εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Έρευνα για Σουσάμι και Ρίγανη
Το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Φλώρινας μέσω ερευνητικών εργασιών των φοιτητών ερεύνησε τις δυνατότητες μεταφοράς σημαντικών για την υγεία του καταναλωτή ιδιοτήτων των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο αυγό και στο κρέας πουλερικών.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και σε αυτές μελετήθηκε ειδικότερα η επίδραση των φλοιών σπόρων σουσαμιού και η επίδραση των φύλλων της ρίγανης στην ποιότητα των πτηνοτροφικών προϊόντων. Τα αποτελέσματα των εργασιών αυτών θα ανακοινωθούν, μεταξύ άλλων και στο 4ο Τεχνολογικό Συνέδριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη (ανακοίνωση συνεδρίου στο site Ζωικής Παραγωγής http://ap.florina.teikoz.gr). Την αμέσως επόμενη περίοδο πρόκειται οι ερευνητικές αυτές εργασίες να εφαρμοστούν και στα υπόλοιπα αγροτικά ζώα που διαθέτει το αγρόκτημα (χοίροι, μικρά και μεγάλα μηρυκαστικά).
Τόσο ο σπόρος του σουσαμιού όσο και το φυτό της ρίγανης περιέχουν σημαντικούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες, οι οποίοι όπως αποδεικνύεται πειραματικά, είναι δυνατό να περάσουν στα πτηνοτροφικά προϊόντα και μέσω αυτών στη διατροφική αλυσίδα των καταναλωτών, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση της υγείας τους. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στον οργανισμό των καταναλωτών και προκαλούν σημαντικές βλάβες στη λειτουργία του.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πειραματικές αυτές εργασίες, οι οποίες συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη εκπαίδευση των φοιτητριών και φοιτητών του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής έχουν αυστηρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα και δεν χρηματοδοτούνται σε αντίθεση με την αθρόα χρηματοδότηση άλλων Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αποτελούν μια πραγματικά καινοτόμο δράση, που συμβάλλει θετικά στην ακόμη μεγαλύτερη ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, του οποίου το επίπεδο σπουδών, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από την έκθεση της Εξωτερικής Αξιολόγησης, κατατάσσεται δικαίως μεταξύ των πρώτων Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.