξεσπάσματα ασθενειών.
Ο FAO θεωρεί την υγεία των ζώων πολύ σημαντική για την ασφάλεια των τροφίμων και της διατροφής και για την επίτευξη πολλών από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών – ιδίως των Στόχων που σχετίζονται με τη βελτίωση της παραγωγής, την εξάλειψη της φτώχειας, τον τερματισμό της πείνας και την εξασφάλιση υγιούς ζωής για όλους.
Μεταξύ των σημαντικότερων σημερινών ζωονόσων που απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης, είναι η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, η οποία σύμφωνα με την Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει ήδη προκαλέσει ζημιές μεταξύ 55 και 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην περιοχή της Ασίας.
Ο σημερινός παγκοσμιοποιημένος και υπερσυνδεδεμένος κόσμος επιτρέπει την ταχεία εξάπλωση ασθενειών πέρα από τα εθνικά σύνορα. Σε αυτό το πλαίσιο, τα συστήματα συλλογής πληροφοριών για τις ζωονόσους πρέπει να γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικά στη λήψη μεγάλου όγκου δεδομένων, πολύ πιο ευαίσθητα στον εντοπισμό ασυνήθιστων συμβάντων και να έχουν την ικανότητα να μοιράζουν γρήγορα πληροφορίες.
«Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα και να ενισχύσουμε τον τομέα της υγείας των ζώων» δήλωσε ο Qu Dongyu, Γενικός Διευθυντής του FAO, σε εκδήλωση για το νέο σύστημα EMPRES-i+
Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης: «Ισχυρά διεθνή και εθνικά συστήματα υγείας των ζώων είναι το κλειδί για την πρόληψη ασθενειών, για τη διασφάλιση ασφαλών και θρεπτικών τροφίμων και για την προστασία των συμφερόντων των αγροτών».