εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ελληνική Γεωργία 2040: Αναπτυξιακοί Πυλώνες ενός Βιώσιμου Οικοσυστήματος

0 comments
Ελληνική Γεωργία 2040: Αναπτυξιακοί Πυλώνες ενός Βιώσιμου Οικοσυστήματος

 

 

Ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Παύλος Σατολιάς, παρουσίασε την μελέτη «Ελληνική Γεωργία 2040: Αναπτυξιακοί Πυλώνες ενός Βιώσιμου Οικοσυστήματος», που εκπόνησε η Οργάνωση.

 

 

«Ένας σημαντικός παραγωγικός πρωτογενής τομέας ποιοτικών προϊόντων και αγαθών που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με εξασφάλιση επάρκειας τροφίμων για την χώρα, ενδυνάμωση των εξαγωγών, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ισόρροπη, βιώσιμη οικονομική, κοινωνική και αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών».

Παραθέτοντας το όραμα της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ για την Γεωργία του 2040, ο πρόεδρος κ. Παύλος Σατολιάς έκλεισε με τα παραπάνω λόγια την ομιλία του, στο Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσιάζοντας την μελέτη που εκπόνησε η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ με τίτλο «Ελληνική Γεωργία 2040: Αναπτυξιακοί Πυλώνες ενός Βιώσιμου Οικοσυστήματος».

Παράλληλα, με την παραπάνω μελέτη η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, κατέθεσε την δική της οπτική με στόχο να συνεισφέρει στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, για την επίτευξη ενός παραγωγικού και ταυτόχρονα βιώσιμου οικοσυστήματος για την «Γεωργία 2040».

Την μελέτη παρουσίασαν επίσης, και οι συνεργάτες: κ. Μόσχος Κορασίδης, Γεωπόνος, τ. Γ.Γ. Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κ. Γεώργιος Κορμέντζας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η ομιλία του προέδρου της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Παύλου Σατολιά έχει ως εξής:

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ως φωνή και συνείδηση των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας, χαιρετίζει και συγχαίρει την Επιτροπή Ελλάδα 2021 για αυτή την ιδιαίτερα σημαντική της πρωτοβουλία να ονειρευτεί και να προτάξει την Ελλάδα του 2040.
Εμείς καταθέτουμε την δική μας οπτική με στόχο να συνεισφέρουμε στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, για την επίτευξη ενός παραγωγικού και ταυτόχρονα βιώσιμου οικοσυστήματος για την «Γεωργία 2040».

Επιτρέψτε μου πρώτα μια μικρή ιστορική αναδρομή, οι άνθρωποι της υπαίθρου διαδραμάτισαν στα 200 χρόνια της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας σημαντικό ρόλο και συνεισέφεραν με τους αγώνες τους στην δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

Πολλά καταγεγραμμένα ιστορικά γεγονότα καταδεικνύουν τον διπλό αγώνα των ανθρώπων της υπαίθρου και των αγροτικών συνεταιρισμών. Ταυτόχρονα με τον αγώνα της δημιουργίας της χώρας, αυτοί πρωτοστατούσαν και πρωτοστατούν στην παραγωγική αξιοποίηση των φυσικών και παραγωγικών πλεονεκτημάτων του τόπου για την παραγωγή προϊόντων, μερικά από τα οποία είναι παγκόσμια γνωστά.

Οι συνεταιρισμοί υπήρξαν το κύριο στήριγμα και η βοήθεια στους αγώνες των αγροτών, καθώς με την καθοδήγησή τους, δημιουργήθηκαν υποδομές στην ύπαιθρο, βελτιώθηκαν οι συνθήκες παραγωγής και το πιο σημαντικό μειώθηκαν οι ανισότητες.

Οι προτάσεις που καταθέτουμε κοστολογούνται με στόχο το 2040 η χώρα μας να έχει επιτύχει να θέσει σε λειτουργία ένα παραγωγικό οικοσύστημα με προηγμένη διείσδυση της ψηφιακής τεχνολογίας για το σύνολο των αγροτών δίχως αποκλεισμούς. Υπηρετούσαμε και υπηρετούμε πάντα την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η γεωργία λοιπόν αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της εθνικής οικονομίας. Οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμός με την ποικιλότητα του αγροτικού περιβάλλοντος της χώρας συνθέτουν ένα ισχυρό ευνοϊκό υπόβαθρο για την αγροτική ανάπτυξη. Σήμερα, η Ελληνική γεωργία βρίσκεται σε ένα στάδιο μετάβασης από τις παραδοσιακές καλλιεργητικές πρακτικές στην ψηφιακή γεωργία, που αποσκοπεί στη βελτίωση της παραγωγής με αειφόρο τρόπο.

Σε αυτή την μετάβαση, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας:

  • Η πανδημία του covid-19 έφερε στο προσκήνιο την διατροφική ασφάλεια και τον ρόλο του πρωτογενή τομέα στην παραγωγική διαδικασία, τόσο της χώρα μας, όσο και παγκοσμίως, με συνέπεια να ενισχύεται όλη αυτή η συζήτηση περί από-παγκοσμιοποίησης.
  • Η έλλειψη χρηματοδοτικής ρευστότητας και αδυναμίας πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό αποτελούν ύψιστο πρόβλημα για τον πρωτογενή τομέα της χώρας, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης της δεκαετίας 2010- 2020.
  • Η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για την «πράσινη συμφωνία» και οι σχετικές απαιτήσεις για μια φιλοπεριβαλλοντική γεωργία με μείωση των εκπομπών του CO2 επιβάλουν την αναδιάταξη ή εναλλακτικά τον έξυπνο μετασχηματισμό της Ελληνικής Γεωργίας.

Προς αυτό τον μετασχηματισμό, οι συνεταιρισμοί του τόπου καταθέτουν προτάσεις που αφορούν:

α) διαθρωτικές παρεμβάσεις διασφάλισης της βιωσιμότητας της ελληνικής γεωργίας, με έμφαση στην στήριξη των επενδύσεων και σε μια νέα γενναία πολιτική γης που θα επιτρέψει σε νέους αγρότες να ενταχθούν στον χώρο,

β) σχεδιασμός και υλοποίηση εμβληματικών έργων για την διαχείριση του νερού και την αξιοποίηση των ΑΠΕ για την παραγωγή ενέργειας,

γ) ενίσχυση του συνεργατισμού για την διασφάλιση της θέσης του παραγωγού στην αγροδιαατροφική αλυσίδα και

δ) εξορθολογισμός και διαφάνεια στην διαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων για παραγωγικό αποτύπωμα με επενδυτικό πρόσημο.

Η κάλυψη του τεχνολογικού και ψηφιακού χάσματος με την εισαγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας ακριβείας, διατρέχει οριζόντια τις παραπάνω τέσσερες κάθετες παρεμβάσεις.

Τόσο η οριζόντια παρέμβαση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας, όσο και οι προτεινόμενοι τέσσερις κάθετοι αναπτυξιακοί τομείς σύνθεσης ενός βιώσιμου οικοσυστήματος για την Γεωργία 2040 αναλύονται με λεπτομέρεια στην «Ψηφιακή Βίβλο» της Επιτροπής Ελλάδα 2021.

Κρίνεται αναγκαίο αυτές οι παρεμβάσεις να ενταχθούν ολιστικά σε μια μακρόπνοη με ορίζοντα εικοσαετίας εθνική στρατηγική για την αγροδιατροφή.

Όπως σωστά έχει γραφτεί: «Για τη συμβολή της στο κοινό αγαθό του περιβάλλοντος και της φύσης, καθώς και στην οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας και της χώρας, η γεωργία και η αγροδιατροφή αποτελούν εθνική υπόθεση, όχι μόνο της γεωργίας και των γεωργών. Είναι εθνική υπόθεση η γεωργία κυρίως γι’ αυτό: επειδή απέδειξε ότι μπορεί να κρατήσει σταθερό το εισόδημα και την απασχόληση στην ελληνική περιφέρεια.».

Η μείωση των συνθετικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών καθώς και η αύξηση της οικολογικής γεωργίας θα παράξουν ένα εθνικό κοινό αγαθό ωφελώντας κατ’ αρχήν το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την ελληνική φύση.

Η υλοποίηση των εμβληματικών έργων σε σχέση με το νερό και τις ΑΠΕ και οι επενδύσεις στην Γνωσιακή Γεωργία μέσα από ένα προηγμένο ψηφιακό οικοσύστημα για το σύνολο των αγροτών δίχως αποκλεισμούς μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά σε μια άλλη Γεωργία για το 2040.

Κλείνοντας, συνθέτω το όραμά μας για αυτή την Γεωργία του 2040.
«Ένας σημαντικός παραγωγικός πρωτογενής τομέας ποιοτικών προϊόντων και αγαθών που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με εξασφάλιση επάρκειας τροφίμων για την χώρα, ενδυνάμωση των εξαγωγών, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ισόρροπη, βιώσιμη οικονομική, κοινωνική και αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών»

ΠΑΣΕΓΕΣ – Ελληνική Γεωργία 2040

https://www.neapaseges.gr/UserFiles/Meleth_nea_paseges_Epitroph2021-_Gewrgia_2040_30_8_2021.pdf