εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Ο επικεφαλής του FAO ζητεί επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής
Απαιτείται ισχυρότερη πολυτομεακή συνεργασία και ανάπτυξη ικανοτήτων, καθώς και η συνετή και υπεύθυνη χρήση αντιμικροβιακών στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής (AMR), σύμφωνα με τον επικεφαλής του παγκόσμιου οργανισμού.
Απαιτείται «συνεκτική, γρήγορη και αποφασιστική δράση» για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου παγκόσμιου ζητήματος της AMR, σύμφωνα με τον Qu Dongyu. Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) μίλησε για τον Διαδραστικό Διάλογο Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης της AMR την περασμένη εβδομάδα.
Εάν δεν αναληφθεί δράση, σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια υγεία, την ασφάλεια των τροφίμων και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, προειδοποίησε ο Qu. Η αύξηση της πολυπλοκότητας της κατάστασης είναι η αυξανόμενη ζήτηση του κόσμου για ζωικές πρωτεΐνες.
Τονίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης AMR, είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν τα τρέχοντα αντιβιοτικά όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά για όσο το δυνατόν περισσότερο. Λόγω του τεράστιου κόστους ανάπτυξης φαρμάκων, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε νέα αντιβιοτικά για να λύσουμε αυτό το παγκόσμιο ζήτημα. Ωστόσο, χωρίς αποτελεσματικά προϊόντα, είπε, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να κατακλυστεί από μια αναδυόμενη μολυσματική ασθένεια.
Σημασία της συνεργασίας
Κατά την άποψη του FAO, η επιτυχία στην αντιμετώπιση του AMR θα επιτευχθεί μόνο μέσω συνεργασίας. Σε εθνική κλίμακα, αυτό σημαίνει ότι τα υπουργεία Υγείας, Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος συνεργάζονται.
Ένα παράδειγμα σημαντικής εξέλιξης σε παγκόσμια κλίμακα προς το σκοπό αυτό ήταν ο σχηματισμός της τριμερούς συνεργασίας για την AMR. Μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο FAO ξεκίνησε την Ομάδα Υγείας Global Health Leaders για την Αντιμικροβιακή Αντοχή στα τέλη του 2020. Στα μέλη της ομάδας περιλαμβάνονται αρχηγοί κυβερνήσεων, υπουργοί ηγέτες από τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών. Μέσω της ηγεσίας και της επιρροής της, οι κύριοι στόχοι της ομάδας είναι να προσελκύσουν την προσοχή και να αναλάβουν δράση για τη διατήρηση αντιμικροβιακών φαρμάκων, καθώς και για την αποτροπή των συνεπειών της AMR.
Η προσέγγιση του FAO στο AMR
Η AMR σε παθογόνα ζώων επηρεάζει ήδη τα ζώα παραγωγής, σύμφωνα με τον FAO. Αυτό υπονομεύει την ασφάλεια των τροφίμων. Επιπλέον, τα αντιμικροβιακά ανθεκτικά παθογόνα μπορούν να εμφανιστούν και να εξαπλωθούν μέσω της τροφικής αλυσίδας, καθώς και μεταξύ ζώων, ανθρώπων και του περιβάλλοντος.
Μέσα στον τομέα της υγείας των ζώων, ο FAO θεωρεί ως πρωταρχική πρόκληση τη μείωση της υπερβολικής κατάχρησης των αντιμικροβιακών σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος του είναι να διατηρήσει τα αντιμικροβιακά ως απαραίτητα φάρμακα μόνο για τη θεραπεία ασθενών ζώων. Ο Οργανισμός ανταποκρίνεται σε αυτές τις προκλήσεις παρακολουθώντας και αναφέροντας σημαντικές «εκδηλώσεις ζωικών ασθενειών», υποστηρίζοντας την τοπική ανταπόκριση και παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη ασθενειών.
Τον περασμένο μήνα, το περιφερειακό γραφείο του FAO για την Ασία και τον Ειρηνικό δημοσίευσε ένα έγγραφο με τίτλο «Slow down superbugs – νομοθεσία και αντιμικροβιακή αντίσταση». Αυτό βοηθά να αποδειχθεί πώς μπορεί να προσαρμοστεί η υφιστάμενη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της AMR. Για παράδειγμα, ο οργανισμός δηλώνει ότι ο καθορισμός ανώτατων ορίων καταλοίπων αντιμικροβιακών ή άλλων ουσιών μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της AMR, ενώ η νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων μπορεί να προσαρμοστεί για την παρακολούθηση και τον έλεγχό τους.
Χωρίς επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της AMR, ο FAO εκτιμά ότι, έως το 2050, η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να χάσει περισσότερα από 6 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως λόγω της AMR. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.